Uutiset

Työkoneet

SSW-Infra Oy – kivihommia ja viherrakentamista

JCB esitteli vuonna 2016 uuden pyöräalustaisten kaivukoneiden konseptinsa eli JCB Hydradig 110W:n. Englantilaisyrityksellä on kyky keksiä aina jotain todella uutta, eikä Hydradig ole tässä jatkumossa poikkeus. Oliko ensiesittelyn ajankohta sattumaa vai tarkoin harkittu strategia, sitä on vaikea tietää. Mutta varmaa on, että juuri viimeisen kahden-kolmen vuoden aikana kompaktit pyöräalustaiset kaivukoneet ovat nostaneet suosiotaan ehkä vahvemmin kuin mikään muu konetyyppi maailmassa.

JCB Hydradig 110W on erittäin sopiva kone rakennustyömaiden erilaisiin työtehtäviin. Alhainen painopiste sallii raskaiden taakkojen noston koko työalueella ja mikä parasta, tukijalkojen ja puskulevyn tuentaa tarvitsee tosi harvoin. Noin 1 400 kiloa painava kivilava on helppo nakki.

JCB osui kultasuoneen ja on saanut valmistaa Hydradigejä täydellä kapasiteetilla, sillä kysyntä on ollut kovaa. Yksi Suomessa tähän innovaatioon vuosi sitten tarttuneista on Mikko Jauho ja yrityksensä SSW-Infra Oy. Kymmenisen vuotta yrittäjänä toiminut Jauho on erikoistunut viheralueiden ja erilaisten kivetyksien rakentamiseen. Ennen työ oli

Mikko Jauho

pääasiassa aliurakointia, mutta nykyään yhä enemmän kokonaisurakointia. Neljä tilikautta on yritys nyt ollut osakeyhtiömuotoinen.

Työnantajia on useita. Viime aikoina Jauho on ollut paljon muun muassa Lappeenrannan kaupungin, Skanska Infran, Rakennusliike Evälahti Oy:n ja Lemminkäinen Talo Oy:n töissä. Viime kesänä mies koneineen nähtiin myös usein Konepalvelu Heiniluoto Oy:n työmailla. Näin myös tämän artikkelin kuvissa ja videossa.

”Aiemmin operoin pääasiassa kumitelaisella koneella, mutta sen soveltuvuus näihin töihin oli huono. Joudun kantamaan paljon esimerkiksi kivilavoja ja siihen nopea sekä vakaa pyöräalusta on omiaan”, aloittaa Jauho. Maksimissaan Hydradigin portaaton ajovoimansiirto tarjoaa 40 kilometrin huippunopeuden.

Kurottajatyylinen alavaunu antaa hyvän ja avaran reitin moottoritilaan. Painopiste koneessa on alhaalla.

”Tutkin eri vaihtoehtoja ennen JCB:n valintaa. Hydradig oli sekä kaivettaessa että taakkojen kannossa ehdottomasti kaikkein vakain. Tässä painopiste on paljon kilpailijoita matalammalla, kun muun muassa moottori ja säiliöt on sijoitettu kurottajatyyliin alavaunuun. Tarkoittaa sitä, että hyvin harvoin lasken puskulevyä tai tukijalkoja alas. Joskus esimerkiksi autoa lastatessani saatan näin tehdä.”

Samaan hengenvetoon mies toteaa, että nyt jos tekisi kaupat, niin jättäisi tukijalat ehdottomasti pois täysin tarpeettomina.

”Tilalle laittaisin etunostolaitteen. Sillä olisi kätevä kantaa kivilavoja, eikä kauhaa tarvitsisi puomin päästä vaihtaa piikkeihin”, filosofoi Jauho edelleen.

Hydradig saa Jauholta kiitosta erityisesti erinomaisesta näkyvyydestä kuljettajan paikalta.

Alhainen painopiste ja koneen komponenttien sijoittaminen mahdollisimman alas onkin ollut yksi konseptin ehdottomista eduista. Toinen tämän ratkaisun tuoma etu on poikkeuksellisen hyvä näkyväisyys joka suuntaan. Istuimelta näkee noin metrin etäisyydelle koneesta.

”Meillä työmaat ovat lähes poikkeuksetta ahtaita. Hydradigillä työskentelee siinä tilassa, mihin pyörät sopivat. Tiettyä huolettomuutta antaa se, että näen koneen jokaiseen kulmaan helposti istuimelta. Aika usein on niin ahdasta, että koneen sivuille ei jää kuin korkeintaan 10 senttimetrin tyhjä tila. Pieni peränylitys (120 mm) on sekin yksi koneen eduista.”

Kääntösäde Hydradigillä jää kapealla rengastuksella alle neljän metrin.

Maavara riittää

Pieni maavara (298 mm) pohditutti Jauhoa aluksi. Kardaanin alla ei ole paljoa ilmaa, mutta toistaiseksi siitä ei ole aiheutunut ongelmia. Alle laitettiin normaalia leveämmät Alliance-renkaat (550/45–22,5), jotka auttavat etenemistä silloin, kun pohja on pehmeää. Ne myös tuovat omalta osaltaan vakautta ja tukevuutta ilman puskulevyn tai tukijalkojen tuentaa operoitaessa. Marraskuun alussa Jauho oli kerryyttänyt 730 tuntia koneensa mittariin. Keskikulutus työmaalla on ollut alle viisi litraa tunnissa, mitä mies pitää varsin kohtuullisena.

Seitsemän tuuman näyttö ohjaamossa antaa informaation selkeästi ja kirkkaasti. Command Plus -ohjaamo on hiljainen ja valoisa – tuttua JCB-laatua.

”Valitsin kauhanpyörittäjäksi uuden sukupolven NOXin oman pääni mukaan. Se täydentää peruskoneen soveltuvuutta yhä ahtaimpiin työkohteisiin. Se myös kallistuu enemmän kuin muut, mistä on ehdoton hyöty viherrakennuksessa, esimerkiksi pintojen muotoilussa.”

Kahvoihin Jauho kaipaisi myös pyöräohjausta, sitä ei NOXin asentajat saaneet toteutettua. JCB tarjoaa puomivaihtoehdoiksi Hydradigiin perinteisen vaihtoehdon lisäksi taittopuomia, minkä Jauhokin valitsi omaan koneeseensa.

”Hallinta välipuomille on jalalla ja se on ehdottoman tarkka. Käytössä oli vähän opettelua ensin, mutta kun sen oppi, on hyöty ollut suurta. Geometria on ahtaisiin paikkoihin erittäin sopiva. Myös taakkojen kantaminen ja niiden liikuttaminen on taittopuomilla kätevää”, lopettaa Jauho. Taittopuomilla varustettu JCB Hydradig painaa rapiat 11 tonnia ilman kuljettajaa, kauhaa ja kauhanpyörittäjää.

Kun viherrakennustyömaat ja kivihommat talveksi hiljenevät, muuttuu Jauhonkin toimenkuva. Yrityksellä on kalustossa myös roudansulatuslaitteistoja. Niillä sulatetaan jäätynyttä maata ja tehdään erilaisia lämmityksiä pakkaskautena. Pystyypä niiden avulla jatkamaan viherrakentamisen kautta syksyllä aika pitkään.

Hydradigistä lyhyesti

Jauhon kone on moottoriltaan päästötasoa IIIB eli siinä ei ole SCR-laitteita eikä partikkelisuodatinta. Sittemmin markkinoille on tullut AdBlueta käyttävä Stage IV -malli ja nykyään myytävät koneet siis edellyttävät ureasäiliön täyttämistä aika ajoin. Moottorina on edelleen JCB Ecomax 444 (81 kW). Kuten jo

Jauho on valinnut kauhanpyörittäjäksi hieman harvinaisemman NOX:in. Kriteereinä suuri kallistuskulma ja kompakti koko.

todettiin, on Hydradigin alavaunu kuin suoraan kurottajasta. Moottori sijaitsee oikealla sivustalla ja ohjausvaihtoehdotkin ovat kurottajamaailmasta eli etupyörä-, nelipyörä- ja rapuohjaus.

Voisi kuvitella, että JCB onkin synnyttänyt innovaationsa eri konetyyppien ominaisuuksia yhdistämällä. Akseleille paino jakaantuu suhteessa 50/50 (14+14 t), mikä puoltaa osaltaan koko työalueella samansuuruisena säilyvää nostokykyä. Nostorajojen sisällä painonsa puolesta pysyvää taakkaa pystyy siirtämään 360-asteen käännöllä suhteellisen huolettomasti.  Valmistaja lupaa, että 1 000 kiloa on turvallinen kuorma siirrellä ilman tuentaa. Jauho siirteli kuvien työmaalla1 400 kiloa painavia kivilavoja suhteellisen vaivattoman ja tukevan oloisesti. Ainakin lähellä peruskonetta. Maksimissaan hän kertoo käsitelleensä jopa 2 000 kilon painoisia lautanippuja.

Optimaalinen painojakauma vähentää myös siirtoajon nyökkimistä. Ylävaunussa oleva vastapaino näyttää pieneltä, mutta raskaampaa ei koneen alhaisen painopisteen ansiosta tarvita. Molempiin puomeihin saa kolme eri kauhanvarren pituutta eli 1,65, 2,0 tai 2,25 metriä. Etuakseli koneessa on oskilloiva ja sen kallistuskulma on +- kahdeksan astetta. Ohjaamo on tuttu Command Plus. Melutaso on varsin alhainen, kun moottori sijaitsee etäällä alavaunussa.

Maahantuojalta kerrotaan, että Suomessa Hydradigejä on käytössä jo parisenkymmentä.

Suomessa JCB-maarakennuskoneita edustaa Mateko Oy.

Lue seuraavaksi