Uutiset

Työkoneet

Bucher – sveitsiläistä laatua

Vierailin lakaisukoneita valmistavan Bucherin tehtaalla Sveitsin Niederweningenissä kolme vuotta sitten maahantuojana toimivan J-Trading Oy:n asiakasryhmän mukana (KP 11/2012).

Marraskuussa 2015 tarjoutui toinen mahdollisuus liittyä jälleen asiakkaista koostuvaan opintoryhmään kertaamaan lakaisukoneasioita ja oppimaan uutta. Kokoonpanolinjoilla nähtiin myös Euro 6 -moottoreita, joita on päästölainsäädännön edetessä alettu asentaa CityCat 2020- ja CityCat 5006 -malleihin.

Kahden edellä mainitun lisäksi kompaktiperheeseen kuuluu pienin malli CityCat 1000. Kuorma-autoalustaisia yksiköitä edustavat CityFant 5000-, 6000- ja 8000-mallit.

Ensimmäinen Euro 6 -malli CityCat 2020 tuotiin markkinoille loppuvuodesta 2013. Suomessa vuoden 2014 Lepaa-näyttelyssä esillä oli paitsi malli 2020, myös ensi kertaa CityCat 5006. Ja tänä vuonna Lepaalla nähtiin jo ensimmäinen myyty malli 5006, joka matkasi toisen samanmoisen kanssa Vantaan Kaupungille lakaisuhommiin (kuva).

Yritys, joka valmistaa edellä mainitut lakaisukoneet, jäteautojen päällirakenteet, suolanlevittimet ja lumiaurat, on nimeltään Bucher Municipal. Se on osa Bucher Industries -konsernia, jonka merkittävä osakekanta on edelleen Bucherin perheen omistuksessa.

Maatalouskoneita valmistava Kuhn Group on yritysryppään suurin 1198 miljoonan euron liikevaihdollaan (2014) ja 4700 työntekijällään. Toiseksi suurin on Bucher Hydraulics (415 milj. euroa/2000 työntekijää) ja kolmas Bucher Municipal, jonka liikevaihto viime vuonna oli 390 miljoonaa euroa ja henkilöstöä 1400.

Muut ryhmän yritykset ovat Bucher Emhart Glass ja Bucher Specials. Koko ryhmän liikevaihto oli viime vuonna reilut kaksi miljardia eli 2562  miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 11 631, joista Euroopassa on 52 prosenttia. (Liikevaihdot on muunnettu sveitsin frangeista marraskuun 2015 valuuttakursseilla).

Sveitsin lakaisukonetehdas on oikeammin kokoonpanolaitos, sillä Bucher valmistaa hitsattavat ja työstettävät osat, kuten säiliöt ja kompaktikoneiden rungot, vuonna 2004 avatulla Latvian tehtaallaan. Sveitsissä kootaan myös eri autonvalmistajien alustojen päälle imulakaisuyksiköt. Tuotantolinjoja on edelleen kolme rinnakkain, joista jokaisessa kootaan omaa kompaktia malliaan. Kuorma-autopohjaiset yksiköt rakennetaan erillään näistä linjoista.

Koska kaikenlainen melua, savua ja pölyä tuottava osavalmistus puuttuu, on kaikkialla siistiä ja valoisaa. Tunnelma on jopa uneliaan tuntuinen, mutta se hämää. Tuotanto soljuu eteenpäin tasaista vauhtia maailmanlaajuisen kysynnän kattamiseksi.

”Viime vuosina olemme valmistaneet noin tuhat konetta vuodessa, joista 200 on autoalustaisia. Viimeiset neljä–viisi vuotta Moskovan kaupungille on toimitettu 200–250 konetta vuodessa, mikä on nostanut kapasiteettia tilapäisesti. Viimeiset tämän suurkaupan koneista on nyt kuitenkin toimitettu, joten lähivuosina tullaan asettumaan sinne 700–800 koneen vuosivauhtiin”, kertoo lakaisukoneiden myyntipäällikkö Ulf Oehlmann.

