Uutiset

Työkoneet

Nevalainen ja Häggblom – vuosikaudet kauhoja ja kynsiä

Maansiirto Jani Nevalaisella on pitkä asiakassuhde kokkolalaisen Ab A. Häggblom Oy:n kanssa. Avainasiakaspäällikkö Hannu Leppänen kertoo, että jo hänen edeltäjänsä toimitti kulutusosia 26 vuotta Janin isälle. Hannu on tehnyt yhteistyötä kuutisen vuotta Janin kanssa. Nevalainen käyttää kaivukoneissaan Häggblomin kauhoja ja kulutusosia niihin, kuten kynsiä ja huulilevyjä.

”Häggblomin kauhoihin olemme olleet varsin tyytyväisiä. Niitä ei ole tarvinnut parsia kokoon. Kokkolassa tehdään kauhat asiakkaiden toiveiden mukaan kovaan käyttöön. On valmistajia, jotka sanovat että tässä on meidän kauhamme, ota tai jätä. Murskaimen syöttöön on aivan eri vaatimukset kauhalle kuin esimerkiksi maan kaivamisessa”, kertoo Jani Nevalainen.

Aika loppuun ajettu kynsi on kulunut huopatossun muotoiseksi ja on varmasti tullut tiensä päähän. Nevalaisen miesten mukaan yksillä kynsillä mätetään kovaa kiveä yleensä 30 000 – 40 000 tonnia eli noin kuukauden päivät.

Miehet kertovat yhteistyössä tehdystä kauhasta, jolle piti saada mahdollisimman suuri kääntökulma. Murskainta syötettäessä joutuu nostamaan ylös ja on tärkeää, että kivi ei tipu pois kauhasta.  Oikea kääntökulma toteutettiin pahvimallin avulla. Hannu kävi työmaalla sovittelemassa sitä paikalleen ja kauha valmistettiin yhteisen suunnitelman pohjalta.

”Aiemmin oli tapana levittää ja korottaa kauhoja ja sitten ihmeteltiin, kun koneen perä ei pysy maassa. Kauhan pitää olla ehdottomasti peruskoneeseen oikean kokoinen. Valmistajien suositukset tilavuuksien suhteen eivät ole turhia. Kun kauha on oikean kokoinen, saa sen kerralla rintauksesta täyteen. Altakantokoneessa liian iso ja huonosti täyttyvä kauha aiheuttaa muun muassa renkaiden sutimista”, valistaa Nevalainen.

Häggblomin avainsasiakaspäällikkö Hannu Leppänen kiinnittää uusia kynsiä Komatsun 2,5 kuutiometrin kauhaan.

Nevalaisen kaivukoneiden kauhoissakin huulilevy on V-mallinen eli kaksi keskikynttä ovat hieman etäämmällä reunimmaisiin verrattuna. Tunkeutuma saadaan paremmaksi. Kynnet myös kuluvat tasaisemmin.

”Sanon aina suoraa huulilevyä puolustaville, että kokeilkaapas lapioida kottikärryihin sepeliä pisto- ja lumilapiolla. Kumpi tuntuu helpommalta ja kevyemmältä”, kysyy Jani.

Kauhan koolla ja kynsien kunnolla on suuri merkitys työn tuttavuudelle ja myös peruskoneen polttoainetaloudelle.

Vuodessa 3 000 tuntia

Lokotrackia syöttää Joensuussa puolisen vuotta vanha Komatsu PC 490LC-10, johon on kaksivuorotyössä kerryytetty jo 1 600 tuntia. Vuodessa syöttökoneelle tuleekin helposti yli 3 000 tuntia mittariin.

Lukitustappeja ei toki tarvitse vaihtaa jokaisella kynsien vaihtokerralla.

Altakantokoneena oli jutun teon hetkellä tilapäisesti yhteistyökumppanin pyöräkuormaaja. Oma Komatsu WA500-6 (2008) oli käymässä varikolla. Komatsun Häggblomilla tehdyn kauhan koko on 2,5 kuutiometriä ja siinä on Escon valmistamat SV 2 -järjestelmän kynnet (65SV2SD) ja adapterit. Kauhassa on myös huulilevyn käyttöikää pidentävät välisuojat. Myös adaptereille on suojaus.

