Uutiset

Työkoneet

SR-Harvestingin uusi aluevaltaus – Pronarin kierrätyslaitteet

Jyväskylässä pääpaikkaansa pitävä SR-Harvesting oy on aloittanut puolalaisten Pronar-kierrätyslaitteiden maahantuonnin. Valmistaja tarjoaa kattavan valikoiman koneita ja laitteita tulevaisuuden alan toimintaan. Ensimmäinen Pronarin kierrätysmurskain saatiin Suomeen juuri ennen vuoden vaihdetta. Järvenpääläisen Kuljetus ja Maanrakennus P. Salosen hankkima, malliston suurin murskain tavattiin tammikuussa täydessä työn touhussa Deleten kierrätysasemalla Espoon Juvanmalmilla.

SR-Harvesting on aloittanut puolalaisten kierrätysalan koneiden maahantuonnin. Tässä Suomen ensimmäinen Pronarin hidasnopeuksinen kierrätysmurskain täydessä työn touhussa Espoon Juvanmalmilla.

SR-Harvesting on perustettu aikoinaan metsäkonekaupankäyntiin ja yrityksellä on kokemusta myös Bandit-hakkureiden maahantuonnista. Maatalouskoneiden myynti ja niiden varaosatoiminta ovat keskittyneet Virroille. Jyväskylässä toimiva raskaskonehuolto antaa konemyynnille hyvän tuen ja turvan. Näin Pronarin murskaimien kaltaiset laitteet saadaan kuntoon nopeasti ja joustavasti. Yrityksellä on toimipisteet myös Saarijärvellä ja Viitasaarella. Työntekijöitä on kolmisenkymmentä, joista noin puolet työskentelee Suomen rallipääkaupungissa.
SR-Harvesting on tuonut maahan jo muutamia vuosia Puolassa valmistettavia Pronarin maatalouskoneita. Nyt valikoima on täydentynyt samaisen puolalaisvalmistajan kierrätyslaitteilla. Niitä onkin tarjolla varsin monipuolinen valikoima. Linjoilta syntyy maanviljelyn laitteiden ohella kierrätyksessä käytettäviä murskaimia, rumpuseuloja, kompostin kääntäjiä ja jopa 24 metriin yltäviä mobiilikuljettimia.

Paljon muutakin
Koillis-Puolassa toimivan Pronarin tuoterepertuaarista löytyy edellä mainittujen lisäksi vielä runsas valikoima erilaisia koneita ja laitteita muun muassa metsä- ja kunnallisteknisiin töihin. Teräsrakenteet ovat yhteinen tekijä tuotteille, ja valmistuupa linjoilta myös vanteita, akseleita ja pyörännapoja erilaisiin työkoneisiin ja perävaunuihin, myös muillekin vaunuvalmistajille. Työntekijöitä on 2 200, joten suuresta toimijasta on kyse. Ensimmäinen tehdas aloitti valmistuksen vuonna 1988. Tuolloin linjoilta syntyi juuri vanteita ja erilaisia työlaitteita maatalouskoneisiin. Nyt tehtaita on jo kahdeksan sadan kilometrin säteellä Koillis-Puolan Białystokista. Tuotanto tapahtuu nykyaikaisilla laitteilla. Vesileikatut teräsosat hitsataan yhteen pitkälti roboteilla.
Kierrätysmurskaimia yritys on valmistanut kuusi vuotta. Nykyään niitä syntyy noin sata vuodessa, määrän koko ajan kasvaessa. Niin murskaimissa kuin muissakin kierrätysalan laitteissa käytetään tunnettuja ja hyväksi havaittuja komponentteja. Nyt nähdyssä murskaimessa on Volvo Pentan dieselmoottori ja hydrauliikka koostuu pitkälti Danfossin osista.
”Pronar valmistaa kierrätyslaitteita ajoittain jopa varastoon hyvän kapasiteettinsa myötä. Näin me maahantuojana ja jälleenmyyjänä pystymme tarjoamaan tuotteille nopeita toimitusaikoja. Räätälöity murskain on saatavissa nopeimmillaan 2–3 kuukauden toimitusajalla työmaalle”, lupaa SR-Harvestingin kierrätyskoneista vastaava palvelupäällikkö Jukka Ahonen.

Kuljetus ja Maanrakennus P. Salonen hankki uuden murskaimen nopealla aikataululla. Marraskuussa Salosen kaksoisveljeksistä Pasi (kesk.) ja yrityksen työnjohto kävivät tutustumassa SR-Harvestingin Jukka Ahosen (vas.) kanssa Pronarin tuotteisiin Puolan messuilla. Tammikuussa uusi murskain oli jo tuottavassa käytössä Salosten työmaalla. Kuvassa oikealla Pekka Salonen.

