Uutiset

Kuljetuskalusto

Siimetillä henkilöstö on tärkein resurssi

Raskaskuljetuslavetti on nopeasti vilkaistuna yksinkertainen tuote, johon on lyöty reilusti rautaa kantavuuden ja kestävyyden takaamiseksi. Todellisuudessa asia ei ole lainkaan näin yksinkertainen, sillä oikeanlaatuisen raudan on oltava oikeassa paikassa kestävyyden takaamiseksi. Siimet Oy:llä on vuosikymmenten kokemus suomalaisautoilijoille räätälöityjen lavettien suunnittelusta ja rakentamisesta.

– Ensimmäiset Siimet-lavetit valmistuivat 1950-luvun lopulla, jonka jälkeen lähinnä kotimaisille markkinoille on syntynyt reilut 650 lavettia, laskee yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Ari Mäkitalo.

Lavettien ohella yritys tekee myös metalliteollisuuden alihankintatöitä, joskin näkyvin ja vaativin osa-alue on juuri erikoiskuljetusperävaunujen valmistus. Laajan konekannan ja osaavien tekijöiden ansiosta lavetit suunnitellaan ja valmistetaan kokonaan omissa tiloissa, oman henkilöstön voimin.

– Tosin akselistot ja jousitukset hankitaan usein ulkopuolisista tavarantoimittajilta, joskin raskaimmissa laveteissa käytämme edelleen itse kehitettyä ja hyväksi havaittua mekaanista jousitusta yhdistettynä vankkaan teliratkaisuun. Valmistussarjojen pienuudesta johtuen ihan kaikkea ei enää kannata tehdä itse omin voimin, muistuttaa Mäkitalo.

Suunnittelusta se lähtee

Mäkitalon mukaan kotimainen valmistustoiminta nousee kannattavaksi ja ennen kaikkea kiinnostavaksi, kun asiakas haluaa erikoistuotteita, joita massavalmistajilla ei ole tarjota.

– Meidän ei kannata kilpailla massatuotteissa, kuten yksinkertaisissa pokkarekoissa. Osaamisemme korostuu räätälöidyissä tuotteissa, jotka on suunniteltu suomalaisiin olosuhteisiin, suomalaisille käyttäjille. Näistä esimerkkeinä ovat hydraulisesti jatkettavat ja levitettävät lavetit tai erikoisratkaisut muun muassa linja-autojen kuljettamiseen, summaa Mäkitalo.

Lavettien suunnittelusta vastaa viiden hengen tiimi, jolla on käytettävissään alan viimeisimmät tietokoneohjelmistot yhdistettynä yrityksen pitkään historiaan. Kokemus tuo monessa kohtaa varmuutta suunnitteluun, joskin nykypäin tietotekniikka helpottaa ja edesauttaa monin paikoin.

– Ohjelmistojen avulla voimme hioa rakenteita aikaisempaa kestävimmiksi, mutta samalla myös keveämmiksi.

Lavetti on nykyään paljon muutakin kuin raakaa rautaa, sillä entistä useammin myös Mikkelissä rakennetaan kaulasta katkaistavia lavetteja, jolloin vaaditaan myös hydrauliikan osaamista. Jousituksessa on siirrytty mekaanisista jousista ilma- tai hydraulijousitukseen ja sähköä on valojen ohella niin akseleiden ohjauksessa kuin jarruissakin, joten osaamista tarvitaan laajalti myös metallitöiden ulkopuolelta.

Henkilöstö sen tekee

Yli 40 henkilöä työllistävä Siimet markkinoi itseään täyden palvelun konetalona, jolloin tuotantotiloista löytyvät monenlaiset metallintyöstössä tarvittavat koneet ja laitteet. Valikoimaan kuuluvat niin järeät sorvit, jyrsimet, leikkurit kuin särmäritkin, joten lavettien valmistuksessa tarvittavat aihiot syntyvät vaivatta omissa, pinta-alaltaan lähes 3500 neliön tiloissa, joita on laajennettu aina tarpeen mukaan

– Emme kuitenkaan ole kahlinneet itseämme omiin koneisiimme, sillä kaikki työt hoituvat tarvittaessa myös kumppaniverkostomme avulla, muistuttaa Mäkitalo.

