Uutiset

Kuljetuskalusto

Sijoittajakysyntä tukee asuntotuotantoa

Rakennusliikkeiden suunnitelmat asuntotuotannon aloitusmääristä ovat kasvaneet kevääseen verrattuna. Kasvu johtuu sijoittajakysynnän vahvistumisesta. Rakennusteollisuus RT:n tuore asuntotuotantokysely osoittaa, että asuntorakentaminen on jäähtymässä muttei hyytymässä.

Suunniteltujen asuntoaloitusten määrä kasvoi kesäkuun kyselyssä tuhannella asunnolla verraten edelliseen, maaliskuussa tehtyyn kyselyyn. Syynä on sijoittajakysyntä, joka näyttää kyselyn perusteella selvästi ennakoitua vahvemmalta ja korkealta myös aiempien vuosien toteutumaan nähden.

Rakennusteollisuus RT:n jäsenyritykset ennakoivat aloittavansa kuluvana vuonna kaikkiaan noin 15 600 asunnon rakentamisen Näistä 8 900 on omaa perustajaurakointia eli yksityisille henkilöille suunnattuja omistusasuntoja ja 6 700 on sijoittajille eli käytännössä vuokrakäyttöön suunnattuja asuntoja.

Myynnissä olevien uusien asuntojen määrä ei ole noussut merkittävästi. Uusien valmiiden myynnissä olevien asuntojen määrä on lievässä nousussa. Toukokuussa uusia asuntoja oli myynnissä 7 055. Maaliskuun kyselytuloksiin verrattuna valmistuneiden osuus myynnissä olevista asunnoista nousi 16 prosentilla yhteensä 1 124 kappaleeseen, mikä on edelleen kohtuullinen määrä.

”Asuntotuotanto vähenee viime vuosien huippulukemista. Rakennusliikkeiden ennakoima tuotantomäärä tukee käsitystä siitä, että hidastuminen on maltillista ja suuntaa kohti normaalia tasoa”, toteaa Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo.

”Suuret vuokra-asuntoihin panostavat asuntosijoittajat näyttävät lisäävän investointejaan, kun omistusasuntojen kysyntä vaimenee. Kiinteistöt säilyvät edelleen houkuttelevina sijoituskohteina. Osalla sijoittajista epävarmuutta lisäävät kuitenkin suunnitelmat taloyhtiölainojen ja ulkomaisten rahastojen kiinteistösijoitusten verotuskohteluun kaavaillut muutokset”, Vihmo sanoo.

Asuntomarkkinoiden yleiskuva on tällä hetkellä etupäässä positiivinen. Kesäkuukausien lupamäärillä tulee olemaan ratkaiseva merkitys rakentamisen tasoon. Kuluttajien epäluottamus Suomen talouteen on voimistunut viime aikoina, mutta kuluttajien luottamus omaan talouteen on hyvällä tasolla. Korkotaso näyttää säilyvän matalana vielä pidemmän aikaa. Työllisyys ja kuluttajien ostovoima kasvavat tänä vuonna.

Epävarmuus kysynnästä ja kannattavuudesta nousi kuitenkin eniten rakennusliikkeiden tuotantoa haittaavaksi tekijäksi. Samaan aikaa tuotantoa rajoittavat edelleen tonttipula, tonttikustannukset ja rakentamisen kustannukset.

Kaupungistuminen näkyy myös RT:n kyselyssä. Suurimpien kasvukeskusten osuus tuotannosta on lähes 80 prosenttia. Helsingin seudun osuus tuotannosta jatkoi nousuaan nyt jo 47 prosenttiin.

Rakennusteollisuus RT toteuttaa asuntotuotantokyselyn kolme kertaa vuodessa. Siihen osallistuvat Talonrakennusteollisuus ry:n jäsenyritykset, joiden joukossa on suurimpien asuntorakentajien lisäksi myös useita pienempiä toimijoita. Kyselyn ulkopuolelle jäävät yleishyödyllisten yhteisöjen rakennuttama vapaarahoitteinen omistusasuntotuotanto ja tuettu vuokra-asuntotuotanto sekä muiden kuin Talonrakennusteollisuuden jäsenten asuntotuotanto. 

Kaikkien asuntoaloitusten määrä ja muut asumiseen ja rakentamiseen liittyvät tilastot löytyvät Rakennusteollisuus RT:n verkkosivuilta osoitteesta: www.rakennusteollisuus.fi/asuntotuotantokyselyt

Lue seuraavaksi