Uutiset

Kuljetuskalusto

Suomalaista Sisua jo yli 50 vuotta

Eurajoen Rikantilan murskeasemallaan kiviaineskauppaa pyörittävä Erkko Näppi Oy on luottanut kotimaisiin Sisuihin 60-luvun alusta lähtien. Jo eläkkeellä oleva Erkko aloitti tuolloin autoilun kotimaisella kalustolla ja nykyinen toimitusjohtaja Teijo Näppi (52 v.) on jatkanut samaa hyväksi havaittua linjaa vuosikymmenten läpi. Miehen laskujen mukaan noin nelisenkymmentä Sisu-merkkistä autoa talossa on kaikkiaan käynyt.

Uusin hankinta on Euro 5 -moottorilla varustettu viisiakselinen Sisu Polar Rock DK16M -maansiirtoauto (600 hv) Kasettivarustuksen neliakselisine perävaunuineen on valmistanut Kome Oy. Heinäkuussa soran ajoon saadaan vielä uudempi Sisun kasettiauto Rock CK16M, joka on jo varustettu jo uudella Euro 6 -moottorilla. Tehoja soran siirtoon saadaan 625 hevosvoimaa (460 kW).

”Tällä hetkellä autokalustossamme on kolme Sisua, jotka kaikki ovat tietenkin kasettivarustuksessa. Myymme kiviainesta tähän Rauman talousalueelle ja oma murska-asemamme on toiminut Rikantilassa jo yli 30 vuotta. Menekki kiviainestuotteille on ollut pitkään tasaista, tosin nyt viime aikoina on ollut pientä notkahdusta. Rauman seudulla ei ole suuria rakennushankkeita tällä hetkellä käynnissä, kun Olkiluotokin on hiljentynyt. Tosin Eurajoella alkaa kolmen kilometrin tieurakka, johon murskeen ajo on juuri alkamassa”, valottaa Näppi tämänhetkistä tilannetta Eurajoki–Rauma suunnalla.

Uusiin kokonaismassojen korotuksiin Näppi lähti heti mukaan. Kantavuudet rukattiin uusiksi heti ensimmäisellä viikolla. Molemmat uudet Sisut kulkevat 76 tonnin painolla ja kaikkiin vanhoihin kärryihin lisättiin yksi akseli kantavuutta nostamaan.

”Yksi kärryistä oli vanhempi kuin vuodelta 2000, joten siihen ei muutosta enää saanut tehdä. Se meni vaihtoon. Akselin lisäys tiesi sen, että nyt ajamme uusilla 68 ja 76 tonnin massoilla”, jatkaa Näppi. 68 tonnin autoissa kulkee noin 30 ja 78 tonnisissa 35–40 kuutiometriä lajikkeesta riippuen.

Koko painoyhtälö on Näpin mukaan hieman vaikea ja ei ole aivan yksinkertaista laskea, mikä olisi se kannattavin vaihtoehto.

”Käsittääkseni meillä muutos kannatti, kun ajamme omia lajikkeitamme. Isoille työmaille pystymme viemään enemmän kerralla. Pienasiakkaille tietenkin joudumme menemään myös vajailla kuormilla. Toisaalta muutostyöt kärryihin maksoivat aika paljon ja tietenkin raskaammat massat lisäävät osaltaan polttoaineen ja renkaiden kulutusta.”

”Meidän kohteemme ovat usein sellaisia, että vedämme materiaalit matoiksi eli kippi ylhäällä joudutaan siirtämään. Purkupaikat ovat myös usein tosi ahtaita. Kippausvakautta meillä hieman epäiltiinkin ennen näiden uusien Sisujen hankintaa, mutta se osoittautui turhaksi”, tiivistää Näppi.

Kuvassa Raumalla palvelutalon parkkipaikka saa pintasepelit ennen asfalttimiesten tuloa.

Näpin kuljettaja Mikko Kotiranta on ajanut Näpillä Sisuja jo vuodesta 2006 lähtien. Muilla merkeillä aiemmin töitä paiskinut Mikko kertoo kääntäneensä kelkkansa kohti kotimaista aika nopeasti Sisun rattiin noustuaan.

”Kasettiveturina Sisu on paras mahdollinen. Tehoja on runsaasti ja auton korkea runko on sopivan tukeva. Tällä on hyvä ajaa niin tyhjänä kuin kuorma päällä”, kertoo Kotiranta nyt 10 000 kilometriä ajetun Sisunsa puikoissa.

Sepelikuorma, jonka kohdalla vaaka näytti kuorman painoksi 51,8 tonnia, on menossa Rikantilasta Raumaan, palvelutalon työmaalle. Kotiranta kepittää Fuller-manuaalivaihteistoaan, johon hän sanoo tykästyneensä. Heinäkuussa Näpille saapuva uusi Sisu tosin on varustettu PowerShift 3 -automaattilaatikolla.

”Keskikulutus on ollut sellaiset 65 litraa sadalla. Reilun 300 litran polttoainesäiliöllisellä pärjää päivän kyllä hyvin. Ja tavaraa tällä kulkee reilusti aiempaa enemmän kerralla. Kun aiemmin asiakas sanoi, että tuopa toinen kuorma vielä, niin nyt sanotaan: Älä vaan toista kertaa tuo”, nauraa Kotiranta.

Varsinkin Raumalla on ahtaita ja jyrkkiä kadunkulmia. Pitkällä yhdistelmällä pitää joskus miettiä ajoreittejä etukäteen.

Sisuaan Mikko pitää kasettiveturien kuninkaana.

Lue seuraavaksi