Uutiset

Työkoneet

Takeuchi TB250 on uutta mallistoa

Kyseessä on suhteellisen lyhytperäinen kaivukone. Perän kääntösäde on 1370 millimetriä ja se ylettyy 470 millimetriä telalinjan ulkopuolelle. Eli kyseessä ei ole telalinjan sisässä pyörähtävä malli. Pidempi perä antaa tässäkin tapauksessa lisävakavuutta kaivutyöskentelyyn. Koeajokoneessa oli kiinni myös kauhanpyörittäjä (Rototilt RT 20), joka tuo paino puomin päähän 170 kiloa lisää. Tästäkin huolimatta Takeuchi on varsin vakaa kaivettaessa.

Ulkomuoto uusissa Takeucheissa on hieman pyöristynyt. Tuttuun tapaan kaivulaite on etukiinnitteinen ja varustettu tyvitaitolla, jonka kääntökulma on 80 astetta vasemmalle ja 50 oikealle. Tyvitaittoa hallitaan edelleen jalkapolkimella ohjaamosta. Etukääntösäde on reilusti alle kaksi metriä, kun puomi on nipussa vasemmalla.

Perinteinen Takeuchin kääntöpukki on suhteellisen massiivinen ja oikealle käännetty puomi kauhoineen ei näy kovinkaan hyvin. Vasemmalle taas näkyvyys on ensiluokkainen.

Takeuchi TB250-kaivukoneen korkeus on 2515 ja leveys 400 millimetrin levyisillä telalapuilla 1840 millimetriä. Kun ulkomittoihin yhdistetään pienet perän- ja puomin ylitykset, voidaan todeta kyseessä olevan varsin ahtaisiin paikkoihin hyvin sopivan kaivukoneen.

Takeuchi TB250 kävi Konepörssin koeajossa varsin pikaisesti eli varsinainen työmaakäyttö jäi tällä kertaa pois. Asiakkaalle myyty kone viipyi koeajossa vain pari päivää. Tutut mittaukset ehdittiin kuitenkin suorittaa aivan hyvin. Ja pikaiset tyypitkin ottaa.

Takeuchin ja maahantuoja Honka Tradingin politiikkana on varustella kaivukoneet valmiiksi jo tehtaalla. Viiden tonnin uutuusmallissakin on propo-ohjaus vasara- ja luiskahydrauliikalle. Ja juuri viiden tonnin mallista ylöspäin lisähydrauliikkaa ohjataan tuplapropolla eli molemmissa kaivuvivuissa on peukalopyörät. Pyörittäjän ohjaus onkin Takeuchissa varsin jouhevaa.

Moottorimerkki on Yanmar ja tehoa saadaan 29,6 kilowattia. Iskutilavuus on 2,1 litraa. Hydraulijärjestelmä on totuttua Takeuchia. Siihen kuuluu kaksi säätyvätilavuuksista aksiaalimäntäpumppua ja niin ikään kaksi hammaspyöräpumppua. Kaivuhydrauliikkaa ja voimansiirtoa syöttävät säätyvätilavuuksiset pumput tuottavat molemmat 58 ja hammaspyöräpumput 39 ja 11 litraa minuutissa. Suurempituottoinen hammaspyöräpumppu ruokkii kääntöä ja pienempi esiohjausta.

Voimansiirrossa on kaksi nopeusaluetta, joille GPS-mittaus antoi sellaiset lukemat kuin 2,3 ja 4,8 kilometriä tunnissa. Vaihtoa kuljettaja hallitsee ajovivun kahvassa sijaitsevalla napilla. Mitatut nopeudet ovat hieman valmistajan antamia matalammat.

Ohjaamo on kasvanut

Ohjaamo uusissa malleissa on hieman suurentunut. Korkeus on 1509, leveys 962 ja pituus 1141 millimetriä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tilaa on kokoluokkaan nähden erinomaisen hyvin.

Hallintalaitteitten suhteen jatkuu sama tuttu linja kuin aiemminkin. Mitään ihmeellisyyksiä tai vaikeasti omaksuttavia asioita ei Takeuchin ohjaamoon ja hallintaan sisälly. Kun aiemmissa koeajoissa kritisoitiin säilytystilojen puutetta, niin siihenkin on tullut pientä parannusta. Alas oikealle on sijoitettu asiakirjalaatikko ja myös mukin pidike löytyy oikealta radion vierestä.

Kokonaisuutena ohjaamo onkin niin tuttua Takeuchia, että uskoisin saman henkilön suunnitelleen Japanissa ohjaamoja aika pitkän ajan. Tuttu ja turvallinen on tietenkin hyvä asia, mutta samalla uudistuminen on vähäistä.

Mittaristo on nyt konsolissa oikealla. Kallistuskulma on hyvä ja mittarin symbolit ja kaksi viisarimittaria selkeät. Kaivuasento on hyvä ja kuten aina, hydrauliikan hallinta miellyttävää. Kyynärnojat käsille ovat kiinteästi kiinni pultatut. Säätö puuttuu.

Ohjaamossa on kattoikkuna, sekin tuttu jo aiemmista malleista. Tyhjäkäyntiautomatiikkaa ei ole. Tyhjäkäynnille pudotus onnistuu kuitenkin yhdellä, oikeassa kaivuvivussa sijaitsevalla napilla. Kaivukierrokset valitaan reilulla vivulla eikä esimerkiksi raskaammasta seitsemän tonnin mallista tuttuja painonappiesivalintoja viiden tonnin koneessa ole. Myös puskulevyä käsketään reilulla vivulla oikealta. Voimansiirron hallintaan on sekä käsivivut että jalkapolkimet.

Ohjaamon etuikkuna nousee erittäin kevyesti ylös ja laskee yhtä kivuttomasti alas. Mekanismi ja toiminta ovatkin yksi markkinoiden parhaimmista. Reilun kattoluukun kautta myös yläilmoissa keikkuvan kauhan tai vaikkapa iskuvasaran voi nähdä esteettömästi.

Mittauksia

Melutaso TB175:n ohjaamossa on pysynyt kutakuinkin aiempien ohjaamojen tasossa. Kaivumeluksi mitattiin 77-79 desibelien lukemia ja tyhjäkäyntimelu on hieman yli 70 desibeliä. Aiemmissa Takeuchien koeajoissa on mitattu lähestulkoon samansuuruisia lukemia.

Polttoaineen kulutus selvitettin mättämällä maata puolisen tuntia koneen puolelta toiselle. Moottorikierrokset oli asetettu kaakkoon. Kulutus jäi alle viiden litran, mitä voidaan pitää varsin kohtuullisena

Kapasiteettikokeessa siirrettiin aiempien koeajojen tapaan maata 180 asteen liikeradalla puolelta toiselle 20 kauhallisen verran. TB250 on hitaampi kuin aiemmin koeajetut Takeuchin mallit TB175, TB1140 ja TB23R. Nyt kahden kuljettajan keskiarvoajaksi saatiin neljä minuuttia 50 sekuntia kun se em. koneilla aikanaan oli 4 min 38 s (TB 175), 4min 9s (TB1140) ja 3 min 36 s (TB23R). Eli vaikka hydrauliikan hallintaa on kehitetty tarkemmaksi esim. venttiilistöä säätämällä, ei nopeus ole kasvanut. Kauhanpyörittäjä tosin hieman hidastaa kapasiteettimittausta.

Ylävaunun maksimikierroksiksi kellotettiin 11 minuutissa, mikä on samaa suuruusluokkaa aiempien Takeuchi koeajokoneitten kanssa.

Voimamittaukset tehtiin tuttuun tapaan eri etäisyyksillä koneen keskiöstä ja anturin kiinnityspiste oli kauhan huulilevyssä. Taulukoidut arvot olisivat tehdaskauhalla muutamia satoja kiloja suuremmat. Pyörittäjä ja kauha syövät joitain kiloja pois oman painonsa ja kauempana sijaitsevan mittauspisteensä takia.

Kaikki päivittäiset tarkistukset ja määräaikaishuollot suodattimien vaihtoineen on Takeuchissakin suhteellisen hyvin järjestetty. Takana poikittain sijaitseva moottori paljastuu ylöspäin aukeavan konepeiton alta. Pitkä kuljettaja ei tosin kumartumatta sovi esimerkiksi öljytikkua nostamaan. Takaa avautuvaa konepeittoa täydentävät kaksi sivuluukkua molemmin puolin moottoria.

Takeuchi suosittelee moottoriöljyn ja suodattimen vaihtoväliksi 250 tuntia. Hydrauliikkaöljy tulisi vaihtaa 2000 tunnin jaksoissa ja paluusuodatin 500:n tunnin välein. Sama 500 tuntia pätee myös polttoainesuodattimen iäksi.

Lisätiedot: www.honkatrading.com

Lue seuraavaksi