Uutiset

Kuljetuskalusto

Puunkuormaajamestari 2017 – Finaali Tuurissa

Pääosin Hiabin, Volvo Trucksin ja Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n organisoima Puunkuormaajamestari 2017 -kisan finaali järjestettiin syyskuun lopussa Keskisen kyläkaupan pihamaalla Tuurissa. Miesten loppukisaan oli kutsuttu paikalle kevään ja alkusyksyn eri paikkakunnalla järjestettyjen osakilpailujen 12 parasta. Ensimmäistä kertaa mittelöivät nyt myös naiset näytöskisan merkeissä samoin kalustoin kuin miehet. Finaalin yhteydessä nähtiin myös Hiab HiVision -kuormauskisa.

Tämänvuotinen kisa, joka muuten oli sarjassaan 32., ajettiin läpi perinteiseen tapaan parikilpailuna kahdella Volvo FH16 750 -alustalla, Loglift 118S -kuormaajalla ja Alucarin pankoilla varustetulla kalustolla, niin miesten kuin naisten kisakin. Siinä kaksi kilpailijaa teki suorituksen samanaikaisesti. Eli yksinkertaisesti tukit pois nupin kyydistä ja sitten taas takaisin kyytiin. Paras aika ratkaisi. Tuomarit tutkailivat tietenkin suorituksen aikana sen ”puhtautta”. Epätasaisesti tehdystä kuormasta tuli sakkosekunteja, kuten myös mahdollisesta kaluston vahingoittamisesta kuormauksen aikana.

Kuormauskisaan liittyy myös tuomarityöskentelyä. Tässä Alucarin toimitusjohtaja Anssi Alasaari mittamiehen hommissa. Tapahtuman pitkäaikaisin puuhamies, Hiabin Hannu Iivanainen, pitää kirjaa.

Alun osakilpailuissa pääsi testaamaan HiVision-etäkuormausjärjestelmää. Halukkaat voivat tuolloin osallistua arvontaan. Voittona oli pääsy näytösluontoiseen HiVision-loppukisaan. Siinä nähtiin viisi kuljettajaa. Arvontaan ilmoittautuneita oli lähes 500. Yksittäislähtönä ajettu loppukisa käytiin lähes vastaavalla kalustolla, mitä parikilpailutkin. Siinä samanlaisilla varusteilla olevaan laitteeseen oli asennettu Hiabin uusi HiVision-järjestelmä, joka mahdollistaa kuormauksen kuorma-auton ohjaamosta käsin. Kuormaaja on varustettu useilla kameroilla, ja kartanlukijan penkillä istuva kuski näkee kohteen VR-lasien välityksellä mukavasti lämpimässä hytissä istuen. Itse kisassa piti rakentaa tukeista auton taakse viisikerroksinen tikkutalo auton vierellä olevasta kasasta, ja lopuksi taas purkaa rakennelma takaisin kasaan. Aika ratkaisi tässäkin kisassa. Toki sakkosekuntejakin oli tarjolla esimerkiksi tukin putoamisesta.

Paikalla oli myös entisaikojen kuljetuskalustoa. Laitteet oli kunnostettu muinaiseen loistoon.

Alkukilpailuissa taottiin finaalia kovempia aikoja. Liekö suurella yleisöllä ollut osansa asiaan. Paikkakunnittain parhaita esittelevää taulua pitelee tässä Metsäalan Kuljetusyrittäjien (MKY:n) toiminnanjohtaja Kari Palojärvi. Olisikohan tässä kilpailussa ainesta suuremmille estraadeille. Suomi-Ruotsi-maaottelulla voisi aloittaa.

Keväällä käyntiin
Ennen finaaleja kuormaajakisaa käytiin alkusarjan kilpailuina kahdellakymmenellä paikkakunnalla. Alkukisapäiviä kertyi yhteensä 26. Niissä kirjattiin yhteensä 968 suoritusta. Mahtuupa mukaan yksi diskattukin suoritus. Nimittäin allekirjoittanut. Toimittajan lienee vielä toistaiseksi parempi pysytellä näppäimistön takana.
Alkukisojen parhaan ajan kellotti savonlinnalainen Samuli Rönkkönen ajalla 5.24. Kaikki miesten kaksitoista parasta mahtuivat alkukilpailujen ajoillaan lähes kahden minuutin sisään. Naisten varsinainen kisa käytiin alkusarjan yhteydessä. Siellä voiton vei noormarkkulainen, työkseen tukkiautoa ajava Maija Pohjankivi. Finaalitapahtumaan oli kutsuttu paikalle neljä naista näytösluontoiseen kisaan. Ja kunnon näytös saatiinkin siitä, miten kuormanteko onnistuu myös kauniimmalta sukupuolelta. Aivan miesten aikoihin ei naisten kisassa päästy, mutta pienet hentoiset naiset nakuttivat kuitenkin sellaisia aikoja, että siinä moni metsäteiden kuningas jää helposti toiseksi.
HiVision-finaali käytiin siis viiden arvotun kuljettajan kesken. Itsekin VR-laseilla tapahtuvalla etäkuormauksella kylmät tyypit kokeilleena voi vain ihmetellä, miten nopeasti jotkut omaksuvat uusia asioita. HiVision-kilpailijat nimittäin olivat päässeet harjoittelemaan, tai paremminkin kokeilemaan järjestelmää alkukisojen suorituksen verran, joka oli tuolloin parhaimmillaan vain muutamia kymmeniä minuutteja. Siitä huolimatta lähes ”sokkona” tehty suoritus sujui kaikilta miehiltä varsin sutjakkaasti, ja näytöskisan voittajakin saatiin selville.

HiVision-kisassa rakennettiin auton taakse viisikerroksinen tikkutalo. Lopuksi rakennelma purettiin takaisin kasaan auton sivulle. Kuljettaja istui suorituksen aikana mukavasti auton hytissä. Kamerat välittävät kuvan kohteesta kuskin VR-laseihin. Hallintalaitteet on sijoitettu ”pelkääjän paikalle”.

 

Ensi vuonna jatketaan
Itse kilpailutapahtuman lisäksi paikalla nähtiin puunkuljetusalan tekniikkaa ja palveluntarjoajia. Erilaista nykyaikaista kuljetuskalustoa oli jonkin verran esillä, sekä myös hieman historian havinaa. Paikalle oli nimittäin saapunut muinaiseen loistoonsa kunnostettua puunajon kalustoa vuosikymmenien takaa. Hiabin edustajien mukaan tapahtuma-alueella vieraili päivän aikana toista tuhatta henkeä. Ensi vuonna kisa jatkuu taas ensin paikkakuntakohtaisilla alkukilpailuilla. Finaali käydään Metko-näyttelyn yhteydessä elokuun lopussa Jämsässä.

Noormarkkulainen Maija Pohjankivi voitti kiertueella käydyn kuormaajakisan. Tuurin näytöskilpailussa hänet kuitenkin jätettiin kolmannelle sijalle. Maija ajaa työkseen puuautoa neljän auton perheyrityksessä. Selvittämättä jäi kuka on perheen sisäinen kuormaajamestari. Maija pistää ainakin vahvasti kampoihin muille.

 

LOPPUTULOKSET

Puunkuormaajamestarin titteli meni Pornaisiin, Kai Sirenille. Sekatyömieheksi itsensä tituleeraava mestari on voittanut tittelin aikaisemmin jo useampiakin kertoja. Puunajoa hänellä on takanaan noin 15 vuotta. Nyt 50-vuotias Kaitsu sanoo aloittaneensa puunajon vuonna 1988, mutta tehneensä sitä viimeksi vuonna 2003. Levossa kehittyy, kuten hän totesi. Nyttemmin työpäivät kuluvat rakennustyömailla ja energiapuuta ajellen.
Alkusarjojen parhaan ajan kellottanut Samuli Rönkkönen jätettiin tylysti häntäpäähän.Toiseksi sijoittunut siilinjärveläinen Petri Varkoi oli finaalissa mukana 13. kerran. Mestaruuksiakin löytyy häneltä palkintokaapista. Petri sanoo heilutelleensa ammatikseen kuormaajan sauvoja jo 37 vuotta. Hopea ei ole häpeä, kuten hän totesi iloisesti finaalin jälkeen. Ensi kerralla taas mukaan vuoden kokeneempana.

Naisten näytöskisan voittajan tuuletukset. Jonna Matikainen Mäntyharjulta näytti muille kilpailijoille sekä yleisölle miten puu siirtyy neidon käsissä. Ja siirtyihän se. Jonna on ajanut nyt kolme vuotta puuta metsästä toimien yrittäjäisänsä kanssa Energialinjat Oy:n nimellä. Ensimmäisen kosketuksensa hallintavipuihin hän sai jo seitsemän vuotiaana, kun isä istutti hänet kuormaajan penkille. Kollit vaviskaa.
Toiseksi tullut porilainen Sarah Lindahl on puolestaan heilutellut kuormaajan vipuja vasta reilun vuoden verran päivätyökseen vieraalla. Rauhallisin ottein operoinut Sarah pistää varmasti ensi vuonna Jonnalle kunnolla kampoihin. Nyt kun yhteinen kisa on käyty, ovat vastustajan otteet paremmin tiedossa.

HiVision-loppukisaan pääsi arvalla, mutta voittajan pölkky piti ansaita. Taistelu meni lopulta sekuntipeliksi Niko Luoman ja Ismo Pesosen välillä päättyen Nikon eduksi.

 

VIDEOT

Miesten finaali:

Naisten finaali:

HiVision finaali:

 

 

Lue seuraavaksi