Uutiset

Kuljetuskalusto

UPM kumppaneineen kehittävät suurkuormia

Kuljetustekniikka kehittyy, kun sitä kehitetään. Puutavara-autoilu on lajin eturintamassa kehittämässä kuljetuksia ja siitä kuumimpana esimerkkinä UMP:n avainyrittäjä Orpe-Kuljetuksen uudenlainen perävaunuyhdistelmä, High Capacity Transport (HCT) -yhdistelmä. Yli 76 tonnia painavan ja yli 25,25 metriä pitkän yhdistelmän poikkeuslupa on Trafissa käsittelyssä ja toiveissa on, että pikapuoliin päästään käytännön testeihin.

Orpe-Kuljetuksen ideoimia neljä tukkinippua kerralla kuljettavia ajoneuvoyhdistelmiä testattiin kesällä 2013 Lappeenrannan lentokentällä Oulun yliopiston professori Mauri Haatajan tutkimusryhmän johdolla. Vastaavia HCT-yhdistelmiä on jo testauksessa muilla kuljetusmuodoilla.

Testien perusteella Jykillä on kehitetty uudentyyppinen perävaunuyhdistelmä. Se rakentuu puoliperävaunuyhdistelmästä, jonka perään kytketään normaali täysperävaunuyhdistelmässä käytettävä perävaunu. Puoliperävaunu on täysin nykyiset mitat täyttävä samoin kuin varsinainen perävaunu ja niitä voidaan jo nyt ajaa maantiellä erikseen. Ensimmäisen osan testaaminen on jo alkamassa odotellessa poikkeuslupaa, jolloin koko yhdistelmällä päästään ajamaan reittiä.

Suunnittelupäällikkö Matti Kutala Jykiltä kertoo, että yhdistelmän suunnittelussa on hyödynnetty Jykin kokemusta raskaiden massojen kuljettamisesta.

Puoliperävaunussa viimeinen akseli on kääntyvä. Se parantaa yhdistelmän kääntyvyyttä paitsi puolierävaunun osalta, myös viimeisen vaunun oikominen vähenee.

Viimeiseksi tuleva varsinainen perävaunu oli esittelyssä ”lainattu”, mutta vastaava viisiakselinen kuin mitä Jykillä ollaan siihen rakentamassa.

Suuren massan kuljettamisen turvallisuudelle oleellisena osana on riittävän tehokas vetoauto. Orpe-Kuljetus valitsi Volvo FH16 -vetoauton 750-hevosvoimaisella moottorilla. ”Volvolla on kokemusta vastaavista suuren kokonaismassan puutavara-ajoneuvoyhdistelmien testauksesta Ruotsissa, joten se puolsi valintaa tähän suuntaan myös meidän tapauksessamme”, sanoo Orpe-Kuljetuksen toimitusjohtaja Seppo Ora.

Orpe-Kuljetuksen kuljettajat Tero Julku, Matti Ylä-Outinen ja Sini Ora ovat saaneet koulutuksen HCT-yhdistelmän kuljettamiseen.

”Ei tuo käytännössä koppiin sen kummempi ole ajaa kuin normaali yhdistelmä. Esimerkiksi liikenneympyrässä käyttämämme koneenkuljetuslavetti oikoo selvästi enemmän kuin tämä ja kyllä sekin täyttää täysin kääntyvyyssäännökset”, kertoo Julku. ”Erittäin mielenkiintoista päästä tällaiseen projektiin olemaan osana tulevaisuuden kuljetusratkaisujen kehittämistä”, toteaa Ora projektista. ”Minä odotan mielenkiinnolla sitä vaihetta, kun tuohon tulee vielä yksi perävaunu lisää. Se tulee kyllä vielä”, uskoo puolestaan Ylä-Outinen.

”Tavoitteenamme on, että yhdistelmä ajaa tällä reitillä aina täydessä lastissa”, sanoo UPM:n Itä-Suomen integraattialueen aluejohtaja Esa Korhonen. ”Näin toimien voimme parantaa kustannustehokkuutta ja vähentää pääteillä liikkuvien puutavara-autojen määrää, mikä alentaa onnettomuusriskiä sekä myös päästöjä kuljetettua yksikköä kohti. Tavoitteena ei ole kehittää vain tätä kuljetusyksikköä, vaan myös muuta logistiikkaa, koko logistiikan ajatusmuotoon haetaan muutosta.”

”Turvallisuus on meille ykkösasia myös tässä hakkeessa”, sanoo UPM:n Itä-Suomen integraattialueen kehitysasiantuntija Janne Kukkura. ”Yhdessä Orpen ja muiden hankkeessa mukana olevien kanssa olemme käyneet läpi mahdolliset riskit ja miten ne voidaan välttää. Koulutamme myös kaikki uutta yhdistelmää ajavat kuljettajat suljetulla radalla ennen kuin liikennöinti maantiellä alkaa.”

Kukkura korostaa, että UPM hakee räätälöityjä ratkaisuja eri puutavaralajeille ja reiteille. ”Tämä on nyt päätieverkon yhdistelmä”, päättää Kukkura.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi