Uutiset

Työkoneet

Tekaistuja nettisivuja, olemattomia koneita

Aika ajoin toimitukseen tulee tietoja nettihuijareista, jotka vievät hyväuskoisilta rahat ja katoavat sen sileän tien. Eräs tuore tapaus on 10000 euroa menettänyt suomalainen mieshenkilö. Rahat katosivat kuin tuhka tuuleen, eikä ostaja saanut koskaan kaupan kohteena ollutta Kubotan minikaivukonetta. Tässä jutussa huijatuksi tullutta miestä kutsutaan vaikkapa Erkiksi. Hän ei ymmärrettävistä syistä halua oikeaa nimeään julkaistavan.

Tämän vuoden huhtikuussa Erkki löysi netissä surffaillessan tiensä nettisivuille osoitteeseen: www.newmobyltd.co.uk (nettisaitti sulkeutui ennen lehden ilmestymistä). Sivut näyttivät rehellisiltä ja kaikin puolin asiallisilta.  Erkki ei osannut epäillä yritystä huijariksi. Myynnissä oli vuosimallin 2003 Kubota KX 161-3 kaivukone.

Erkki otti sähköpostilla yhteden osoitteeseen sales@newmobyltd.co.uk ja koneen lopulliseksi hinnaksi ilmoitettiin 9600 euroa ja rahti Suomeen olisi 700 siihen päälle. Kyseessä oli varsin halpa hinta verrattuna muihin markkinoilla olleisiin samanikäisiin Kubotoihin. Oikea hintataso kun liikkuu 16000-18000 euron tuntumassa.

Runsassanaisissa sähköposteissa vakuutettiin, että kone on teknisen henkilökunnan tarkistama, CE-merkitty ja luvattiinpa siihen vielä 60 päivän takuu. Palutusoikeuskin koneella olisi, mikäli se ei vastaa toiveita ja ennakkolupauksia. Liian hyvää ollakseen totta.

Liitteinä ensimmäisissä sähköposteissa oli runsaasti kuvia. CE-lätkä ja koneen sarjanumerokin olivat kuvattuina. Pikainen kysely Konekeskolta osoittaa, että tiedossa olevalla koneen sarjanumerolla ei sinänsä pysty koneen historiaa ja omistajaa selvittämään. Ja CE-lätkäkin koneeseen on helppo tehdä missä tahansa pajassa. Eli tiedossa olevalla sarjanumerolla ei konehuijaria olisi voinut etukäteen paljastaa.

Erkki vakuuttui kuitenkin saamistaan kuvista sekä kasvottoman myyjän vakuutteluista ja laittoi rahat englantilaispankin tilille Lontooseen 22. huhtikuuta tänä vuonna.

Myyjä laittoi vielä paluupostia, kiitteli rahoista ja antoi tarkan toimitusajan koneelle toukokuun alkuun. Rekkaa ei kuitenkaan alkanut määräajassa kuulumaan, joten Erkki kyseli tietenkin koneensa perään. Viimeisimmissä sähköposteissa Newmoby ltd kertoi rekan jo olevan Suomessa ja tähän loppui viestittely. Erkki teki Suomessa rikosilmoituksen asiasta tajutessaan olleensa liian hyväuskoinen ja tulleensa huijatuksi. Lehdelle hän halusi kertoa asian varoittaakseen muita.

Yritin ostaa Newmobylta samaa Kubota KX 161-3 kaivukonetta, joka edelleen toukokuun puolivälin paikkeilla oli valekauppiaan sivuilla. Kävimme pitkän ja kummallisenkin sähköpostikeskustelun.

Laitoin yhden paluupostissa saamistani Kubotan kuvista Googlen kuvahakuun ja yllätys yllätys. Sama kuva ja sitten koko myynti-ilmoituskin löytyi Machinery Zonen sivuilta. Ja hinta olikin sitten jo 16900 euroa eli asettui käypään hintatasoon.

Lue koko artikkeli Konepörssistä 7/2013 tai Lehtiluukusta.

Lue myös artikkeli Röyhkeys lisääntyy konehuijauksissa

Lue seuraavaksi