Uutiset

Työkoneet

Wacker Neusonit pienissä töissä

Leluja, ajattelee moni heti tämän jutun kuvia silmäillessään ja suupielet vääntyvät hymyyn. Jos oma työpaikka on vaikkapa 50 tonnin kaivukoneessa murskainta syöttämässä, niin ajatuskulun kyllä ymmärtää. Näyttäähän 100-kiloinen ukko toki tuhannen kilon painoisen kaivukoneen päällä hieman koomiselta. Mutta asioilla tuppaa olemaan kaksi puolta. Minikoneilla on kokonsa puolesta pääsy sellaisiinkin koloihin ja nurkkiin, mihin suuremmat eivät yksinkertaisesti mahdu. Niin tässäkin tapauksessa.

Minikoneisiin erikoistuneen Wacker Neusonin valmistamalla, vuonna 2014 esitellyllä 803 dual power -kaivukoneella kaivettiin sadevesiviemäriä, salaojaa ja kaivoja mäen päällä sijaitsevan talon seinän viereen ja salaojasepelit, mullat ym. kuljetettiin mäen rinnettä ylös DT08-minidumpperilla.

Wacker Neusonin kaivukone 803 dual power ja minidumpperi DT08 muodostavat oivan työparin sinne, missä tilaa on vähän ja kaivettavat ja siirrettävät määrät maltillisia.

Oikein mitoitettu taistelupari siihen hommaan.  Kun esimerkiksi kaivoksilla puhutaan aina sopivasta kaivukone/kiviauto-yhdistelmästä, niin sama logiikka pätee näihin minikoneisiinkin. Koot on syytä sovittaa yhteen. Tämän jutun yhteensopiva kaksikko on noin tonnin painoinen kaivukone ja 800 kilon kuorman kantamaan kykenevä ja noin 600 kiloa tyhjänä painava minidumpperi.

Wacker Neuson kehittää koko ajan enenevässä määrin puhtaasti akkukäyttöisiä koneitakin. Ensi vuonna markkinoille saadaan muun muassa yrityksen ensimmäinen, vain akuista käyttövoimansa ottava minikaivukone EZ17e. Se esiteltiin keväällä Intermat-näyttelyssä. Valovirralla ladattavalle koneelle luvataan ECO-tilassa jopa seitsemän tunnin työaika.  Pyöräkuormaajissa on jo yksi parin tonnin kokoluokan akkumalli eli WL20e.

Koska akkuja tarvitaan vielä nykyään aika monta, niin esimerkiksi edellä mainitussa pyöräkuormaajassa se tietää kasvanutta vastapainoa takarungossa. WL20e tarjoaa tämän ansiosta 200 kiloa enemmän nostovoimaa aisoihin kuin perinteinen dieselmalli W20. Myös minidumppereissa on tarjolla akkukäyttöinen malli DT10e, joka ulkoiselta olemukseltaan vastaa tässä jutussa olevaa mallia DT08, mutta on pykälää suurempi.

Nyt koeajetuista koneista DT08-dumpperi on varustettu Hondan bensiinimoottorilla ja hydrostaattisella voimansiirrolla.

Dieselkäyttöisen kaivukoneen Wacker Neuson 803 dual powerin erikoisuus on, että sen hydrauliikkaa voidaan käyttää myös erillisellä sähkökäyttöisellä hydrauliikkayksiköllä (HPU8). Näin kaivukone voi esimerkiksi työskennellä ilman dieselmoottorin tuottamaa pakokaasua sisätiloissa, voimanlähteen ollessa etäämmällä ulkona. Liitäntäletkujen

Wacker Neuson 803 dual poweriin hydrauliikka voidaan tuoda myös erillisestä sähkäkäyttöisestä voimayksiköstä.

pituus on 12 metriä. Nyt erillistä HPU8-yksikköä ei päästy kokeilemaan, vaan kaivukoneella kaivettiin perinteisesti dieselin voimalla. Voimayksiköstä on saatavilla kaksi eri tehoversiota eli seitsemän ja yhdeksän kilowattia.

Voimayksikön kytkeminen kaivukoneeseen sujuu valmistajan mukaan nopeasti. Sen päältä irrotetaan tukirauta, joka kiinnitetään ensin kaivukoneen alavaunussa olevaan liittimeen. Tämä tukee kiinnitettäviä hydrauliikkaletkuja. Alavaunussa olevat hydrauliikkaletkut eivät ole tiellä kaivaessa, sillä ne makaavat maan pinnalla tai lattialla. Ylävaunu saa myös vapaasti pyöriä niihin sotkeutumatta. Konetta siirtäessä toki pitää öljyvahinkojen estämiseksi muistaa, että kone on letkuissa.

Kaivukoneen mukana tulee erikoistyökalu, jonka avulla ylävaunussa oleva katkaisin käännetään oikeaan asentoon käytettävän voimanlähteen mukaan.

