Uutiset

Työkoneet

Ranger DX800 pihistelee ongelmitta

Mallivuodelle 2015 Sandvik Ranger sai merkittäviä uudistuksia erityisesti polttoainetaloudellisuuden kannalta. Suurimmat vaikutukset tähän ovat kaksoispainekompressorilla sekä Stage IV -päästöluokkaan viedyllä Cat C7.1 -moottorilla. Puolen vuoden kokemukset Ranger DX800:sta Louhintaliike Ylimäki Oy:ltä kertovat polttoainetta säästyvän ongelmitta.

Viime vuonna Conexpossa esitelty Sandvik Ranger DX800 tuli korvaamaan tehokkaimpana mallisarjan versiona suosituksi nousseen DX780:nen. Samalla asiakkaiden keskuudessa koko ajan elänyt Ranger-tuotenimi tuli takaisin poravaunun kylkeen. Ensimmäiset koneet valmistettiin Stage IIIA -moottorilla, mutta jo loppuvuodesta koneet saivat urealiuosta päästöjenhallintaan käyttävät IV-luokan moottorit.

Uuden mallivuoden uudistuksiin kuuluin muitakin pienempiä asioita. Näkyvin on ohjaamon vaalea väritys, mikä tuo Rangerille Sandvik-laitteiden sukunäön. Vinssi on nyt radiokauko-ohjaimella, joten välikaapelin hankaluudet ovat taakse jäänyttä elämää uusien Rangereiden kanssa.

Ranger on saatavana myös Cavotec-täysradio-ohjauksella. Samainen Cavotec-ohjaus on käytössä uudessa Dino DC400 Ri -poravaunussa, joten uusi ohjainteknologia näyttää tekevän tuloaan koko mallistoon.

Varsin massiivisen kokoiset pakokaasujen suodatuslaitteistot on asennettu moottorin päälle, mikä on myös nostanut takaosan rakennetta. Huolia eikä murheita niistä ei ole Ylimäellä ollut, vaan päin vastoin aikaisempaa pienempi kulutus ja huomattavasti laskenut melu saavat kiitosta. Näkyväisyyteen korotuksella ei ole merkittävää vaikutusta, sillä joka tapauksessa taakse näkeminen on kameran varassa.

Puoli vuotta urea-Rangeria käyttäneelle porari Markku Viitaselle on syntynyt selkeä käsitys uuden tekniikan toimivuudesta. ”Ei siinä mitään ongelmia ole ollut. Ainoastaan autossa pitää olla yksi kannu lisää AdBlue-liuosta varten. Regenerointi tapahtuu tässä aivan automaattisesti eikä se vaikuta työn tekemiseen millään tavalla. Jos poltto sattuu juuri työrupeaman loppuun, voi koneen jättää tyhjäkäynnille, jolloin poltto suoritetaan loppuun ja moottori sammuu automaattisesti prosessin päätyttyä.”

”Moottorin sammumisen jälkeen järjestelmä pumppaa urealinjaston automaattisesti tyhjäksi. Siksi päävirran sammuttamista ei pidä tehdä heti koneen sammuttamisen jälkeen. Päävirtakytkimen vieressä on ledivalo, jonka sammuminen kertoo tyhjennysoperaation olevan ohi ja päävirran voi kytkeä pois päältä”, esittelee Viitanen.

Polttoaineen kulutusta ei ole tarkasti mitattu, mutta porametrit tankillisella antavat hyvän kuvan kulutuksesta. Kulutus riippuu tietysti hyvin paljon kivilaadusta, mutta Viitanen kertoo normaalisti saavuttavansa 700 porametriä tankillisella ja ennätyksen olevan 800 metriä tankillisella (380 litraa) ja tämä kaikki Pohjois-Pohjanmaan haasteellisissa kivissä. Parhaimmillaan kulutus on siten ollut selvästi alle puoli litraa porametriä kohti ja keskimäärinkin 0,55 litraa/metri vaiheilla.

Lisäksi Ranger on aikaisempaa mallia hiljaisempi –Viitanen vertaa konetta aikaisemmin ohjastamaansa Ranger DX780:een. ”Tässä ei kuulosuojaimia tarvitse. Vanhalla moottorin kierrokset olivat poratessa reilussa 2000:ssa, nyt tällä porauskierroksiksi riittää 1450, huuhtelu riittää vielä noilla kierroksilla.”

Ylimäen Rangeriin oli lokakuun puolivälissä kertynyt 1220 tuntia ja reikää sillä on syntynyt 39 kilometriä. Pääasiassa huollot Rangereihin tehdään omana työnä. Kiitosta saa Sandvikin valmis huoltopaketti, joka sisältää kaikki tarvittavat huolto-osat kätevästi yhdessä paketissa.

Ylimäen Ranger on varustettu GPS-laitteistolla, jonka avulla saadaan reikien suuntaus satelliittimittauksen perusteella. Koneessa on siis TIM 6500 -järjestelmä, jota on täydennetty tällä GPS-ominaisuudella. Järjestelmä on siis eri kuin TIM 3D, joka määrittää myös paikan. Yksinkertaisempi ja siten myös huomattavasti halvempi järjestelmä auttaa kuitenkin työmaalla huomattavasti.

”Kaatosuunnan kun määrittää ensimmäisellä reiällä kenttää kohti, tulevat muut samaan suuntaan. Suunta säilyy koneen siirtyessä ja koneen sammuttaminenkaan ei siihen vaikuta, joten esimerkiksi aamulla voi jatkaa samalla kaatosuunnalla kuin millä illalla on lopetettu. Erityisesti tästä on apua pimeällä ja kaltevilla pinnoilla”, sanoo Viitanen.

Louhintaliike Ylimäki Oy on lapualainen yritys, joka on erikoistunut massalouhintaan. Toimialueena on lähinnä Pohjanmaa. Matti Ylimäki kertoo heillä olevan nyt pohjoisin työmaa Oulussa ja Kristiinankaupungissa olevan alkamassa tuulivoimatyömaa. ”Nuo tuulimyllyt tuntuvat olevan nyt muodissa ja ne tuovat myös meille töitä. Teimme jo yhden alueen pohjatyöt Koskenkorvalla viime kevättalvella ja nyt tulee jatkoa. Sinällään nuo ovat aika tavalla samanlaista kuin normaalisti kohteemme, mutta oton syvyys on matalampi – reikämäärä kuutioihin nähden on huomattavasti suurempi.”

Ylimäki kertoo, että Ranger ei heille ole outo työkalu. ”Meillä on viisi Rangeria ja lisäksi Tamrock CHA 660. Irrotamme vuosittain viisi miljoonaa tonnia kalliota ja teemme sen kokonaisurakointina, johon kuuluu sekä irrotus että rikotus. Meillä on lähinnä rikotusta varten yhdeksän kaivukonetta kokoluokassa 30–35 tonnia. Lisäksi meillä on Volvon A35 -dumpperi pääasiassa pintamaiden poisajoa varten”, esittelee Ylimäki kalustokantaa.

Ylimäki uskoo, että jatkossakin tullaan uutta tekniikkaa ottamaan käyttöön. Tuliko kaupat? Sitä ei kerrota, mutta tulevaisuuden näkymistä käytiin kuitenkin mielenkiintoista keskustelua.

Louhintaliike Ylimäki Oy on perheyritys, jonka perusti Aatos Ylimäki vuonna 1983. Tänä päivänä yritys toimii edelleen perheyrityksenä nuoremman polven johdossa ja sillä on parikymmentä työntekijää, pääasiassa Lapuan seudulta.

Lue juttu Konepörssistä 11/2015 sivut 58-59.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi