Uutiset

Työkoneet

Yanmar B110W on urbaani jokapaikan höylä

Vuonna 2016 Konepörssissä (7/2016) esiteltiin Kaivuripalvelu Markku Järvinen oy:n upeasti varusteltu, pyöräalustainen Terex TW110 -kaivukone, joka nyt vaihtui 4 500 työtunnin jälkeen uuteen Yanmar B110W -malliin (12,5 t/85 kW). Runsain lisävarustein maustetun koneen ja monen koneeseen sovitettavan yli 20 työlaitteen ideoinnin takana oli tuolloin pitkän linjan kuljettaja ja ideanikkari Jussi Mäkelä. Vaikka tänä vuonna 70 vuotta täyttävä Jussi siirtyi jo kaksi vuotta sitten eläkkeelle, osallistui hän taas uuden koneen hankintaan ja oli varustelun ajan tiiviisti mukana. Nyt konetta kuljettaa Kalle Suihkonen.

Yanmar B110W on varusteltu työmaan monitaituriksi. Noin 12,5 tonnia painavassa koneessa on kaikki herkut, joita ei ole vain roiskittu sinne tänne. Kaikki ominaisuudet on mietitty tarkasti kohdalleen.

Vuoden 2016 lopussa Yanmar Compact Germany GmbH hankki 54 miljoonan kauppasummalla omistukseensa Terex Compact Germany GmbH:n. Kauppaan kuuluneella Saksan Crailsheimin tehtaalla valmistetaan tela-alustaisia mini- ja midikaivukoneita, kompakteja pyöräkuormaajia sekä muutamaa pyöräalustaista kaivukonemallia. Edellä mainittu Yanmar B110W kuuluu siis Crailsheimin tuotevalikoimaan.

Jussin työrupeama Markku Järvisen ja Staran töissä kesti kaikkiaan parisenkymmentä vuotta. Kun työtehtävien kirjo oli varsin monipuolista, otti mies tehtäväkseen kehittää

Kärry on varustettu välkkyvin led-valoin. Sähkö niihin otetaan erillisestä akusta, joka sijaitsee koteloituna kärryn alla, kohdassa missä Kalle on polvistuneena. Valoihin on valittavana noin 50 erilaista valokuviota. Ja tietenkin valojen ohjaus tapahtuu kaivuvivun napeilla.

sopiva työlaite kuhunkin erikoishommaan parhaiten sopivaksi. Kolme vuotta sitten laskeskeltiin työlaitteita olevan yli 20, joista suurin osa itse tehtyjä. Jos kaupasta ei ole jotain valmiina saanut, se on värkätty itse. Jo viimeksi juttua väännettäessä pohdittiin pikakiinnikeasiaa. Nyt senkin vaihto tuli ajankohtaiseksi tai oikeastaan pakolliseksi, kun jo kahdessa aiemmassa koneessa kiinni ollut kallistuva kauhanpyörittäjäkin tuli vaihtoikään.

”Muutama työlaite on tullut lisää noista ajoista. Uuteen Engconiin ei enää saanut vanhassa koneessa ollutta Bofors 18 -pikakiinnikettä, joten nyt hankitun S50-kiinnikkeen takia kaikkiin työlaitteisiin pitää hitsata uusi adapteri. Sitä tehdään parhaillaan eli kaikki vanhat työlaitteet tulevat käyttöön uudessakin koneessa”, aloittaa Mäkelä.

Toinen syy uudelle Engconille oli, että vanhaan ei saanut 3D-koneohjausjärjestelmään vaadittavaa pyöritysanturia. Terexissä ei 3D:tä ollut, mutta nyt sellaista jo kaupungin projekteissa vaaditaan. Järjestelmäksi valikoitui Trimble.

”Trimblen näyttö on kapea ja sen sai pystyasentoon, mikä oli ehdoton edellytys hyvän näkyväisyyden ylläpitämiseksi ja tilan säästämiseksi”, jatkaa Jussi.

Erittäin tärkeä kriteeri hänen mielestään on, että kaikki kaivuliikkeet ja voimansiirto toimivat samaan aikaan. Moni työvaihe vaatii samanaikaista ajoa ja kaivuliikkeiden sekä lisähydrauliikan käyttämistä, jotta työ sujuu parhaalla mahdollisella tavalla. Yanmarin monipumppujärjestelmä antaa eväät tähän.

