Uutiset

Työkoneet

Rinnekone pelastus- sekä työvälineenä

Laitteen idea sai alkunsa Ahava Oy:n toimitusjohtajan Paavo Ahavan omakohtaisesta kokemuksesta hänen jäädessään jumiin gondolihissiin Ranskassa. Matkan varrella ajatus kehittyi Ahavan päässä ja hän halusi esitellä laitteen Levi-keskuksen toimitusjohtajalle, Jouni Palosaarelle. Viime keväänä Ahava sai sovittua viiden minuutin mittaisen esittelyaudienssin kiireisen Jouni Palosaaren kanssa kertoakseen ideastaan. Todellisuudessa esittely kesti lähes kuusi tuntia ja paikalla oli enemmistö rinteessä työskentelevästä henkilökunnasta. Tilaisuuden lopuksi Levi-keskuksen rinnepäällikkö Hannu Mäkitalo kommentoi Ahavalle, ”Olisit esitellyt tämän viisitoista vuotta sitten etkä vasta nyt – olisi säästytty monelta hankalalta ja aikaa vievältä työltä”. Ensimmäinen rinnekone Palfingerin nosturilla rakennettiin sitten kesän aikana ja se oli tarkoitus esitellä Levillä järjestettävän maailmancupin yhteydessä marraskuun alussa. Lämmin ja lumeton syksy kuitenkin aiheutti kisojen peruuntumisen ja sen myötä laitteen isomman esittelyn.

Pisten Bully -rinnekone Palfinger PK 12002EH -nosturilla on kuitenkin ollut Levi-keskuksen käytössä lokakuusta alkaen ja rinnepäällikkö Hannu Mäkitalo sekä rinnetyöntekijät ovat tyytyväisiä koneeseen. Tärkeä seikka on se, että heillä on nyt valmius pelastaa laskettelijat nopeasti pysähtyneestä hissistä, mutta koneelle on löytynyt lukematon määrä muitakin töitä. Sillä tehdään

muun muassa hissien, valaisimien, kameroiden sekä lumitykkien huollot ja korjaukset, mainostaulujen, screenien ja reilien asennukset sekä hissien katsastukset.

Pisten Bully 300 Kandahar -rinnekone ja Palfinger PK 12002EH -nosturi

Ensimmäisen pelastus- ja työkäyttöön kehitetyn ja suunnitellun laitteen alustaksi valittiin käytetty Pisten Bully 300 Kandahar -rinnekone, johon nosturi oli edullinen asentaa. Nosturiksi valittiin tietenkin Ahava Oy:n edustama uusi Palfinger.

Pisten Bully 300 Kandahar on keskikokoinen rinnekone, jonka kokonaispaino on 10 200 kg ja omapaino 6 700 kg. Pituutta koneella on nostolaitteet mukaan lukien 7 310 mm, leveyttä 4 160 mm ja korkeutta 2 880 mm.

Voimanlähteenä Pisten Bullyssa on 6-sylinterinen, 7,2-litrainen, 330-hevosvoimainen ja 1 300 Nm kierrosalueella 1 200-1 600 r/min vääntävä Mercedes-Benz OM 926 LA -moottori. Voimansiirto on täysin hydraulinen ja paikallaan pysymisestä huolehtii monilevyinen seisontajarru. Pisten Bullyn polttoaineenkulutus on noin 16 l/h ja polttoainesäiliön koko 190 l. Nopeusalue on 0–21 km/h ja telojen pintapaine 0.049 kg/cm2, joten melko pehmeässä ja upottavassa maastossa laite pystyy liikkumaan.

Leveydeltään 2 380 mm ja pituudeltaan 700 mm oleva Palfinger PK12002-EH -nosturi sopii hyvin Pisten Bullyn 2 300 mm x 1 920 mm olevan kuormatilan päälle siten, että koneen painopiste pysyy oikealla kohdalla ja koneen kantavuus riittää. Nosturin maksimi nostomomentti on 11,0 tm, kääntömomentti 1,3 tm/12,7 kNm ja maksimi nostokyky vierestä 5 700 kg. Pelastus- ja työkäytössä tärkein ominaisuus on kuitenkin nosturin ulottuvuus, joka on viidellä hydraulisella ja yhdellä kiinteällä jatkeella olevassa nosturissa vaakatasossa 16 m ja ylöspäin 19 m. Pikakiinnikeaisalla oleva kori lisää ulottuvuutta vielä noin 2 m. Myös nosturin kääntökulma 400° on riittävä. Hankalissa työskentelyolosuhteissa puomin +15° ylitaitto sekä kääntyvä työkori ovat myös suureksi avuksi. Vaikka rinnekone on leveä, tuovat nosturin työasennossa 3 200 – 5 600 mm leveydellä olevat lumilevyillä varustetut tukijalat lisää vakavuutta ja niitä on käytettävä aina työskenneltäessä nosturilla. Palfinger PK12002-EH -nosturi on täysin radio-ohjattu tukijalkoja myöten ja sitä voi käyttää ohjaamosta, koneen vierestä tai korista käsin.

Rinnekone nosturilla sähkölaitoskäytössä

Koska laskettelu- ja hiihtokeskuksia on rajallinen määrä, mietti Ahava missä muualla konetta voisi käyttää. ”Viime vuosina esiintyneiden myrskyjen aiheuttamien tuhojen raivaustöissä sähkölinjoilla tällainen kone voisi olla paikallaan”, totesi Ahava.

Sähkölaitosversio nosturilla varustetusta rinnekoneesta on kooltaan pienempi, koska sähkölinjat eivät ole aivan niin korkealla kuin hiihtohissit ja tilaa metsäisillä sähkölinjoilla ei ole aina kovinkaan paljon. Ahavan rakentamat sähkölaitosversiot on varustettu ketjusahakouralla, jolloin kaatuneiden tai nojallaan olevien puiden poistaminen käy helposti ja etenkin turvallisesti. Rinnekoneen keulaan voidaan myös asentaa hydraulinen tärytin, jolla saadaan pudotettua tykkylumet alas ja kolmen tonnin vinssi, jolla saadaan kaatuneet puut hinattua sivuun. Rinnekoneen ohjaamon takana kulkevat mukana tarvittavat tarvikkeet tai vaikka miehistökori. Rinnekoneet voidaan myös varustaa kesä- tai talviteloilla ja niistä on saatavana kahta versiota, joista toinen kulkee 20 ja toinen 40 km/h.

Raivaustöissä rinnekoneen tehokkuus on toista luokkaa kuin moottorikelkoilla kulkevien metsureiden. Kahden hengen miehistöllä se raivaa linjoja jopa kymmeniä kilometrejä päivässä.

Tieto Ahavan monitoimikoneesta on kiirinyt myös Keski-Eurooppaan ja yhteistyö muun muassa Pisten Bullyn kanssa on alkamassa.

www.ahava.fi

Miika Nyrö

 

Lue seuraavaksi