Suomen ensimmäinen
Ahonen sai syksyllä varsin arvokkaaksi muodostuneen puhelun, kun Kuljetus ja Maanrakennus P. Saloselta otettiin yhteyttä ja tiedusteltiin Pronarin kierrätysmurskaimista. Rattaat lähtivät nopeasti pyörimään ja Salosen kaksoisveljeksistä Pasi sekä yrityksen työnjohto tutustuivat marraskuussa Pronarin tuotteisiin vierailemalla Ahosen kanssa Puolassa kierrätysalan messuilla. Vierailu herätti luottamuksen ja ensimmäinen 43-tonninen kierrätysmurskain saatiin joulukuussa viikoksi koekäyttöön yhdelle Salosten työmaalle, Delete oy:n kierrätysasemalle.
Kuljetus ja Maanrakennus P. Salosen historia alkaa vuodesta 1965, jolloin nyt jo edesmennyt, Pasi ja Pekka Salosen isä aloitti autoilijana. Toiminta on laajentunut tasaisesti ja tänään yritys työllistää yli sata henkeä. Pääasiallisia toimialoja ovat maarakennus, kuljetus ja kiinteistöjen talviset lumityöt. Lisäksi yritys toimii paljon kierrätysasemilla tarjoten siellä tarvittavia konepalveluita. Tapasimme veljekset Deleten kierrätysasemalla Juvanmalmilla. Saloset ovat tehneet konetöitä siellä jo vuodesta 2011 alkaen. Samassa paikassa on myös juuri maahan saadun, uuden Pronarin kierrätysmurskaimen ensimmäinen työmaa. Deleten Juvanmalmin kierrätysasema ottaa vastaa rakennusjätettä omilta purkutyömailta, mutta myös muilta toimijoilta. Uusi murskain rouhii sekalaisen kokoisen ja muotoisen jätteen pienemmäksi, helpommin jatkokäsiteltäväksi jakeeksi. Kuljetus ja Maanrakennus P. Salosen miehet operoivat koneillaan myös Deleten Helsingin Kyläsaaren ja Tampereen Ruskon kierrätysasemilla.

Kättä päälle
Sen verran hyvin Pronar MRW 2.1010g -hidasnopeuksinen kierrätysmurskain selviytyi testiviikosta Juvanmalmilla, että veljekset päättivät hankkia laitteen itselleen ja se jäi Suomeen. Näin yrityksen reilun sadan koneen (kaivukoneita, kuorma-autoja, pyöräkuormaajia) arsenaali lisääntyi yhdellä. Uusi murskain tuo haluttua tehoa kierrätysaseman toimintaan. Tela-alustaisena ja helposti siirreltävänä sitä tullaan käyttämään myös muilla kuin Juvanmalmin asemalla. MRW 2.1010g:n kuljetusleveys on kolme metriä.
Pasi Salosen mukaan hinta-/laatusuhde ratkaisi päätöksen.
”Testikäytön aikana saadut kokemukset olivat hyviä, joten ratkaisuun oli helppo päätyä”, mies pohdiskelee. ”Käyttäjät toki olivat alussa hieman varautuneita, mutta omaksuivat käytön nopeasti ja puolsivat päätöstä. Nyt ollaan vielä asiassa alkutaipaleella, mutta toiminta on ollut lupaavaa. Erityisesti mieltä lämmittää näin asiakkaan suunnalta katsottuna tehtaan aito kiinnostus kentän tapahtumiin. Pronarin insinöörit ovat olleet täällä meillä paikan päällä varmistamassa laitteiston toimivuutta sekä tutkimassa työskentelyolosuhteitamme ja -tapojamme niin tuotekehityksen kuin tuotetuen nimissä.”

Tela-alustainen Pronar MRW 2.1010g -murskain painaa 43 tonnia. Syöttökidan reunan korkeus on 3,2 metriä. Konehuoneessa käskyttää Volvo Pentan 16,1-litrainen dieselmoottori, tehoa 565 kilowattia (768 hv). Cleanfix-järjestelmä pyöräyttää jäähdyttäjien puhaltimia aika ajoin automaattisesti hetken vastapäivään pitäen näin kennot puhtaana. Koneessa on 1 200 litran polttoainesäiliö.

