Uutiset

Työkoneet

Oskillointi myös pikkujyriin

Wirtgen Groupin laajalla osastolla oli ensi kertaa esillä pieni kaksivalssinen jyräperhe, joissa on nyt oskilloiva rumpu. Tämä tarkoittaa sitä, että suuremmista kaksivalssijyristä sekä pohjajyristä tuttu systeemi on nyt kaikissa Hammin malleissa.

Oskilloinnin avulla pystytään tiivistämään seinien vieretkin ilman rakennuksien vaurioittamisen vaaraa. Ohuilla kerroksilla oskilloivan jyrän tiivistysvaikutus on tunnetusti myös perinteistä tehokkaampaa.  O-kirjain mallimerkintöjen perässä kertoo tästä ominaisuudesta. Uudet pikkujyrät tottelevat mallimerkintöjä: HD 10 VO (2.6 t), HD 12 VO (2.8 t), HD 13 VO (4.0 t) ja HD 14 VO (4.4 t). Yhteensä koko mallisarjassa on 16 jäsentä.

Wirtgen Finlandin myyntipäällikkö Ari Tulus esittelee osastolla myös uutta asfaltinlevitintä mallia Super 1303-3i, jonka maksimi työleveys on 4,5 metriä ja kapasiteetti 250 tonnia tunnissa.

”Mallisarjassa lähes kaikki on uutta. Tässä ei tyydytty vain asentamaan uutta Deutz StageIIIB-moottoria, vaan koko konstruktio meni uusiksi peruskonetta ja palkkia myöden. Pakoputki on nyt takana, jolloin takalaita ei ota siihen kiinni. Palkin kulutuskestävyys on paljon aiempaa parempi ja pienempi ryntökulma vähentää omalta osaltaan palkin kulumista”, kertoo Tulus.

Hallintajärjestelmä on myös uusi. Kierukalla on kaksiportaisen säätö perämiehen ohjaimessa, joka muutoinkin sisältää aiempaa enemmän toimintoja. Muun muassa lisävarusteena saatavan palkin keskitaitto voidaan hallita uudesta panelista. Massamäärän syöttö kierukalle on nyt ohjattavissa samasta panelista ja näin määrän hallinta on tarkkaa.

Edelleen osastolla esiteltiin Witos-hallintajärjestelmää (Wirtgen Group Telematics On-Site Solutions). Se kattaa kaiken työmaan suunnittelusta ja asfaltin valmistuksesta aina kuljetukseen, levitykseen ja tiivistykseen asti. Kalusto autoineen ja levittimineen ovat sen kautta seurannassa, ja kaikki data saadaan talteen suoraan työn edetessä.

”Järjestelmästä nähdään muun muassa missä koneet ja autot ovat, mitä ne tekevät ja minkälaisia määriä levitetään. Aiemminkin on ollut olemassa järjestelmä, jolla yksittäisiä koneita on voitu tarkkailla. Nyt Witoksen myötä se laajenee koko ketjuun massan valmistuksesta valmiiseen pintaan”, jatkaa Tulus.

”Hyvin yleinen tilanne on, kun kaikki autokuskit ovat kahvilla yhtaikaa ja levitin seisoo toimettomana. Ketjun tehostaminen ja katkojen havaitseminen on nyt helppoa. Myös massan lämpötilat saadaan kontrolliin. Jyräkuski saa tiedon, että jossain on jo kylmentymässä olevaa massaa, jonka tiivistämisella alkaa olla kiire. Toisaalta hän pystyy myös välttämään liian kuuman asfaltin tiivistyksen. Tämä järjestelmä tarjoaa asiakkaille keinot hallita koko prosessia ja siten säästää kustannuksia. Pyrimme käynnistämään ensimmäisen Witos-pilottihankkeen kesällä Suomessakin”, lopettaa Tulus.

Lue seuraavaksi