Uutiset

Työkoneet

Tehoja metsähakkeen tekoon

Alamettälä Oy on parkanolainen pitkän linjan kuljetusliike, jolla on ikää jo 60 vuotta. Sen perusti nykyisten omistajien Mikko ja Pekka Alamettälän isä Matti Alamettälä. Alamettälä Oy:llä on edelleen kymmenen autoa pääasiassa mekaanisen metsäteollisuuden ajoissa. Sisaryritys Alaku Oy on samalla omistuspohjalla toimiva koneurakointiyhtiö. Se perustettiin 1990-luvun lopulla Parkanossa toimineen Aureskosken Sahan pyöräkuormainurakointiin. Sahan lopetettua toiminta on keskittynyt puun murskaukseen.

Ensimmäisen murskaimen Alamettälät hankkivat vuonna 2004. Laite oli Doppstadt AK-600 Multi -mobiilimurskain ja se oli laatuaan ensimmäinen Suomessa. Kolme vuotta sitten yrityksen kalusto kasvoi Vermeer HG6000 -vasaramurskaimella ja viime talvikaudeksi tuli Morbark Wood Hog 3800. Pääasiassa haketus tapahtuu näillä murskaimilla terminaalihaketuksena ja ne soveltuvat kaiken tyyppisen puumateriaalin murskaukseen ja niissä on varusteena muun muassa magneetti, jolla saadaan kierrätysmateriaalista metalli erilleen.

Bioenergiaa

Alamettälät toimivat UPM-Kymmenen alueurakoitsijana metsähakkeen toimittajana, johon kuuluu energiapuun toimittaminen metsästä lämpölaitoksille. ”Järkevintä hake on tehdä metsäteiden varsilla, jos se muuten on mahdollista”, tietää Mikko Alamettälä. Noin kaksi kolmasosaa Alamettälän tekemästä hakkeesta on bioenergiaa.

”Olemme olleet murskaintenkin kanssa usein metsässä, mutta silloin pitää olla 600–1000 kuutiometriä murskattavaa yhdellä paikalla. Vasaramurskainten etu on, että ei ole väliä onko risua, rankaa tai kantoja, kaikki menee.”

Puhtaan metsähakkeen haketukseen sopivin laite on hakkuri. Koska yhdellä paikalla haketettava määrä on suhteellisen pieni, on hakkurin nopea siirrettävyys tärkeä ominaisuus. Toisaalta hakkurin pitää olla riittävän tehokas, jotta lähes 100 kuutiometrin kuormat saadaan tehdyksi kohtuullisessa ajassa. Ketteryys ja maasto-ominaisuudet nopeuttavat hakkurin asettamista haketuskuntoon.

Kiinnostus Albach Silvatorin itsekulkevaan hakkuriin perustui kokonaan valmiiseen yksikköön, hakkurin syötön erinomaisesta sopivuudesta risuille sekä riittävään tehoon. ”Merkittävä asia oli myös toimitusaika, sillä tämä oli ainoa, jonka saimme vielä tälle pakkaskaudelle käyttöön” mainitsee Mikko Alamettälä.

Toiminta-alue Alamettälällä alueurakan tiimoilla on varsin laaja: Ylöjärvi, Ruovesi, Karvia, Lapua ja niiden väliin jäävät alueet. ”Tällä alueella on suhteellisen paljon rankakasoja metsissä. Näissä hakkuri on sopiva laite ja nopea siirto tehostaa toimintaa huomattavasti.”

Kuljettajien mieleen

Alamettälän kuljettajat ovat päässeet nopeasti sinuiksi Silvatorin kanssa. ”Mäkipään Mikko, joka on ollut meillä kymmenen vuotta töissä, pisteli heti kuorman puoleen tuntiin”, kehuu Alamettälä.