Maaliskuussa työn alla oli muun muassa skeittirampin perustustyöt. Kalle näyttää Trimblen näytöltä minkälainen lopullinen muoto tulee olemaan, kun puisto loppuvuodesta valmistuu. 3D-koneohjausjärjestelmän näyttö haluttiin pystyasentoon ohjaamon tilan säästämiseksi.

Järjestelmä on jo Terexin ajoilta tuttu. Siinä nimittäin on erillinen pumppu ja piiri voimansiirrolle (180 l/min/420 bar)). Säätyvätilavuuksinen aksiaalimäntäpumppu (190 l/min/330 bar) ruokkii kaivuhydrauliikkaa. Käännölle sekä hydrauliikkakäyttöiselle jäähdyttimen puhaltimelle on myös oma kolmoishammaspyöräpumppunsa (3×38 l/min/230 bar). Eikä tässä vielä kaikki. Työhydrauliikalle öljyä antaa vielä yksi lisäpumppu (20–130 l/min/300 bar). Uuden Yanmar B110W:n varustelu kesti Jussin mukaan kaikkiaan kaksi kuukautta. KH-Koneet oy:n korjaamolla asiaan paneuduttiin antaumuksella.

Jotain uutta, jotain lainattua

Vaikka kauhanpyörittäjä menikin uusiksi, siirrettiin vanhasta Terexistä joitain vanhoja palvelijoita uuteen Yanmariin. Käytössä on edelleen Dynasetin valmistama, 12 kilowatin generaattori käsityökalujen virtalähteeksi. Työmailla käyttöä on muun muassa kulmahioma- ja hitsauskoneelle.

”Tämä on jo kuudes kone, jossa sama vuonna 2000 hankittu generaattori on käytössä. Pistokkeet asennettiin kätevästi koneen kylkeen maantasosta käytettäväksi. Generaattori tarjoaa sekä voima- että valovirtaa. Dynasetin generaattoria on vain käytetty ja käytetty, se on ollut erittäin luotettava ja kestävä peli. Ilmanpuhdistin jouduttiin nyt siirtämään puntin päälle, jotta generaattori saatiin sopimaan konepeiton alle”, luennoi Mäkelä edelleen.

Dynasetin generaattori saatiin sopimaan konepeiton alle siirtämällä ilmanpuhdistin peräpuntin päälle keskusvoitelujärjestelmän rasvasäiliön ja Trimblen antennin seuraksi.

Niin ikään kauhanvarteen kiinnitetty vibrapumppu on sekin Dynasetin valmistama ja kiinni jo kolmannessa koneessa. Mäkelä pitää sitä varsin käyttökelpoisena esimerkiksi routaa irrotettaessa piikillä sekä vaikkapa kaivojen ympäri tiivistettäessä. Konepörssin Youtube-videossa vuodelta 2016 Jussi demonstroi myös vibrapumppuaan sekä pitkän varren päässä olevaa tiivistyslevyä. Koneessa on tehdasasenteisen perutuskameran lisäksi vielä yksi kamera osoittamassa oikealle, kuolleeseen kulmaan sekä yksi myös puomissa.

Jussi Mäkelällä (oik.) on 20 vuoden kokemus Staran töistä. Työ on opettanut, miten peruskone pitää varustella ja minkälaisilla työlaitteilla saavutetaan maksimi tehokkuus ja paras työn jälki. Mies siirtyi kaksi vuotta sitten eläkepäiviä viettämään, mutta uuden Yanmarin varustelu on edelleen pitkälle hänen käsialaansa. Itse toteutus tehtiin KH-Koneet oy:n korjaamolla. Kalle Suihkonen ei oikein osaa kuvitella koneeseensa enää mitään lisää.

Yksi mielenkiintoinen uutuus on kaivukoneella vedettävä perävaunu Kire Steel 9, joka on tarkoitettu juuri maansiirtoon. Sen kantavuus on 9 000, omapaino 1 900 kiloa ja tilavuus ilman lisälaitoja 4,8 kuutiometriä. Koska kaivukoneessa ei ole tukijalkoja, on niiden hydrauliikkaa hyödynnetty kärryn kippihydrauliikassa. Ohjaamossa kippaus onnistuu siis toisesta tukijalkavivusta ja toiseen on alistettu puskulevyn hallinta.