Pienistäkin koneista löytyy yllättävää puhtia. Isojakin kivenmurikoita (koneen kokoon suhteutettuna) saa kaivannosta ylös ainakin vierittämällä, mikäli ne eivät kauhassa pysy.

WN 803 dual power

Kaivukoneessa on turvakaari ja myös turvavyö. Turvakaari on helposti käännettävissä alas esimerkiksi matalasta aukosta rakennuksen sisään ajettaessa. Istuin liikkuu

Erillinen sähkökäyttöinen hydraulikkayksikkö kytketään kaivukoneen alavaunuun. Alimmainen liitin on hydrauliletkujen erillistä tukea varten. Liitäntäletkujen pituus on 12 metriä. Kun voimanlähdettä vaihdetaan, käännetään diesel/hpu -vipu asianmukaiseen asentoon.

pituussuunnassa, muita säätöjä siitä ei löydy. Mekaaniset kaivuvivut sijaitsevat melko etäällä kuljettajasta, joten käsiä joutuu roikottamaan ilmassa kaivuun aikana. Ajoa varten ei ole polkimia, vaan kaksi lyhyempää vipua kaivuvipujen välissä. Puskulevyn vipu sijaitsee oikeanpuolisen kaivuvivun vieressä. Mekaaninen kaasuvipu on vastaavasti vasemmanpuoleisen kaivuvivun vieressä.

Eli kaikki hallinnat sijaitsevat konsolissa kuljettajan edessä. Pieni varoitusvalojen keskittymä etukonsolin pystyseinässä sisältää hälytysvalot muun muassa lataukselle, moottoriöljyn paineelle sekä polttoaineen määrälle ja jäähdytysnesteen lämpötilalle. Tuntimittari on näiden alla ja melko hankalasti luettavissa. Lattiassa on vasemmalla lisähydrauliikan ohjaamiseen poljin. Toisella puolella olevalla polkimella hallitaan tyvitaittoa. Edelleen ylävaunun käännön lukitusvipu sijaitsee lattialla.

Hallinta on siis erittäin simppeliä ja minikoneen luonteelle sopivaa. Hydrauliikka on varsin nopea ja sitä kautta hätäinen eli kaivaessa kierrokset voi pitää maltillisella tasolla. Ja aina tällaisen pienen koneen voimat yllättävät. Varsin kivisessä mäessä ojan kaivaminen ei tuottanut vaikeuksia. Melkoisen suuret kivenmurikat sai ainakin kierittämällä sivuun. Koneella kykenee tosin nostamaan paljon isompia kiviä, mitä kauhassa saa pysymään. Puskulevy toki kannattaa pitää maassa, kun kiviä nostelee tai kaivaa kovaa maata. Se antaa kapealle koneelle tarvittavaa lisätuentaa.

Minikoneita moneen tarpeeseen

Maksimi kaivusyvyys on noin 1,7 metriä, joten puoleentoista metriin saa helposti tasaista kaivantoa syntymään. Työparina olleeseen minidumpperiin kuormaaminen luonistui sekin ongelmitta. Kovin korkealle ei voi nostaa, koska maa tippuu tuolloin kauhasta. Lähelle kahta metriä saa kauhassa pysymään ainakin osan tavarasta. Maantasossa kauhan huulilevy ylettyy noin kolmeen metriin.

Kaivukoneen hallinnat ovat keskitetty pääosin kaivuvipujen pylvääseen.

Koneen ulkomitat ovat 2 828 (pituus), 700 (leveys) ja 2 261 millimetriä (turvakaaren korkeus).

Moottori on kolmesylinterinen Yanmarin diesel teholukemalla 9,6 kilowattia. Polttoainesäiliön tilavuus on seitsemän litraa ja se riittää useamman tunnin työskentelyyn.

Kaivukoneen voimanlähteenä on kolmesylinterinen Yanmar.

Huoltokohteet paljastuvat kääntämällä istuin ja sen mukana konepeitto taakse. Mallista on saatavilla myös perusversio ilman dual power mahdollisuutta. WN 803 on Wacker Neusonin tela-alustaisten kaivukoneiden pienin malli.  Normiperäisten painoluokat sijoittuvat väliin 1–16,3 tonnia. ET 145 on malliston suurin. Lyhytperäisiä tela-alustaisia on neljä mallia painoluokkiin 1,7–9 tonnia. Pyöräalustaisia malleja on kaksi; kuusi ja 11 tonnia.

WN DT08

Minidumpperit ovat jo pitkään olleet suosittuja Keski-Euroopassa ja esimerkiksi Englannissa niiden vuokraus on varsin merkittävää liiketoimintaa. Meillä perinteisesti pieniä koneita on ylenkatsottu, vaikka niille löytyy omat sovellusalueensa. Esimerkiksi purkuhommissa kapeat minidumpperit ovat omimmillaan. Kottikärryjen kuljettajia kun ei oikein enää tahdo löytyä mistään. Olisi allekirjoittaneeltakin tainnut sepeli jäädä mäen alle kasaansa, jos sitä olisi pitänyt olemattomilla voimilla vääntää jyrkkää rinnettä ylös. Valmistaja antaa maksimi kaltevuudeksi 36 prosenttia, missä konetta saa vielä turvallisesti ajaa.

Minidumpperia kiittää moni kottikärryjen kuljettaja. Kuormat kulkevat kätevästi perille tela-alustalla ja omalla kuormaajalla lavan saa täyteen nopeasti.

WN DT08 onkin oiva esimerkki tällaisesta ahtaiden nurkkien erikoiskoneesta. Sillä pystyy tekemään omat kuormansa lavan edessä olevalla kuormaajalla. Kaksinopeuksisen voimansiirron hitaammalla puolella kone nousi hyvin jyrkkää rinnettä ylös. Nopeammalla puolella se ei kuormaa jaksa kuljettaa eli rusakkoloikkari on tarkoitettu lähinnä siirtoajoon tasaisella maalla. Maksimi siirtonopeus on neljä kilometriä tunnissa. Hitaampi nopeusalue on puolet nopeammasta. Kumitelan leveys on dumpperissakin 180 millimetriä.

Seisomataso takana kääntyy tarpeen tullen ylöspäin, esimerkiksi rinteestä tasamaalle pakitettaessa.

Seisoo tai kävelee

Koneen takana on jousitettu seisontateline. Kun lava on täynnä sepeliä ja mäki edessä jyrkkä, joutuu seisontatelineeltä jalkautumaan. Ainakin hyvin ruoka-ajat aina tunteneen toimittajan antama reilu vastapaino kyydissä sai koneen keulimaan. Samoin pakittaessa alamäkeen teline haukkaa maata, joten aina välillä voi reippailla koneen vieressäkin. Jousitus takaa kuitenkin sen, että seisontataso takana ei rikkoudu maahan törmätessään, vaan kääntyy ylös.

Dumpperin hallintavivut ovat erittäin herkät. Nopeutta on enemmän kuin tarpeeksi, joten niitä ei tarvitse, eikä kannata riuhtoa.

Hallintavivut voimansiirrolle, kippaukselle ja omalle kuormaajalle sijaitsevat oikealla. Ajossa oikealla kädellä pitää siis työntää kahta vipua eteenpäin. Vasemmalla kädellä onkin syytä pitää kiinni vivut kiertävästä kaaresta. Vasenkätiselle hallinta on luultavasti hieman haasteellisempaa. Vivut ovat aika on/off-tyyppisiä. Ensimmäisten kertojen kuormaus heitti sepeliä aina kuljettajan rinnuksille saakka, kunnes oppi kiviä suusta sylkiessä vetämään vivusta hellävaraisemmin. Kuormaajalla saa lavan tasaisesti täyteen hetken harjoittelun jälkeen. Lavan tilavuus on 387 litraa. Kaivantoon ja maantasoon lastin purkaminen onnistuu.

Kipatessa kuormaaja nostetaan ylös lavan päälle.  Vaihtoehtona on saatavilla myös korkealle kippaava malli (1 426 mm), jolloin kuljetuskapasiteetti putoaa 500 kiloon ja lavan tilavuus 280 litraan. Silloin lastin tyhjentäminen esimerkiksi matalalle lavalle onnistuu. Hondan ilmajäähdytteinen bensiinimoottori (6,7 kW) sijaitsee koneen takana muodostaen omalta osaltaan vastapainoa kuormalle. Käynnistykseen on sähköstartti ja virtalukko sijaitsee moottorikuomun takana. Myös perinteinen bensiinihana on. Tankkaaminen on hieman hankalaa ja vaatii letkulla varustetun suppilon.

DT08-dumpperin mitat ovat 1 660 (pituus), 700 (leveys) ja 1 180 millimetriä (korkeus).

Wacker Neusonin minidumpperimallistossa on seitsemän kokoluokkaa kapasiteeteilla 500–2 500 kiloa. Kaksi suurinta mallia ovat jo päältä ajettavia. Kaikista kokoluokista on saatavilla useita eri versioita, mitä tulee moottoriin ja kippauskorkeuksiin. Päältäajettavista on saatavilla myös sivulle kippaavat versiot.

Dumpperi etenee vankkumatonta kulkuaan Hondan bensiinimoottorin säestämänä.

Yhteenvetona voisi sanoa, että varsin kompakteilla Wacker Neusoneilla tämän kokoluokan haasteet oli helppoa ja kätevää ottaa vastaan. Kaikki askareet toki pitää aina mitoittaa koneiden suorituskyvyn mukaan. Olivatpa ne sitten isoja tai pieniä.WN 803 dual power -kaivukoneen hinnat alkaen 17 500 ja minidumpperi WN DT08 alkaen 9 500 euroa (alv 0%).

Suomessa Wacker Neuson -maarakennuskoneita ja muita yrityksen tuotteita edustaa vantaalainen Edeco-Tools oy.

Video WN 803 dual power:

Video pykälää suuremmasta dumpperimallista DT10:

Lue seuraavaksi