Uutiset

Työkoneet

Pasilan Tripla on valtava hybridihanke

Yksi Suomen suurimmista rakennustyömaista on Helsingin Pasilaan sijoittuva kaupunkikeskus, kolmen korttelin Tripla. Mahtihankkeen pääurakoitsija on YIT Rakennus Oy. Kaupan, kulttuurin, liike-elämän ja liikenteen keskukseksi suunniteltu Tripla on kokonaan valmis vuonna 2020. Silloin se pitää sisällään muun muassa monipuolisen kauppakeskuksen, toimistoja, hotelleja, asuntoja ja upouuden asemarakennuksen.

Keski-Pasilaan valmistuva Tripla ja uusi rautatieasema näkyvät kuvassa keskellä. Kuvaan on luonnosteltu mukaan myös tornitalojen rykelmä, josta on parhaillaan käynnissä suunnittelukilpailu. Lisäksi kuvassa näkyvät vielä Triplan pohjoispuolelle rakentuvat Ratapihakorttelit, joiden kaava valmistui keväällä.

Kun rautatieaseman tuntumaan rakentuva kauppakeskus Mall of Tripla ja sen ympäröivät muut rakennukset olivat monttuvaiheessa vuonna 2015, kerrottiin alueen olevan Euroopan suurin rakennuskaivanto. Ja tilavuutta sillä olikin miesmäisesti eli noin puoli miljoonaa kuutiometriä. Louhintaakin tehtiin jopa 150 000 kuutiometriä. Työmaan aloittavan infrarakennusurakan arvo oli 100 miljoonaa euroa, joka tosin vastaa vain pientä osaa koko hankkeen yli miljardin euron kustannusarviosta.

Mall of Tripla keskellä Helsinkiä lähtee siitä ajatuksesta, että kauppakeskukset kannattaa rakentaa sinne, missä ihmiset ovat, eikä päinvastoin. YIT Rakennus Oy käyttää työmaalla noin 2 000 kuutiometriä betonia viikossa. Logistiikan helpottamiseksi alueelle on tehty oma betoniasema, jota operoi Ruskon Betoni Oy. Betoniasema hyödyntää alueelta louhittua kiviainesta.

Pohjavahvistuksia varten iskettiin muun muassa yli 700 porapaalua varsin tiukoin tolaranssein. Vaativa vaihe oli myös kaikkien alueella sijaitsevien kaapelien esiin kaivaminen ja siirtäminen ”turvaan”. Keskeytymätön ja häiriötön junaliikenne asemalla piti ja pitää edelleen turvata koko ajan. Pasilan asema on Suomen toiseksi vilkkain, mitä tulee matkustajien ja kauttakulkevien junien lukumäärään. Junia aseman kautta kulkee parhaimmillaan 1000 kappaletta vuorokaudessa. Jos vasta vanhaa rautatieasemaa puretaan, niin loppuvuodesta 2019 ovensa avaava kauppakeskus on jo nousemassa montusta kohti lopullista harjakorkeuttaan.

”Koko työmaan vahvuus on tällä hetkellä 800 henkilöä, mutta tulee kiivaimmassa vaiheessa vuosina 2018–2019 nousemaan noin 1 500:aan. Tämä on monella tavalla varsin poikkeava ja haastava työmaa, jossa nopea päätöksenteko ja eri tahojen yhteistyö on valttia. Meillä on alueella muun muassa parakkikylä, joka koostuu yli 200 työmaakontista. Koko projektin johto istuu paikan päällä, joten saamme tehtyä isotkin päätökset nopeasti. Koostaan huolimatta tämä on varsin notkea työmaa”, aloittaa YIT:n työpäällikkö Jani Kuivamäki.

Pasilan matkustajaliikenne hoidetaan nyt asemalaitureiden päälle rakennetun, väliaikaisen aseman kautta. YIT:n toimisto- ja sosiaalitilojen keskittymä koostuu yli 200 parakista (vasen reuna) ja kaikki päätökset pystytään tekemään nopeasti, kun tarvittava johto istuu työmaan vieressä. Työmaan vahvuus on nyt 800 henkilöä, mutta tulee nousemaan parhaimmillaan noin 1500:aan.

Monta tahoa, yksi urakka

Projektissa on mukana monta eri organisaatiota kuten Liikennevirasto, Helsingin kaupunki, VR ym. Kuivamäen mukaan menettelytapoja on myös jouduttu rakentamaan projektin edetessä, sillä malleja ei tällaisesta hankkeesta ole olemassa.

”Ongelmana on muun muassa ollut, että esimerkiksi aina ei tiedetä kenellä ja miten eri asioita hyväksytetään.”

YIT:n työpäällikkö Jani Kuivamäki kertoo, että kuvan harjateräs on vahvuudeltaan 32 millimetriä. 12 metrin salko kyseistä terästä painaa 88 kiloa. Tripla rakennetaan vankasti.

Kiihkeällä sykkeellä elävä kaupunkiympäristö tuo myös mukanaan paljon ratkaistavia pulmia. Vilkasliikenteisiltä kaduilta kaikki tavaraliikenne työmaille on vaikeaa ja ruuhka-aikoina suorastaan mahdotonta. Myöskään tilaa varastoida materiaaleja ei juurikaan ole. Kaikkialla on ahdasta.

”Esimerkiksi työmaalle tavaraa tuoville autoille on annettu minuuttiaikataulu. Myöhästyt 15 minuuttia, niin ei muuta kuin U-käännös ja uutta aikaa varaamaan”, toteaa Kuivamäki.

Liikenteen ruuhkaisuudesta johtuen rakennustyömaalle on perustettu myös oma betoniasema, joka käyttää työmaalta louhitusta kalliosta murskattua kiviainesta.

”Kun normaalisti rakennustyömaalla betoni kulkee kahden-kolmen tuuman putkissa, niin meillä on käytössä seitsemäntuumaiset. Voimme käyttää betonissa isompaa kiveä, joka minimoi halkeamiset. Viikossa käytämme keskimäärin 2 000 kuutiometriä betonia.”

”Tämä on varsinainen hybridihanke. Kun alueella tehdään vanhojen rakenteiden purkua, asunto- ja liiketila- sekä toimistorakentamista, unohtamatta kauppakeskusta ja radan läheisyydessä tehtäviä töitä, niin kyseessä on varmasti projekti, jollaista ei ihan heti tule jatkossa vastaan”, pohtii Kuivamäki.

Kun Tripla muutaman vuoden päästä valmistuu, saattaa moni junalla matkustava hypätä pois jo Pasilassa. Näkyvyyttä ja näyttävyyttä lisäävät Triplaan suunnitellut, hamassa tulevaisuudessa valmistuvat, noin 10 tornitaloa. Pasilan vetovoima kohoaa Triplan myötä potenssiin tuhat.

Lue myös: Gles – purkua junaliikenteen päältä.

Lue seuraavaksi