Perävaunun vetopiste (SA-koukku) on kiinnitetty puskulevyyn, jota on jatkettu yläreunasta. Jatke paitsi parantaa puskulevyn tilavuutta, toimii myös 700 litran vetoisen vesisäiliön jalustana. Lavan pohjassa on kiinnityslenkit kuorman sitomista varten. Peräkärryllä kulkee paitsi työmaalla eri maa-ainekset kätevästi, myös työlaitteet ja muu materiaali kohteesta toiseen. Takalaita on käännettävissä sivuun, jos täytyy kuljettaa vaikka pitkää puutavaraa.

KH-Koneilla kärryyn varusteltiin myös runsas vilkkuvien led-valojen arsenaali. Ne toimivat omilla, lavan alle erilliseen koteloon asennetun akun virralla. Kotelon sivussa on liitin ylläpitolatausta varten. 180 asteen valokuvion antavat led-valot ovat kätevät huomion herättäjät, jos kärry pitää jättää vaikka kadun varteen.

Perävaunun SA-koukku on puskulevyssä. Puskulevyn korotuksen päälle asennetaan tarvittaessa 700 litran vetoinen vesisäiliö

”Kärryn vilkkuvaloja ohjataan yhdestä Engconin kahvan napista. Valokuvioita on käytössä viitisenkymmentä ja niidenkin vaihto onnistuu kahvan napilla. Toinen vaihtoehto on vaihtaa valokuvio akkukotelon päällä sijaitsevalla painonapilla”, valistaa Mäkelä.

Ja tästä päästäänkin Engconin kahvoihin. Useimmiten runsaasti nappeja sisältävissä joystickeissä on reserviä, mutta Mäkelän mukaan Yanmarissa kaikki napit ja rullat ovat käytössä. Jopa Trimblen koneohjauksen kaivuutasoja voi liikuttaa ja lukita suoraan kaivuvivuista. Kauhanpyörittäjälle kahvoissa on tietenkin rullat kuten yleensäkin. Tämän lisäksi pyöräohjaus, lisähydrauliikka, tyvitaitto, käännön jarru ym. toiminnot vivuista löytyvät. Käsiä ei todellakaan tarvitse työn edetessä irrottaa kaivuvivuista muutoin kuin ehkä nenän raapimiseen.

Lyhyt video Munkkiniemen puistotyömaalta:

Suihkonen jatkaa

Jussin manttelinperijä Kalle Suihkonen löytyi maaliskuussa uuden Yanmarin puikoista Munkkiniemestä. Staran puistoprojektissa mies kaivoi skeittirampin ja kahluualtaan pohjaa.

”Tämä projekti on mallinnettu kokonaan 3D-järjestelmään. Tätä jos alkaisi tikuttaa, niin olisi aika monimutkainen projekti. Tähän ramppiin tehdään vaahtolasista kevennys ja lopullinen pinta muotoillaan testattavaksi. Skeittarit antavat sitten lopullisen lausuntonsa siitä, pitääkö jotain vielä muuttaa”, valistaa Suihkonen ja näyttää rampin lopullista muotoa Trimblen näytöltä.

Kerrottakoon, että vaahtolasi on puhdistetusta kierrätyslasista valmistettua kevytkiviainesta. Se on kevyttä ja helppoa työstää ja siitä saa tuotetietoihin nojaten hyvän asettuvuuden ja kitkakulman ansiosta muotoiltua helposti juuri skeittiramppiinkin sopivia, monimutkaisiakin muotoja. Suihkonen on ollut konehommissa noin 15 vuotta, mutta on nyt Yanmarin myötä saanut vasta ensi kosketuksensa 3D-maailmaan.

”Peruskäytön oppi yllättävän nopeasti ja mielestäni helpostikin. Tästä ei ole enää paluuta entiseen”, filosofoi Suihkonen.

Maaliskuun puolivälissä Yanmarissa oli vasta hieman yli 100 tuntia mittarissa ja ensimmäinen määräaikaishuolto oli tehtynä.

”Vielä ei kokemusta tästä hirveästi ole, mutta varusteluun on vaikea enää keksiä mitään lisättävää. Polttoaineen kulutus näissä minun töissäni on ollut keskimäärin kahdeksan litraa tunnissa”, lopettaa Suihkonen ja alkaa mättämään tulevan altaan pohjalta savea peräkärrynsä kyytiin.

LUE LISÄÄ: Terex TW110 kaikilla herkuilla.

Deutz on edelleen säilytetty moottorina.

Alla vielä viedo Jussi Mäkelän alias Mr Seilormanin (Youtube) tekemä video Yanmarin varustelusta.

Lue seuraavaksi