Uutiset

Kuljetuskalusto

Scania XT uuden sukupolven raskas sarja esittäytyy

Vuosi sitten esitellyt uuden sukupolven R- ja S-mallit ovat tuotannossa. Tämän vuoden syyskuun alussa oli raskaiden työtehtävien Scania XT-sarjan esittelyvuoro. Näihin Scanian ’extra tough’ mallin autoihin mahtuu paljon uusia kiinnostavia ratkaisuja. XT-mallien ensiesittelyn yhteydessä Scanian pääkonttorilta Södertäljestä viestittiin autotehtaan halusta auttaa kuljetusyrittäjien liiketoimintaa. Autoille tuodaan tukitoimintoja yhä enemmän myös tietoverkkojen kautta. Samalla kuorma-auton valmistaja saa palautteena ajantasaista tietoa auton käytöstä sen kehittämiseksi.

Scania XT:n ensiesittelyssä lehdistölle vuoroteltiin testiajojen ja sarjaa kehittäneiden asiantuntijoiden puheenvuorojen välillä. Suomalaiset raskaan kaluston lehdistön edustajien lisäksi verkkovierailulla pääsi tutustumaan tuotteisiin.

Esittelyvuorossa oli nyt Scania XT

Uusi Scania XT on sarjana suunnattu ensisijaisesti rakennusteollisuuden tarpeisiin. Vuosi aiemmin esitellyistä uuden sukupolven R- ja S-sarjan ohjaamoista molemmat saa nyt myös XT-varustuksella. Matalat Scania ohjaamomallit G- ja P-sarjat saivat nyt Scanian XT esittelyn yhteydessä täydennystä G:n osalle ja P:n osalta ensiesittelyn. Kolmella eri korkeudella saatavissa olevat Scanian G-, P-, R- ja S -ohjaamovaihtoehdot riittävät varmasti vaativankin asiakkaan tarpeisiin. Seuraavaan Scanian malliesittelyyn tulee mukaan moniakseliset ja vaihtoehtoisilla polttoaineilla liikkuvat kuorma-autot.

Esitellyt raskaiden tehtävien Scania XT:t olivat kaksi-, kolmi- ja neliakselisia, jälkimmäiset olivat lähinnä akselijärjestyksellä 2+2. Yhdistelmän vetäjinä XT Scanioita oli myös trippeli ja takateliakselisena esimakuna myöhemmin varsinaisesti esiteltävistä eri neliakseliversioista. Ruotsin markkinoilla erittäin suosittu ja Suomessakin omalla osuudellaan kannattajia saava takakääntyvällä teliakselilla varustettu Scania tulee siis erikseen julkisuuteen lähiaikoina. Nyt koeajetut Scania XT:t vakuuttivat räätälöinneillään ja laajoilla vaihtoehdoillaan. Suomalaista puutavara- ja maansiirtoautoilijaa ajatellen XT varustuksen saa koko 13- ja 16-litraisten moottoreiden tehoalueella. Sama koskee tosin myös 9-litraisia moottoreita. Scania XT kattaa siten teholuokat 280 – 730 hevosvoimaa.

Scania XT suunniteltu koviin töihin

Scania XT mallin tunnistaa vahvasta etupuskurista. Puskurin keskeltä löytyy 40 tonnin kuorman kestävä vetotappi. XT ohjaamoihin nousua helpottaa puskurin päässä oleva

Scania XT:n järeä puskuri on kuvassa varustettu alleajosuojalla. Lisäaskelman portaisiin saa tilauksesta. Maansiirtoautoihin saa oven taakse porrasaskelman, josta näkee kuormatilaan. Askelman mukana varustukseen tulevat kahvat sisä- ja ulkopuolelle.

joustava alin askelma. Sen saa erillisestä tilauksesta. Matalasta G-ohjaamosta poistuessa alinta askelmaa ei kaivannut. Uudessa XT sarjassa silmiin osuu myös taustapeilit, joiden ulkopinta on tehty kestämään pientä oksaraippaakin. Ohjaamon sivuille saa tilauksesta oven taakse askelsyvennykset. Kurkkiminen kuormatilaan onnistuu syvennyksessä seisten, ohjaamon sisä- ja ulkopuolella on kiinnipitoa varten kahvat. Ohjaamon takana oleva ilmanottoaukko on korkealla ja sen saa tilauksesta suuremmalla pölynkeruukapasiteetilla. Scania ennustaa G-sarjan tasakattoisen matalan ohjaamon nousevan maansiirtoajossa suosioon. Kuljettajan paikalta näkee hyvin auton eteen ja peilit kattavat auton sivut. Lyhyt ja matala G-ohjaamomalli tietää lisää kuormatilaa. Uuden sukupolven R- ja S-sarjan Scanian ohjaamoiden yhteydessä hieman eteen ja keskemmälle siirretty kuljettajan paikka matalamman kojetaulun kera toimii G- ja P-malleissa myös erinomaisesti.

Ohjaamon alla ja takana uutta voimalinjaa

Pääsimme kokeilemaan V8 Scanian uutta 650 hevosvoiman versiota maantiellä. R-ohjaamon Scania XT oli kolmiakselisena puuautona. Perään oli kytketty neliakselinen perävaunu ja kokonaismassaa yhdistelmässä oli 64 tonnia. Yhdistelmä kulki hienosti. Pelkkä ajatus siitä, että koko 3 300 newtonmetrin vääntö on kaikilla vaihteilla (14+4) rajoittamatta käytössä tekee ajamisesta nautinnon. Maantieosuus oli harmittavan lyhyt. Puutavarayhdistelmän vaihto lennosta toiseen V8-moottoriseen palveli tiedonjanoa, vaikka puoliperävaunullista kippiyhdistelmää kiskottiin R520:n voimin. Uutta V8:n 520 hevosvoiman teholuokassa on Miller nokka-akseli. Ei tuntunut Miller menohaluja ainakaan vievän ja äänimaailmakin oli tuttu. Äänimaailma on Scanian V8 moottoreissa tullut tekniikan kanssa askeleen kohti perinteistä suuntaa. Parempaan samaan aikaan, tehtaan mukaan. Muuttuvasiipinen turbo on korvautunut kautta linjan kiinteäsiipiseksi. V-moottoreissa turbo on keskellä takana. Ulkoisesti varsin pienillä, mutta moottorin sisällä varsin suurilla muutoksilla tavoitellaan V-moottoreissa jopa seitsemän prosentin polttoainesäästöä edelliseen malliin verrattuna.

Miller nokka-akselilla varustettu V8 moottorin saa Scaniaan toistaiseksi vain 520 hevosvoiman versiona. Kiinteäsiipinen turbo, sen uusi sijoittelu, vain tarvittaessa jännitettä tuottava laturi ja painetta tarpeen mukaan nostava ohjaustehostin ovat keinoja vähentään legendaarisen moottorin polttoainekuluja.

Kokonaisuutta haltuun

Scania haluaa olla muutakin kuin kuorma-auton ostopaikka. Palvelutarjonta nykyaikaisen kuorma-auton oston yhteydessä kattavat rahoitusta ja eritasoisia huoltoja. Scania on vuosien varrella kytkenyt yhteensä noin kolmesataa tuhatta kuorma-autoaan tietokantaansa. Reaaliajassa saatavissa olevaa käyttötietoa hyödynnetään esimerkiksi tuotekehitykseen. Tiedot ajoneuvon käytöstä maantie- tai -maastotehtävissä ovat olennaisia, kun kehitetään kokonaistaloudellisuutta. Ajoneuvojen yhdistettävyydellä Scania pystyy tarjoamaan logistiikan kehittämismahdollisuuksia. Palveluilla voidaan toisaalta välttää suunnittelemattomat pysähdykset, kun ajoneuvo kutsutaan huoltoon ennen sen rikkoutumista. Huoltokutsu määräytyy etänä saadun tiedon perusteella. Scania XT on mallina kova juttu, mutta software eli ohjelmistot taitavat olla vieläkin kovempia.

Verkossa

www.scania.fi

nextgenscania.net

Lue seuraavaksi