Loppuvuodeksi tehtaan kapasiteetti pudotetaan kolmeen koneeseen viikossa, mutta vuodenvaihteen jälkeen nostetaan taas vakioonsa eli 5–6 yksikköön viikossa.

Uusi 5006 Euro 6 -malli on kohonnut varsin nopeasti kysytyimmäksi malliksi.

Eikä syyttä. Kyseessä on varsin taloudellisesti ylläpidettävä lakaisukone. Tästä oivana osoituksena on EU:n virallinen lakaisukoneiden polttoaineen kulutustesti (EN15429-2).

Se tehdään tunnin aikana ja siihen kuuluu tyhjäkäyntiä, siirtoajoa ja työskentelyä tietty määrä.

Bucher 5006:n kulutus näyttää 6,08 litraa tunti, joka on esimerkiksi lähes kolme litraa vähemmän kuin edellisellä 5000-mallilla. Nimeltä mainitsemattomien kilpailijoiden lukemat liikkuvat välillä 10,5–12,8 litraa.

Varaosakeskus tehtaalla on uusi ja pienosien haku on täysin automaattinen. Maksimissaan 10 vuotta vanhoihin koneisiin varaosakattavuus on 96–97 prosenttia. Sitä vanhempiin koneisiin prosentti tietenkin putoaa. Harvinaisia osia kuitenkin tehdään vanhoihinkin malleihin, kun tarvetta tulee. Nimikkeitä on 26 000 kappaletta. Luulisi siitä nippeleitä löytyvän harvinaisempaankin kyselyyn.

”Tämä internetin kautta toimiva uusi järjestelmä on nopeuttanut huomattavasti varaosatoimituksia. Kun teemme Suomessa tilauksen iltapäiväkahteen mennessä, niin lähetys on Suomessa seuraavana päivänä. Voimme myös tilata osat suoraan jälleenmyyjälle tai huoltomiehelle ympäri Suomen, jolloin turha kierrätys Vantaan kautta jää pois”, valistaa toimitusjohtaja Ulf Juslin (J-Trading Oy).

”Suomessa on käytössä jopa 20–25 vuotta vanhoja kuorma-autopohjaisia lakaisuyksiköitä. Usein alusta on vielä hyvässä kunnossa, mutta lakaisukone saattaa kaivata entisöintiä. Olemme tehneet tällaisia kunnostusprojekteja, jonka jälkeen autolla on taas paljon työtunteja edessä”, jatkaa Juslin.

Bucherin kaksi kompaktia konetta (1000 ja 5006) on varustettu nelipyörä- ja kuvan malli 2020 runko-ohjauksella. Tuotantopäällikkö Igor Grgic esitelmöi suomalaisjoukolle eri ohjaustapojen eroista ja soveltuvuudesta. Siirtoajossa mennään pelkällä etupyöräohjauksella.

Runko-ohjauksen ehdoton hyöty on se, että takaosan renkaat seuraavat tarkkaan etupään jälkiä. Tällöin ei ole vaaraa, että perä niistää postilaatikkorivin nurin. Nelipyöräohjauksessa asia on toisin ja kuljettajalta vaaditaan enemmän tarkkavaisuutta ja varovaisuutta. Tosin kääntösäde on pieni ja ketteryys on erinomainen.

Runko-ohjaus soveltuu parhaiten ahtaille kaduille ja alueille, joissa joudutaan kaartelemaan ja kiertelemään erilaisten esteiden ja rakennelmien ympärillä. Se koluaa kulmat ja nurkat hyvin. Runko-ohjauksella kääntösäde jää nelipyöräohjausta pienemmäksi.

Itse harjat ja harjojen rungot ovat olennainen osa toimivaa lakaisukonetta. Bucher käyttää kahta; niin sanottua vedettyä (pulled) tai eteen työnnettyä rakennetta (pushed). Ensimainittu on tyypillinen kolmen harjan järjestelmä, jolla on kätevää puhdistaa seinien vierustat ja nurkat. Näkyväisyys ei kuitenkaan kahden eteen työnnetyn harjan rakenteen luokkaa. Eteen työnnetyt harjat ovat tosin alttiimpia rikkoontumisille.

Harjoissa käytetään materiaalina joko terästä, nailonia tai niiden yhdistelmää.

”Harjojen kulumisen nopeuteen vaikuttaa harjattavan materiaalin ohella se, millaista maasto on, kuinka lujaa edetään, kuinka paljon harjoja painotetaan sekä millä nopeudella niitä pyöritetään. Kuljettajalla ja hänen kouluttamisellaan sekä ammattitaidollaan on suuri merkitys harjakustannuksiin sekä muuhunkin koneen kulumiseen ja siten huolto- ja varaosakustannuksiin”, tietää Grgic.

Nailonharja on äänetön ja soveltuu siksi yöllä työskentelyyn. Sillä on myös pitkä käyttöikä teräksiseen verrattuna. Teräs tietenkin puhdistaa ja irrottaa vaikeankin materiaalin tehokkaammin, mutta pitää samalla melua muovia enemmän.

Yhdistelmäharja on tavallaan kompromissi ja sijoittuu tehokkuudeltaan ja meluarvoiltaan edellä mainittujen välimaastoon. Kyseessä on kohtuullisesti joka paikkaan ja työhön sopiva harjatyyppi.

Bucherilla mietitään tarkkaan lakaisukoneen käyttöä asiakkaan kannalta. Kustannusten hallintaa varten on kehitetty laskentamalli, jonka avulla saadaan selville koneen kokonaiskustannukset pitkällä aikavälillä. Excel-taulukkoon laadittuun pohjaan syötetään muun muassa polttoainekustannukset, kuljettajan palkat, käyttötunnit ym. ym.

Igor Grgic syöttää kuvassa laskentamalliin tietoja .

Ohjelman avulla voi eri arvoja muuttamalla nähdä, miten eri osakustannukset vaikuttavat todellisiin kokonaiskuluihin. Maahantuoja J-Trading ottaa lähitulevaisuudessa myös käyttöönsä ohjelman, jolla tähdätään tietenkin asiakkaan kustannusten alentamiseen.

Lakaisukoneista on vaikea keksiä kysymystä, johon tästä ryhmästä ei löytyisi vastauksia. Matkan isännät yhteispotretissa. J-Tradingin kolme edustajaa vasemmalta eli Hannu Räsänen, George Gustafsson ja Ulf Juslin. Bucherin Igor Grgic, J-Tradingin Stig Juslin, Bucherin Ulf Oehlmann ja vielä J-Tradingin Jani Huotila täydentävät komean uroslauman.

Tehtaan demokuljettaja, 15 vuotta talossa viihtynyt Thomas Kuoni antaa kyydit Rewest Oy:n Sakari Pietilälle (oik.) sekä Tarmotapiot Oy:n Ari Niemiselle.

Malli 5006 kiinnostaa, sillä molemmilla on yrityksen kalustossa vanhempaa tehtaan tuotantoa.

Kuorma-autojen alustoille rakennetaan noin 200 yksikköä vuodessa. Mercedes-Benz Atego 1321 soveltuu varsin hyvin lakaisukoneen perustaksi, sillä pakokaasun jälkikäsittelylaitteet on jo valmiiksi sijoitettu ohjaamon taakse siten, että ne eivät häiritse säiliön ym. laitteiston asennusta. Auton voimansiirtoakin rukataan omalla hydrostaattiyksiköllä, joka on käytössä harjatessa. Siirtoajot hoidetaan normaalilla mekaanisella puolella.

Lue myös: Bucher 5006 tarjoaa uutta voimansiirtoa sekä Vantaalle ensimmäiset Bucher 5006 -mallit.

Lue seuraavaksi