Toimitusjohtajan mukaan kumppaniyhteistyö auttaa varsinkin työllisyyden tasaamisessa. Taantumaa näkyy tällä hetkellä lavettien kysynnässä, mutta pääosin henkilöstön omistamassa yrityksessä eletään työllisyyden kannalta valoisaa aikaa.

– Työllisyystilanteemme on jopa viimevuotista parempi, joten siinä mielessä olemme onnistuneet toiminnassamme. Lavettien kysyntä on valitettavasti hiipunut menneen syksyn ja talven aikana talouden epävarmuuden vanavedessä, harmittelee Mäkitalo.

Toistaiseksi Siimet-lavetteja liikkuu lähinnä suomalaistiestöllä, vaikka vientiponnistelujakin on otettu.

– Itä on suunta, johon olemme pyrkineet, tosin melko laihoin tuloksin, harmittelee Mäkitalo, jonka mukaan tuotteen hinta tahtoo karata venäläisyrittäjien hyväksynnän yläpuolelle.

Kestää ja kulkee, isältä pojalle

Kaikki Siimetin valmistamat lavetit myydään asiakkaille oman, verrattain ohuen organisaation kautta.

– Tällä tavoin asiakas on aina lähellä tehdasta ja suunnittelua.

Vaihtokaluston suhteen Mäkitalo pyrkii olemaan monipuolinen, merkistä riippumaton toimija.

– Useimmiten vaihtokalusto joutuu meillä perusteelliseen kunnostukseen, jolloin meidän on helpompi toimia tuttujen tuotteiden kanssa. Nykyään korjaamme ja huollamme kuitenkin kaikenmerkkisiä ja kaikenlaisia lavetteja valmistusmaahan katsomatta.

Maailmantalouden rattaiden pyörimisnopeus on viime kuukausien aikana osoittanut hiipumisen merkkejä, mikä näkyy myös lavettikuljetusten kysynnän hiipumisena. Mäkitalon mielestä nyt olisikin oikea aika lavetin modernisoinneille.

– Useimpiin vanhoihin Siimet-lavetteihin voidaan tehdä jälkiasennuksena irrotettava keula tai kääntyvä taka-akseli. Myös mekaaniset ajosillat voidaan uudistaa hydraulitoimisiin ajosiltoihin, joiden avulla paranee niin työturvallisuus kuin käytön mukavuuskin. Perusteellisen akselihuollon ja maalauksen jälkeen vanhallakin siimettiläisellä on hyvä lähteä uuden nousukauden haasteisiin.

Konepörssin toimittajan vierailun aikana oli loppuvarusteluun tuotu verrattain iäkäs tuloksentekijä; Valmistenumeron mukaan hallissa oli lavetti vuodelta 1984, joka oli tosin kokenut täydellisen uudistumisen uusine akseleineen, sähköineen ja jarruineen. Vaihtorivistössä sen sijaan odotti uutta omistajaa vuodelta 1963 oleva lavetti, joka oli saanut uuden takapään jo muutama vuosi sitten.

– Siltasääntöuudistuksen myötä kahdeksalla rinnakkaisella renkaalla varustetut lavetit menettivät käyttöarvonsa, koska niiden kantavuus oli sama kuin neljällä renkaalla varustettujen lavettien. Olemme rakentaneet hyväkuntoisiin runkoihin uusia moniakselisia takapäitä, jolloin matka jatkuu uusin kantavuuksin.

Metallien hintakehitys on viimeisen vuoden aikana ollut melkoista vuoristorataa. Alkuvuonna hinnat kohosivat ennennäkemättömälle tasolle, loppuvuonna nähtiin aallonpohja, jota kukaan ei vielä kesällä olisi uskonut.

– Tuollainen hintakehitys ei ole hyväksi meille eikä asiakkaalle, koska se tuo melkoisen suuren ongelman hinnoitteluun, joka on kuitenkin naulattava kiinni kaupanteon yhteydessä, päättää Mäkitalo.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi