Suokolle Volvon järein kaivukone EC700CL

Oulun Volvon pihaan oli saatu Oikeille Konepäiville järeää maansiirtokalustoa, joista lippulaivan asemassa oli Volvo EC700CL -kaivukone. Kone meni Suoko Oy:lle, jolle tämä oli jo toinen saman kokoluokan kone – ensimmäinen yritykseen hankittiin vuosi sitten. Suoko Oy:n perustaja Lauri Blomqvist oli paikalla kertomassa yrityksensä toiminnasta.

Suoko Oy urakoi maarakennusta laajan kokoluokan koneilla, minikaivukoneesta näihin järeisiin kaivukoneisiin, pääpainon ollessa kuitenkin järeässä kalustossa. Vuosien varrella Suokon koneita on nähty ympäri Suomen isoilla teiden ja kiinteistöjen rakennustyömailla, viime aikoina myös kaivoskohteissa. Suurimpia työmaita tällä hetkellä ovat urakointi Kevitsan kaivoksen rakennustyömaalla Sodankylässä, Yaralle saostusaltaan teko Siilinjärvellä sekä Kallansiltojen työmaa, jonne koneita siirtyi Talvivaarasta, missä Suoko urakoi kolme vuotta. Kallansilloilla Suokolla on 300 000 kiintokuutiometrin louheenajourakka ja sinne on myös tämä uusi Volvo EC700 menossa ensimmäiseksi.

”Ämmässuon kaatopaikan laajennusurakka sekä Talvivaaran urakka ovat kasvattaneet konekantaamme huomattavimmin”, kertoo Blomqvist. ”Suoko Oy on perustettu vuonna 1988 turpeenlastausta varten, mistä myös yrityksen nimi juontaa. Jo tuolloin lastauskoneena oli Volvo, joten yhteistyö tuon organisaation kanssa on tuttua vuosikymmenten ajalta. Huoltoa ja varaosia olemme saaneet aina tarpeen mukaan. Osat, mitä ei ole heti hyllyssä, tulevat huomiseksi. Erityisesti Vaasasta ne tulevat hyvin nopeasti”, tietää Blomqvist. Suoko Oy:llä on ajokalustona seitsemän Volvon dumpperia, joista pääosa on mallia A40.

Volvo EC700C on malliston suurin kaivukone. Moottorina tässä 70-tonnisessa koneessa on Volvo D16E, 16-litrainen ja 430 hevosvoimaa tuottava kone, jota käytetään myös esimerkiksi Volvo A40-dumpperissa. Esimerkiksi telalaput tässä koneessa ovat vahvistetut kaksiharjaiset, leveydeltään 650 mm. Kauhan tähän koneeseen on tehnyt oululainen Maakasi Oy ja sen tilavuus on 4,2 kuutiometriä. Piiripäällikkö Aulis Koivukangas Volvo CE Finlandista kertoo, että he käyttävät pääasiassa yli 36-tonnin kokoluokan kaivukoneiden varustelussa Maakasin kauhoja, jotka on todettu toimiviksi raskaassa urakoinnissa.

Juha Kuusjärvi