Kaikkiruokainen
Pronar MRW 2.1010g on valmistajan järein murskain 43 tonnin omapainollaan. Se on aina tela-alustainen, mutta pienempiä malleja on saatavana myös pyöräalustaisena, vetoaisalla varustettuna tai koukkulavasovittein. Moottorina suurimmassa mallissa on Volvo Pentan 16,1-litrainen dieselmoottori, teho 565 kilowattia (768 hv) ja päästöluokka EU Stage II. Pyöriviä terävalsseja on kaksi. Yksittäisen terävalssin paino on neljä tonnia. Valssin leikkaavat terät ovat kiinteitä. Tarjolla on erimuotoisilla terillä varustettuja valsseja. Syöttökidan mitat ovat 2440×2880 millimetriä, joista lyhyempi vastaa terävalssin pituutta. Ahosen mukaan kitaan voi syöttää lähes kaikkea mahdollista paitsi suuria

Mika Tyrväinen syöttää murskainta Liebherrin LH22 -materiaalinkäsittelyvarusteisella kaivukoneella. Murskaimen hallinta tapahtuu langattomalla kauko-ohjaimella kaivukoneen hytissä istuen, jota Mika tässä sylissään pitää. Miehen mielestä Pronarin uusi murskain on erittäin käyttö- ja huoltoystävällinen.

betonilohkareita, jykevää rautaa tai massiivisia kiviä. Betoniraudat ja pienemmät kivet menevät toki läpi. Mikäli valssien väliin pääsee esimerkiksi suuri teräskappale, pysähtyvät ne automaattisesti. Koneessa on näitä tapauksissa varten ylikuormitussuoja. Jumitustapauksissa valssiakselit pyörähtävät takaperin automaattisesti tietyn painerajan kohdalla (pyörityshydrauliikka) tai pysähtyvät kokonaan, jotta terät eivät vahingoitu. Jaekoko on säädettävissä. Syöttökidan reunan korkeus maasta on 3,2 metriä.
Laitteessa on kolme ohjelmoitua esivalintaa erilaisille materiaaleille, eli akselit pyörivät tietyllä nopeudella ja pyörähtävät takaperin aina määrätyin välein tai painerajan ylittyessä. Järjestelmässä on myös yksi muistipaikka käyttäjän itse määrittelemille parametreille; pyörimisnopeus, kierrosmäärät (”eteen ja taakse”) sekä painerajat. Laitteessa on aina viisi metriä pitkä ja 1,4 metriä leveä poistokuljetin. Sitä pystyy kallistamaan hydraulisesti. Kuljetusta varten kuljetin laskostuu syöttökidan päälle. Tällöin murskaimen siirtokorkeus on 3,2 metriä. Poistokuljettimen päälle saa lisävarusteena magneettikuljettimen metallien poimimista varten, jollainen nähdyssä koneessa olikin, sekä imurin keveiden partikkelien poistoon linjalta (muovit jne.). Laitteen oman puhtauden ylläpitämiseksi oli Salosten yksilö varustettu Cleanfix-järjestelmällä. Se pyöräyttää moottorin jäähdytysnesteen sekä hydrauliikan jäähdyttäjän puhaltimia automaattisesti takaperin hetken ajan tietyin väliajoin. Näin jäähdyttimien kennoihin kerääntyneet roskat puhaltuvat irti. Tämä estää lian paakkuuntumisen kennoihin sekä etenkin järjestelmän ylikuumenemisen. Takaperin pyörityksen taajuus on ohjelmoitavissa ja puhdistus tapahtuu automaattisesti ilman käyttäjän huolenpitoa. Tosin vieressä seistessä saattaa kone puhaltaa yllättäen roskat silmille. Ja puhallustehokin tuntui olevan enemmän kuin reipas.

Kokonaisvaltaisuutta
Jukka Ahonen korostaa SR-Harvestingin kokonaisvaltaista toimintamallia kierrätyslaitteiden kaupassa. ”Kyse ei ole pelkästä konekaupasta, vaan asiakas saa työmaalle toimivuutta. Tavoitteenamme on monipuolinen ja pitkäjänteinen yhteistyökumppanuus kierrätysalan toimijoiden kanssa.”
Ahosen omakin kiinnostus kierrätysalaan on kasvanut työtehtävien myötä. Hänen mukaansa ala elää edelleen vahvaa kasvua, eikä loppua aivan heti ole näkyvissä. Se pitää miehen liikkeellä. Jukka Ahosen työpöytä on Jyväskylässä, jossa myös kierrätyskoneiden varaosavarasto tulee sijaitsemaan. Keskeinen sijainti helpottaa asiakastapaamisia ympäri Suomen. Niitä Ahonen onkin viime aikoina tehnyt paljon.

 

 

 

 

Lue seuraavaksi