Uutiset

Työkoneet

XCMG GR135A –kiinalaishöylän hydrauliikka rakennettiin Suomessa

Rossin XCMG GR135A -höylä oli jutunteon hetkellä Jätkänsaaressa asvaltin pohjia tasaamassa. Miehellä itsellään oli haastattelusta kiire lääkäriin vihoittelevan polven takia.
”Vammaksen kytkintä on tullut kait painettua liian kauan, polvi ei ole sitä kestänyt”, toteaa 80 –luvulta saakka höylää ajanut Rossi aluksi. Vuodesta 1988 lähtien omaa yritystä pyörittänyt Rossi on siitä lähtien tehnyt sulan maan aikaan asvalttipohjia Lemminkäiselle. Talvet vierähtävät polannetta  ja lunta torjumassa.
Arin poika ajaa toista höylää ja talviaikaan myös toinen poika tulee asvalttihommista lumitöihin. Kokemusta tiehöylällä ajamisesta on suvussa vaikka muille jakaa.
”Olin pitkään etsinyt sopivaa höylää Eurooppaa myöten. Markkinat näyttävät olevan rajalliset sielläkin ja vain muutama myyjä löytyy. Tämä pitää hinnat korkealla. Sitten törmäsin tähän kiinalaiskoneeseen. Koneen koko oli juuri sopiva ja maahantuoja lupasi rakentaa siihen tarvittavan automatiikan ja hydrauliikan. Perusmallissahan on mekaaniset vivut suoraan venttiilien karalle. Varusteltunakin tämä jäi huomattavasti halvemmaksi kuin länsikilpailijansa”, kertoo Rossi.
Juttua myöhäissyksyllä tehtäessä Rossi oli ajanut uudella höylällä 120 tuntia. Kiivaan työtahdin takia mies ei ole ehtinyt käyttää konetta edes renkaiden vaihdossa. Alkuperäisen, kulmikkaaksi ja kovaksi mainitsemansa rengastuksen mies aikoo vaihtaa heti, kun taukoa sen verran tulee. Myös terä vaihtuu kotimaiseen seuraavaksi kesäksi.
”Hyvältä perushöylältä tämä tuntuu. Näissä hommissa ei löysää taksoissa ole, joten investoinnit on tehtävä mahdollisimman edullisesti. Siihen kuvioon XCMG istuu mainiosti”, lopettaa Rossi.
Maahantuojan on siis pudottanut koneesta pois mekaaniset vivut ja tilalle on tullut istuin, jonka sivuille on integroitu kaksi proportionaalista joystick –ohjainta. Vivuilla hallitaan mm. emäterän kelluntaa ja painatuskelluntaa sekä etupyörien kääntöä. Kaltevuusautomatiikka on Geotrim Oy:n toimittama ja Trimblen valmistama. Laitteistossa on täysi valmius myös laser-, tai tracer –korkeusautomatiikkaan. Edelleen järjestelmä on helposti laajennettavissa myös UTS –takymetri tai GPS –paikannusk omaavaksi 3D –järjestelmäksi. Kaltevuusautomatikka on yhdistetty suoraan hydrauliikkajärjestelmän logiikkaan, joten ylimääräiset hydrauliventtiilit on voitu jättää pois.
Noin 11 tonnia painavan tiehöylän moottorina on kuusisylinterinen Cummins QSB 4.5 ja valmistajan ilmoittama teholukema on 113 kilowattia. Voimansiirrossa on ZF:n valmistama kuusiportainen (3 taakse) powershift vaihteisto. Kääntösäde koneella on vajaat seitsemän metriä. Koneen pituus on kahdeksan ja leveys 2,4 metriä. Terän leveys on 3,7 metriä ja leikkauskulman säätövara on 28-70 astetta.

Katso Youtube -video tästä.

Internet -osoitteet: www.xcmgeuropa.comwww.hpl-koneet.fi

Lue seuraavaksi