Kovin pitkälle meneviä kokemuksia ei vielä uudesta laitteesta ollut olemassa, sillä haketta oli tehty vasta parituhatta mottia. Ensikokemukset olivat kuitenkin hyviä. Erityisesti ohjaamon tilavuus ja meluttomuus olivat mieleisiä ominaisuuksia. Korkealle nousevasta ohjaamosta on isojen ikkunoiden kautta hyvä näkyvyys työalueelle, joskin vielä hieman korkeampi nousu auttaisi esimerkiksi näkemään auton perävaunuun. Lastaustorven säätö on tosin siirretty autonkuljettajan vastuulle ja sitä varten on langaton kauko-ohjain. Kuljettaja voi säätää torven suuntaa ja ohjausläppää hakkurin ohjaamosta tai vapaasti valittavasta paikasta ulkopuolella.

Pitkiä työpäiviä ajatellen ohjaamo on varustettu jääkaapilla ja mikroaaltouunilla, joten kunnolliset lämpimät ateriat ovat kuljettajien saatavissa myös maasto-olosuhteissa kaukana asutuksesta. Ergonomiaa parantaa ympäripyörivä kuljettajanistuin, joka lukitaan sopivaan asentoon pneumaattisesti. Kytkinpaneelit ovat molemmin puolin istuinta ja luonnollisesti ohjaimet seuraavat istuimen mukana.

Hyvin varusteltu kone on tälle yritykselle erittäin sopiva, sillä Alamettälällä on perinteenä pitää kuljettajat tyytyväisinä. Tämän voi päätellä siitäkin, että yrityksen työntekijät ovat pitkäaikaisia eikä uuden työvoiman rekrytoinnissa ole koskaan ollut ongelmia ja työpaikat ovat täyttyneet yleensä ”puskaradion” kautta.

Hakkurin tukevoinniksi alustan etuosassa on tukijalat. Vaikka tukijalkoja ei takapäässä olekaan, on hakkuri yllättävän vakaa revittäessä puita varsin haasteellisesta, kaatuneesta ja jäätyneestä kasasta. Kuormaimella saa pistellä syöttökitaan sen mitä ehtii, sillä hakkurin teho on riittävä. Vielä ei ollut ehditty hakkuutähdettä syöttää, mutta kidan sivuilla olevat syöttörullat ja päällä kulkeva yläsyöttömatto lupaavat hyvää. Tämä patentoitu syöttöjärjestelmä on muualla jo osoittautunut varmaksi ratkaisuksi tällaisen hankalien materiaalien kanssa.

Kuljetusasentoon siirtymistä varten kuljettajan ei tarvitse tulla ulos ohjaamosta. Isot pyörät tekevät koneesta maastokelpoisen, mikä helpottaa ahtaissa paikoissa. Kone on koostaan huolimatta yllättävän ketterä muutoinkin. Maantieajo on suunniteltu toimivaksi eikä Silvatorille aseteta mitään suurimpia mahdollisia siirtoajomatkoja tai -aikoja. Ajon vakautukseksi edessä ja takana on erilliset alaslaskettavat pyörät, jotka ottavat osan painosta ja tekevät alustalle jousituksen. Tämän ansiosta kulku on vakaata ja ajonopeutta voidaan pitää helposti maksimissa, noin 50 km/h:ssa.

Huollosta ei tingitä

Huoltotoimenpiteet Alamettälän kuljettajat tulevat tekemään pääasiassa itse. Asianmukaisen huollon osaamisen takia tehtaalta oli tullut kouluttaja opastamaan tarvittavat huoltotoimenpiteet ja oikean käytön. Pääosin ongelmat ovat ratkottavissa kuljettajan osaamisella ja tavanomaisilla työkaluilla, mutta erikoisosaamista tarvittaessa lentää asentaja Saksasta paikalle. ”Muilta käyttäjiltä saamamme palautteen mukaan kuljettajat pystyvät hoitamaan tilanteet omatoimisesti eikä ulkopuolista huoltoapua ole tarvittu. Halutessa voimme järjestää kyllä huollon sopimuksellakin”, kertoo Anssi Salo Albach Silvatoria Suomessa edustavasta Salo-Machinerystä.

www.albach-maschinenbau.de

www.salo-machinery.com

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi