Uutiset

Kuljetuskalusto

Predictive Powertrain Control on pykälän parempi cruiseri

Perinteinen vakionopeudensäädin huolehtii ajonopeuden ylläpidosta lähinnä säätelemällä syöttöä havaitun kuormituksen mukaan. Tämän myötä vakionopeudensäädin ei ole ollut elementissään kumpuilevassa maastossa ajettaessa. Perinteinen, silmätön vakionopeudensäädin kun saattaa kaasuttaa alamäkeä lähestyttäessä ja vastaavasti jarruttaa ylämäen alla.

Autovalmistajat toisensa jälkeen ovat muutaman viime vuoden aikana tuoneet markkinoille silmin varustettuja vakionopeudensäätimiä, jotka hyödyntävät työssään topografiakartastoja, GPS-paikannusta ja automatisoituja -vaihteistoja. Mercedes-Benzin järjestelmä tottelee nimeä Predictive Powertrain Control, joka nimensä mukaisesti huolehtii koko voimalinjan säätelystä havaintojensa perusteella.

Daimler-konsernissa tehty tuotekehitys on kuitenkin saanut alkunsa yhdysvaltalaisilta markkinoilta, missä manuaalivaihteistoin varustetuissa Freightlinereissa on jo vuodesta 2009 saakka ollut GPS-paikannusta ja kartta-aineistoja hyödyntävä vakionopeudensäädin. Tämä järjestelmä ei kuitenkaan eurooppalaiseen tapaan huolehdi vaihteiston toiminnasta, vaan säätelee yksinomaan syötön määrää maaston muotojen mukaan.

Mercedes-Benzin viime syksynä markkinoille tuoma Predictive Powertrain Control (PPC) sen sijaan huolehtii annettujen rajojen puitteissa kaasun käytöstä, vaihteiden valinnasta sekä moottorijarrun ja hidastimen käytöstä. Tuotekehityksessä on siis menty jo aika lähelle automaattiohjausta.

Valmistajan mukaan järjestelmän aivoina toimiva tietokone seuraa auton sijaintia kartalla laskien jatkuvasti kaikkein optimaalisinta etenemistapaa. Tietokone katsoo eteenpäin kahden – kolmen kilometrin päähän yrittäen samalla minimoida polttoainetaloudelle haitallisten vaihtamistapahtumien määrän. Käytännössä tämä tarkoittaa moottorin kierroslukualueen laajempaa hyödyntämistä eritoten alakierrosalueella. Järjestelmä voi tietyissä tilanteissa pudottaa moottorin pyörimisnopeuden 900 r/min tasolle, mikäli tällä voidaan välttää vaihtaminen. Toisaalta järjestelmä voi myös hypätä vaihteen yli, mikäli tällä tavoin päästään polttoainetalouden kannalta parempaan lopputulokseen.

”Kumpuilevassa maastossa ajettaessa perinteisen vakionopeudensäätimen ominaisuuksiin kuuluu tarpeeton vaihtaminen ylös- ja alaspäin. Ammattikuljettaja vaihtaa tässä kohdin manuaaliasennolle, PPC tekee samoin pitämällä päällä saman vaihteen”, kertoo tehtaan edustaja esittelytilaisuudessa.

PPC-järjestelmä pyrkii ajamaan aina sen parhaimman ammattikuljettajan tavoin – ennakoimalla.

Erona ammattikuljettajaan PPC toimii samalla tarkkuudella jatkuvasti, 24 tuntia vuorokaudessa, myös pimeässä ja kuljettajalle tuntemattomalla tiellä. Valmistajan mukaan PPC osaa havainnoida maaston muodot 0,5 prosentin tarkkuudella, joten tarkkuus on ihmissilmää huomattavasti parempi.

Suomalaisen lehdistön edustajat pääsivät ottamaan tuntumaa uudesta kuljettajaa avustavasta järjestelmästä saksalaisella maantiellä. Vajaan 100 kilometrin, pääasiassa moottoritiestä koostuva testitaival ajettiin kahteen kertaan. Ensimmäisellä ajokerralla tyyli oli vapaa, toisella kierroksella mentiin PPC:n luotsaamana.

Konepörssin toimittajan piirturikortti tuupattiin 421-hevosvoimaisella OM471-koneella varustetun Actros-rekkaveturin ohjaamosta löytyneeseen piirturiin. Moottoritien rampissa nollattiin kulutusmittari ja laitettiin vakionopeudensäädin lukemaan 83 km/h. Asetettu marssinopeus oli selvästi alakanttiin, sillä ohittavaa liikennettä tuntui riittävän, mutta toisaalta asetettu nopeus antoi meille vapaan tien testiajoa varten.

Toiselle kierrokselle lähdettäessä aktivoitiin PPC, nollattiin kulutuslukemat ja asetettiin marssinopeudeksi sama 83 km/h. Mercedes-Benz antaa kuljettajalle mahdollisuuden käyttää tai olla käyttämättä PPC-järjestelmää. Samoin kuljettajalla on mahdollisuus säätää nopeudenvaihteluväliä ylös- ja alaspäin. Järjestelmä antaa ”ylinopeuden” säätövaraksi 4-15 km/h, vastaavasti nopeuden voi antaa pudota 10-0 km/h ylämäkeä kivuttaessa.

Ensimmäistä mäenharjaa lähestyttäessä tunnelma ohjaamossa muuttuu epätodelliseksi, sillä veto loppuu jo ennen lakipistettä. Viimeiset vastamäen metrit mennään nimittäin yksinomaan 40-tonnisen yhdistelmän tarjoaman liike-energian voimalla. Alamäkeen lähdetään rullaamalla, mutta hyvin nopeasti järjestelmä aloittaa moottorijarrutuksen ja tätä tehostavan hidastimen käytön.

Muutaman tunnin testirupeaman perusteella lisävarustelistalta löytyvä varuste puoltaa paikkaansa. Jo pelkästään älykkäämpi toiminta mäen lakipisteissä puhuu PPC:n puolesta, mutta suurempi painoarvo lienee pienentyneessä naftalaskussa. Tapahtumaan osallistuneet kolme suomalaistoimittajaa pääsivät PPC:n avulla 5-7 prosentin säästöön, mikä ei kuitenkaan ole absoluuttinen totuus järjestelmästä. Esimerkiksi koeajoautot olivat kaikille vieraita, joten ensimmäinen ajokierros meni osaltaan autoihin tutustumiseen.

Järjestelmässä on kuitenkin huomattavaa potentiaalia, sillä PPC:n avulla jokainen meistä pystyy ajamaan maantiellä ammattikuljettajan tavoin. Ja mikä parasta, PPC ei väsy eikä sen ote herpaannu missään vaiheessa. Saksalaisella, varsin jyrkkiä mäkiä sisällään pitänyt taival ajettiin 40 tonnin kokonaismassaan kuormatuilla yhdistelmillä.

Suomessa maaston muodot ovat liike-energian hyödyntämisen kannalta edullisempia. Meillä tiestö on enemmänkin kumpuilevaa, mikä luo PPC:n käytölle erittäin otollisen ilmapiirin. Ja kuten tiedämme, myös yhdistelmämme ovat vastaavia keskieurooppalaisia raskaampia, mikä omalta osaltaan kasvattaa järjestelmän etuja.

Predictive Powertrain Control on tällä hetkellä saatavilla ainoastaan OM471-moottorilla varustettuihin Antos– ja Actros-malleihin, 1650 euron (alv0) lisähintaan. Mallivalikoima tulee toki laajenemaan myös muihin moottoreihin, mutta valmistajan edustajan mukaan tämä tuotekehitys on prototyyppien sijaan tehtävä valmiilla autoilla.

https://www.youtube.com/watch?v=tDYnFuvSBt4

Predictive Powertrain Control on tällä hetkellä saatavilla PowerShift 3 –vaihteistolla ja OM471-moottorilla varustettuihin Mercedes-Benz Actros ja Antos  -malleihin. PPC muuttaa vakionopeudensäätimen toimintatapaa ja luonnetta varsin paljon, joten koeajokeikka on jokaiselle suositeltava kokemus.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi