Uutiset

Kuljetuskalusto

Scania P280 DB4x2 EEV – vihreämpi vaihtoehto

Vaihtoehtoisten polttoaineiden yleistymisestä huolimatta useimmissa piireissä uskotaan dieselpolttoaineen säilyvän tärkeimpänä kuorma-autojen polttoaineena vielä pitkään. Scania on ollut aktiivinen muun muassa etanolimoottorin kehitystyössä, mutta siitä huolimatta perinteisen dieselmoottorin kehitystyötä on jatkettu ruutia säästämättä.

Tällä hetkellä rekisteröitävien kuorma-autojen on täytettävä Euro 4-päästönormi, astetta kireämpi Euro 5-normi sen sijaan astuu voimaan lokakuussa 2009. Scanialla on tällä hetkellä valmistusohjelmassaan myös EEV-päästötason täyttäviä moottoreita, jotka alittavat Euro 5-normit muun muassa hiukkaspäästöjen osalta. Scanian EEV-moottorit on kehitetty lähinnä linja-autokäyttöön, missä ympäristöystävällisyydestä on, toisin kuin tavaraliikenteessä, selkeää etua tarjouskilpailuissa.

Koeajamamme EEV-jakoauto eroaa Euro 4- tai Euro 5-veljestä hyvin vähän. Suurin ero on pakokaasujärjestelmään liitetty huoltovapaa hiukkasuodatin, joka regeneroi itsensä tarvittaessa. Scanian filosofian mukaan ratkaisut perustuvat EGR-teknologiaan, jolloin AdBlue-säiliötä ei autojen kyljestä löydy.

Pakokaasujen takaisinkierrätyksen ohella moottoreissa hyödynnetään XPI-korkeapaineruiskutusta, jonka ansiosta palotapahtumaa voidaan hallita entistä tarkemmin. Neljäs elementti puhtaamman tekniikan kehityksessä on muuttuvageometrinen turboahdin, jonka ansiosta ahtopainetta voidaan säätää kuormituksesta riippumatta, mikä parantaa edelleen polttonestetaloutta ja suorituskykyä.

Lähiliikenteen mökki

Koeajokin ohjaamona oli CP16L, joka on 28 senttiä lyhyttä ohjaamoa pidempi. Kasvanut sisätila näkyy lähinnä parempina istuimien takapuolella sijaitsevina säilytystilamahdollisuuksina sekä muutoin ilmavampana työpisteenä. Ohjaamon pituuden kasvattaminen mahdollistaa myös selkänojan reilun kallistamisen taaksepäin, mikäli kuljettaja sellaisesta pitää. Lisätila mahdollistaa myös käännettävän vuoteen sijoittamisen istuimien taakse.

Kaiken kaikkiaan Scanian ohjaamo kojelautaratkaisuineen tarjoaa kuljettajille mainiot työtilat. Ohjauspyörän säätövara on verrattain reilu niin kaltevuuden kuin syvyyssäädönkin osalta. Korkealle nouseva moottoritunneli tekee ohjaamon läpikulusta käytännössä mahdotonta. Ohjaamon sijoituksesta johtuen moottorimelu kantautuu komentosillalle korkealle sijoitettuja ohjaamoja voimakkaampana.

Näkyvyys kuljettajan paikalta on verrattain hyvä kaikkialle, joskin kattava peilivarustus taustakupuineen aiheuttaa katvealueita etuoikealle katsottaessa. Tässä ajokissa näkyvyyttä parannettiin edelleen peruutuskameralla, jonka kuva välittyy ohjaamoon Interactor-ajoneuvotietokoneen kautta.

Vaihteistopäivitystä odotellessa

Scanian Opticruise-vaihdeautomatiikka on saatavilla myös pikkukoneilla varustettuihin ajokkeihin. Koeajokissamme oli 8-portainen GR875-vaihteisto, jonka ohjaus oli jätetty automatiikan harteille. Muista valmistajista poiketen on Scania halunnut pitää liikkeellelähdöissä sekä pysähdyksissä tarvittavan kytkinpolkimen edelleen kuljettajan jalkatilassa.

Ääritilanteita ajatellen kytkinpoljin on verraton varuste, joskin tuotekehitys on vienyt asioita kytkinpolkimettomaan suuntaan. Opticruise-automatiikka hallitsee vaihtamisen ylöspäin, mutta ainakin koeajokin kohdalla alapäin vaihtamisessa esiintyi tarpeettomia vaihtamisia. Ylöspäin vaihtamiset tapahtuivat pehmeästi, mutta hitaasti. Opticruise-automatiikkaa ei voi moittia huonoksi, mutta kilpailijoiden vastaavat tuotteet ovat ajaneet södertäljeläisaskin ohitse. Tuskin tämä on mikään uutinen scanialaisille, jotka varmasti työskentelevät kiivaasti ajanmukaisemman vaihteiston kehitystyön kanssa.

Viisimukinen, 9,3-litran pääkone sen sijaan osoittautui luotettavaksi ja vaivattomaksi työtoveriksi. Pikkukoneen tuottama 1400 Nm:n vääntömomentti on käytettävissä moottorin pyörimisnopeudella 1000-1350 r/min, 280 hevosvoiman maksimiteho sen sijaan löytyy pyörimisnopeudella 1900 r/min.

18 tonnin kokonaismassaan lastattunakin viisisylinterinen kone jaksoi viedä kaappiautoa vaivatta kohti uusia osoitteita. Pikkupata osoittautui myös taloudellisuutensa puolesta järkeväksi kumppaniksi. Aurinkoisessa säässä ajetun koeajon keskikulutus asettui tasolle 23,8 litraa / 100 kilometriä.

Tasot kohdalleen

Koeajokin vauhtia voidaan hillitä pyöräjarrujen ohella myös pakokaasujarrulla, jota hallitaan jalkatilassa sijaitsevalla painonapilla. Teholtaan 181 kW:n pakokaasujarru voidaan aktivoida toimimaan yhdessä myös pyöräjarrujen kanssa. Pakokaasujarru toki hidastaa vauhtia, joskaan hidastimen tasolle sen teho ei yllä. Pyöräjarruina ajokissa oli joka nurkassa sähköohjatut levyjarrut, jotka olivat mukavakäyttöiset ja tehokkaat.

Mäkilähtöavustin auttaa niin nuorta kuin kokeneempaakin kuljettajaa mäkilähdöissä. Vaikka mäkilähtö sujuisi myös käsijarrua käyttäen, on mäkilähtöavustin kuljettajan arkea helpottava varuste varsinkin nopeatempoisessa kaupunkiliikenteessä.

Täysilmajousitus takaa pehmeän matkanteon sekä mahdollistaa kuormatilan tasonsäädön esimerkiksi lastauslaiturille sopivaksi. Tasonsäätö onnistuu istuimen vieressä sijaitsevan kapulan ohella myös kojelaudassa sijaitsevalla keinukytkimellä, jonka taakse on ohjelmoitu kolme eri ajokorkeutta. Täysilmajousituksen avulla kuljettaja voi tarkistaa myös kuorman painon kojelaudan infonäytöltä, joten ylikuormamaksuja ei pitäisi kertyä ainakaan tahattomasti.

Kaiken kaikkiaan vihertävä eko-Scania osoittautui mukavaksi työkaveriksi, joka ei kuormia kaihda. P-sarjan venytetty ohjaamo tarjoaa lyhyttä ohjaamoa reilummin tilaa kuljettajalle, jolle ohjaamon venytys tuo lisää viihtyvyyttä arjen harmauteen. Hyvästä voi aina tehdä myös paremman, joten jäämme odottamaan päivitettyä versiota Opticruise-vaihteistosta. Nähtäväksemme jää, kuinka vahvat siteet kytkinpoljin on sitonut tuotekehitysinsinööreihin.

Uuden ja puhtaamman tekniikan tuotekehitys ei ole ilmaista touhua ja valitettavasti kustannuksiin joutuu osallistumaan myös luontoa ajatteleva kuljetusyrittäjä. Maahantuojan mukaan hintaero 270 hevosvoiman Euro 4- ja 280 hevosvoiman EEV-päästövaatimusten mukaisilla moottoreilla on lähes 7000 euroa. Teholtaan 280 hevosvoimaisten Euro 5- ja EEV-autojen hintaero asettuu 2900 euron tietämille. Sijoituksella saa toki paremman omatunnon, mutta myös tuoreempaa tekniikkaa, sillä 280 hevosvoiman moottorit ovat uudempia, 9,3 litran moottoreita, Euro 4-tason 270 hevosvoiman myllyn ollessa pidempään tuotannossa ollut 8,9 litran voimanlähde.

Konepörssi – Ari Perttilä

Lue seuraavaksi