Esco SV2 -järjestelmä on kehitetty juuri kaivos- ja louhosteollisuuden tarpeita ajatellen. Niitä on valikoimissa aina 360 tonnin peruskoneisiin saakka. Leppänen vaihtaa Nevalaisen miesten avustamana kynnet varsin nopeasti. Lukitustappi irroitetaan hahlostaan erikoistyökalun avulla. Tappien takaisin laitossa on tärkeää varmistaa, että se naksahtaa lukitukseensa.

”Adapterien suojia ei toki tarvitse vaihtaa joka kerta, vaan tarpeen mukaan. Yksillä suojilla pääsee yleensä 4-5 kynnet. Adapterien suojien paikkoja toki kannattaa vaihtaa, sillä reunimmaiset kuluvat tietenkin keskimmäisiä nopeammin”, kertoo Leppänen.

Vaihdon yhteydessä havaitaan, että kynsien väliin kauhaan pulteilla kiinnitetyt välisuojat ovat jo aika loppuun kuluneet ja nekin menivät kynsien jälkeen vaihtoon.

”Meillä yhdet kynnet kestävät kiveä mätettäessä noin kuukauden päivät. Nämä kyseiset kynnet on vaihdettu viimeksi 3-4 viikkoa sitten ja ne ovat kyllä aivan loppu. Täällä kivi on todella kovaa. Siitä kertoo sekin, että jälkipään terillä ajettiin vain reilu kuukausi, jonka jälkeen ne oli pakko vaihtaa. Karkealla ja kovalla materiaalilla yksillä kynsillä mätetään noin 30 000 – 40 000 tonnia, kun soralla päästään varmaan viisinkertaisiin määriin”, jatkaa Juntunen.

Komatsu on saanut uudet syömähampaat ja nyt kelpaa taas pureskella. Adapterien suojat menevät yleensä vaihtoon joka 4-5:llä kynsien vaihtokerralla. Niiden paikkoja kannattaa toki vaihtaa, sillä reunimmaiset kuluvat eniten. Kynsien välissä olevat, kauhaa kulumiselta suojaavat pulttikiinnitteiset välisuojat menivät kynsien jälkeen myös vaihtoon.

Hetken miehet pohtivat myös sitä, missä vaiheessa kynsien kulumisen aste alkaa vaikuttaa jo ratkaisevasti peruskoneen polttoaineen kulutukseen. Eli kannattaisiko sittenkin vaihtaa hampaat ennen kuin syöminen alkaa olla ikenien varassa. Jani Nevalainen kertoo, että lähes kaikki Häggblomin kauhat valmistetaan Kokkolassa. Pienimpiä tehdään myös Ruotsissa. Kuokkauhat kaivukoneisiin käsittävät koot 5-25 ja pistokauhat 10-42 kuutiometriä.

”Suurimman kauhan olemme tehneet Kevitsan kaivokselle. Sen tilavuus on 36 kuutiota ja paino tyhjänä 73-74 tonnia. Muitakin reilun kokoisia kauhoja on Häggblomin pajalla valmistettu. Esimerkiksi 20-25 kuutiometrin kauhoja on tehty useita. Lisäksi isoja kauhoja on jatkuvasti Kokkolan pajalla huollossa”, päättää Leppänen.

Myös pyöräkuormaajien kauhat ja kulutusosat niihin ovat valmistusohjelmassa. Nevalaisenkin yhteen pyöräkuormajaan kauhaan vaihdettiin juuri uusi V-huulilevy. Häggblom on merkittävä kauhojen, kulutus- ja varaosien toimittaja. Varastossa on yli 8 000 erilaista nimikettä.

Lue myös: Maansiirto Jani Nevalainen Oy murskaa Itä-Suomessa.

Lue seuraavaksi