Uutiset

Kuljetuskalusto

Työtehoseuralla simulaatiokoulutusta 10 vuotta

TTS Työtehoseuran ammattikuljettajien simulaatiokoulutuksen aloittamisesta tulee tänä keväänä kuluneeksi 10 vuotta. Työtehoseura otti käyttöön ajosimulaattorin linja-autonkuljettajien koulutuksessa ensimmäisenä Euroopassa vuonna 2004.

Lento- ja laivaliikenteen kuljettajakoulutuksessa simulaattoreita on käytetty jo kymmeniä vuosia, mutta simulaattori on tehokas koulutusväline myös maantieliikenteen kuljettajakoulutuksessa, jossa se on nykyään virallinen opetusväline muun muassa Suomessa. Simulaattorilla voidaan esimerkiksi harjoitella vaaratilanteita, joita ei pystytä harjoittelemaan oikeassa liikenteessä. Tarvittaessa tilanteet pystytään toistamaan helposti, jolloin voidaan varmistaa koulutuksen onnistuminen. Simulaattoriopetus on myös ympäristöystävällistä, sillä ajoharjoituksissa ei tarvita lainkaan polttonestettä.
Työtehoseura hankki rekkasimulaattorin vuonna 2006, jolloin Työtehoseuran Vantaan yksikköön avattiin huippumoderni raskaan liikenteen simulaattorikeskus. Tällä hetkellä Työtehoseuralla on rekka- ja linja-autosimulaattorin lisäksi neljä kevyttä simulaattoria teoriaopetusta täydentämässä.

Toukokuisessa Vantaalla pidetyssä raskaan kaluston simulaatioseminaarissa puhunut simulaattorikoulutuksen vastaava Daan Beckers Hollannista totesi, että Hollannissa on saatu hyviä kokemuksia simulaattoreista niin autokouluissa kuin EU-direktiiviin perustuvassa ammattikuljettajien ammattipätevyyskoulutuksessa.

”Simulaattoreiden käyttö maantieliikenteen ajo-opetuksessa tulee lisääntymään ja simulaattoriohjelmia voidaan kehittää enemmän koulutettavien henkilökohtaisia ominaisuuksia huomioiviksi”, ennakoi Työtehoseuran logistiikka ja ajoneuvot -toimialan toimialapäällikkö Aarno Lybeck.
Raskaan kaluston simulaatioseminaarissa puhuneen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin erityisasiantuntija Sampsa Lindbergin mukaan Suomessa raskaan ajoneuvon ammattikuljettajien koulutusjärjestelmä on pääosin toimiva. Liikenteen turvallisuusvirastossa uudistetaan kuitenkin parhaillaan raskaan liikenteen kuljettajia koskevia opetussuunnitelmia, joissa huomioidaan simulaattorit ja koulutustarjonnan vastaavuus muun muassa EU-direktiivin tavoitteisiin.

Lue seuraavaksi