Uutiset

Kuljetuskalusto

Uusi HCT-yhdistelmä Stora Enson ajoon

Stora Enson puutoimituksiin tulee käyttöön ensimmäinen normaalia pidempi sekä raskaampi puutavarayhdistelmä. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on myöntänyt Kari Malmstedt Oy:n 92-tonniselle HCT-ajoneuvoyhdistelmälle raakapuun liikennöintiin poikkeusluvan Stora Enson Itä-Suomen tehtaille kahdella reitillä.

Suomessa HCT (High Capacity Transport) -ajoneuvoilla tarkoitetaan yli 25,25 metriä pitkiä tai yli 76 tonnia painavia yhdistelmiä. Raskaan liikenteen enimmäismassojen ja -mittojen asetusmuutos vuonna 2013 on luonut mahdollisuuden kuljetusten kehittämiselle ja erilaisten isojen yhdistelmien kokeiluille. Tämä tukee Suomen ympäristö- ja energiakulutustavoitteiden saavuttamista sekä metsäteollisuuden kilpailukyvyn kasvua.

Yrittäjä Kari Malmstedt on pitkällä suunnitelmien kanssa. HCT-lupa on myönnetty reiteille Savonlinna–Imatra–Joutseno–Kouvola–Mikkeli–Juva–Varkaus sekä Savonlinna–Kitee–Värtsilä–Uimaharju.

”Uusi ajoneuvoyhdistelmä pyritään saamaan liikenteeseen mahdollisimman nopeasti. Tavoitteena on, että pääsemme ajamaan puita HCT-yhdistelmällä jo syksyn aikana. Olemme pyrkineet miettimään operatiivisen toiminnan kannalta parasta yhdistelmätyyppiä sekä toisaalta hakemaan erityyppistä yhdistelmää kuin jo ajossa olevat HCT-yhdistelmät”, Kari Malmstedt sanoo.

”Stora Enso on tukenut HCT-yhdistelmien tuloa Suomeen alusta alkaen. Yhdistelmät vähentävät päästöjä ja parantavat liikenneturvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta. Haemme myös kustannustehokkuutta niin metsäteollisuuteen kuin kuljetusyrittäjällekin pitkällä aikavälillä, sillä yhdistelmät mahdollistavat kokonaislogistiikan uudelleen miettimisen sekä selkeästi nykyistä suuremmat hyötykuormat”, kertoo kuljetuspäällikkö Kari Holopainen Stora Ensosta.

”Hienoa, että vuoden yrittäjänäkin palkittu enonkoskelainen Kari Malmstedt sai luvan nyt suurelle HCT-yhdistelmälle. Toivomme, että isommista HCT-rekoista saatujen kokemusten sekä kokeiluhankkeen aikana tehtyjen tutkimusten tuloksena löydetään parhaat yhdistelmätyypit. Toivomme myös, että HCT-ajoneuvoyhdistelmät jäisivät pysyvään käyttöön kokeilujakson jälkeen, esimerkiksi HCT-käytäviä muodostuisi joillekin tieosuuksille”, Kari Holopainen jatkaa.

Lue seuraavaksi