Uutiset

Kuljetuskalusto

Räätäleinä Volvo, Alucar ja Loglift – etuveto ja Z-nosturi

Kasvaneet kokonaismassat ovat tuoneet maanteillemme ja erityisesti metsäautoteille aiemmasta poikkeavaa kalustoa; muun muassa kolmiakselisista puuautoista on monin paikoin siirrytty neliakselisiin vetäjiin. Paljolti massauudistuksesta johtuen myös inkoolainen puutavara-autoilija, Michael Sjölund päätyi tammisaarelaisen automyyjän pöydän ääreen kaluston uudistaminen mielessään. Viimekesäisen kaupanhieronnan tuloksena Länsi-Uudenmaan metsiin ajetaan nyt neliakselisella vetäjällä, jonka perässä seuraa samoin neliakselinen puutavaraperävaunu. Huomiota herättävässä ajoneuvossa on huomioita herättävä Z-nosturi, mutta myös huomaamaton hydraulinen etuveto.

Katso video – Zetakoneella pinolle ja etuvedolla pikitielle – Räätäleinä Volvo, Alucar ja Loglift

”Olen aina halunnut kokeilla uusia ja massasta poikkeavia ratkaisuja, mikäli niissä on työntekoa helpottavia ominaisuuksia”, tuumaa Michael edetessämme tammisaarelaista metsäautotietä kohti harvennusleimikkoa.

Monet lukijoistamme muistavat inkoolaisautoilijan viiden vuoden takaisesta Konepörssistä, jossa kerrottiin Alucar Oy:n toimittamista Exte Com 90 -automaattipankoista. Sjölund lukeutui tässäkin kohdin pioneereihin, sillä hän oli ensimmäisten joukossa hankkimassa turvallisuutta lisääviä ja työskentelyä helpottavia automaattipankkoja. Exte Com 90 -automaattipankkojen sisään asennettu sylinteri huolehtii tolpan pituuden säätelystä ja sidontariman kääntämisestä. Kuormansidonta tapahtuu siis täysin automaattisesti, radio-ohjaimen nappia painamalla.

”Päivääkään en ole katunut automaattipankkojen hankintaa, sillä samat pankot siirrettiin tähän autoon – tosin peruskunnostuksen kautta”, summaa Sjölund, jonka mukaan pankkojen toimintavarmuus ja huolettomuus on yllättänyt myönteisesti. Kuormansidontaa olennaisesti helpottaneet pankot ovat olleet käytössä kuuden vuoden ajan ja korjaustoimet ovat rajoittuneet muutamaan hydrauliletkuun.

”Pankot ovat toimineet moitteetta kaikissa olosuhteissa, myös nopeiden säävaihteluiden aikaan, joten konseptia voi pitää hyvin valmiina ja onnistuneena”, tuumaa Sjölund, jonka mukaan automaattipankoista maksettava korkeampi hinta kompensoituu työn helppoudella ja pitkällä käyttöiällä.

Käytössä hyväksi havaittujen pankkojen alle piti saaman uutta rautaa ja valinta kohdistui nyt 750-hevosvoimaisella koneella varustettuun Volvo FH 16:een. Vuodenvaihteessa käyttöön otettu auto on nykymaailmallisesti täysilmajousitettu ja takaohjaavalla telillä varustettu.

”Valinta kohdistui heti takaohjaavaan tridemiin, jonka perusakseliväli on 4,3 metriä. Mielestäni trippeliautosta tulee pitkä ja kankea, mutta nämähän ovat mielipidekysymyksiä, joihin ei ole oikeaa tai väärää vastausta”, summaa Sjölund.

Toinen ohjaamo löytyy auton takapäästä Loglift 115Z -nosturiin kiinnitettynä. Paketoitava Z-nosturi oli vaihtoehtona jo edellisen autonhankinnan yhteydessä lähinnä pankoista johtuen, mutta nyt Z-nosturin valintaa puolsi myös kuormatilan parempi käytettävyys.

Kappaletavaranosturin tavoin nippuun paketoitavan nosturin ansiosta pankkojen väliin voida pinkata puita ”tappiin saakka”, mikä edesauttaa korkeampien kokonaismassojen hyödyntämistä. Kuorman päälle pysäköitävä nosturin puomi kun tahtoo syödä osansa kuormatilasta, vaikka nostureiden asennuskorkeutta onkin kasvatettu.

Ennakkoluulottomuudestaan huolimatta Sjölund lukeutuu merkkiuskollisiin autoilijoihin, joka on tottunut istumaan joko Jonseredin tai Logliftin ohjaamossa. Tällä kertaa valita kohdistui siis Logliftiin, joka varustettiin muun muassa Hiabin kohta pari vuotta sitten esittelemällä ohjaamolla.

”Ohjausjärjestelmän kohdalla pitäydyin kuitenkin vanhoillisessa tekniikassa ihan käytännöllisistä syistä. Meillä on kaikkiaan kolme nosturia, joissa on oltava samanlaiset hallintalaitteet. Sähköohjaus olisi nykyaikaa, mutta tähän valittiin edelleen perinteinen nelivipujärjestelmä”, linjaa Sjölund valintaan ohjanneita tekijöitä.

”Nopeudeltaan ja nostokyvyltään tämä ei eroa perinteisestä nosturista, omamassassa sen sijaan on pieni ero perinteisen nosturin hyväksi”, kertoo Sjölund, joka ei näe paketoitavassa nosturissa minkäänlaisia haittoja. Edut sen sijaan ovat kiistattomat.

”Kuormatila saadaan nyt paremmin hyödynnetyksi.”

Hiabin puutavara- ja kierrätysnostureiden tuotemyyntipäällikkö Henri Kitulan mukaan mitta- ja massamuutosten myötä asiakkaiden kiinnostus Z-koneita kohtaan on kasvanut, joskin yleistymisen saralla otetaan vielä ensiaskelia. Kitula kuitenkin muistuttaa, että Hiabilla on pitkät perinteet Z-nostureiden valmistuksessa – vastaavia nostureita eri kokoluokissa on toimitettu huomattavia määriä muun muassa Keski-Euroopan markkinoille.

Liikkeellelähtö murskepintaisella ja kuivalla metsäautotiellä käy nyt vaivatta – kasvaneesta kokonaismassasta huolimatta. Toisin oli talven ja kevään aikana, jolloin alempi tieverkosto oli verrattain pehmeässä kunnossa.

Liikkeellelähtöjen helpottamiseksi Sjölundin Volvossa on automiesten parissa kiinnostusta herättänyt, mutta edelleen harvinaiseksi jäänyt hydraulinen etuveto. Nykyisin myös Volvon hinnastosta löytyvä hydraulinen etuveto asennettiin Sjölundin autoon yhteistyökumppanin tiloissa Hollannissa. Volvo Finlandin Juha-Matti Raatikaisen mukaan Volvo nojaa napamoottoreiden asennuksessa ja tarvittavien muutostöiden tekemisessä Terbergin kanssa tehtävään yhteistyöhön. 

Moottorivoimanotosta käyttövoiman ottavia napamoottoreita lukuun ottamatta etuakseli on täysin yhteneväinen tavanomaisten akseleiden kanssa. Moottorivoimanoton eduksi Raatikainen mainitsee vedon aktiivisuuden myös auton ollessa paikoillaan.

”Auton omamassa kasvoi muutostyön myötä noin 550 kilolla, mutta samalla käytettävyys muuttui aiempaa paremmaksi. Etuvedosta on kaikkein suurin apu juuri liikkeellelähdössä ja ahtailla kääntöpaikoilla”, kertoo autoilija luotsaamansa puuauton ominaisuuksista ja jatkaa:

”Työtä helpottavat varusteet kasvattavat omapainoa, mutta toisaalta niiden avulla säästyy myös työaikaa. En oikein tiedä, mitä tästä voisi pois jättää”, pohtii Michael Sjölund jättäen kysymyksen vaille vastausta.

Vuodenvaihteessa käyttöönotetussa puuautossa on ajalleen tyypillisiä ominaisuuksia; telivetoinen ja takaohjaava alusta on täysilmajousitettu. ”Tämä on ensimmäinen täysilmajousinen ja olen siihen erittäin tyytyväinen. Kyyti ei ole liian pehmeää”, kiittelee inkoolainen kolmen puuauton yrittäjä Michael Sjölund, joka  on pitäytynyt maltillisella tiellä kokonaismassauudistuksen saralla. Kuluvan kesän aikana kaikki yhdistelmät muuttuvat 68-tonnisiksi. ”Siirtyminen 76-tonnisiin vaatii ensin tarkkaa kulupuolen seurantaa”, tuumaa autoilija.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi