Nikola vetykuorma-autot Eurooppaan

Jussi Mikkola

Vastatakseen eurooppalaisten asiakkaiden kasvavaan mielenkiintoon, Nikola Motor Company on kehittänyt vetyä käyttävän, polttokennokäyttöisen Nikola Tre -kuorma-auton myös Euroopan markkinoille.

Nikola Tre on asiakkaan valinnan mukaan moottoriteholtaan 500–1 000 hevosvoimaa. Vetotapavaihtoehdot ovat 6x2 ja 6x4. Toimintamatkaa luvataan 500–1 200 kilometriä yhdellä tankkauksella, riippuen asiakkaan autoon valitsemasta kokoonpanosta. Tre täyttää tällä hetkellä Euroopassa voimassa olevat mittasäädökset.

Eurooppalaiset testit Nikola aloittaa Tre:llä Norjassa vuoden 2020 paikkeilla. Nikolalla on myös suunnitelmia aloittaa tuotantoa Euroopassa. Alustavat toimet suotuisan tuotantopaikan löytymiseksi on jo aloitettu.

Nikola tarjoaa yhteistyössä Oslolaisen Nel Hydrogenin kanssa vetytankkausasemia USA:han. Nikola on ollut yhteistyöhön tyytyväinen, ja jatkaa sitä vahvistaakseen kasvustrategiaansa Euroopassa.

Vuoteen 2028 mennessä, Nikolan suunnitelmissa on rakentaa yli 700 vetytankkausasemaa USA:han ja Kanadaan. Jokainen niistä tuottaa 2 000–8 000 vetyä vuorokaudessa. Eurooppaan Nikola aikoo rakentaa ensimmäiset vetyasemat vuonna 2022 ja laajentua suurimpaan osaan Eurooppaa vuoteen 2030 mennessä.

Nikola Tre:n prototyyppi on nähtävillä 16–17 huhtikuuta ensi vuonna Nikola World -tapahtumassa Phoenixissa, Arizonassa. Samassa tapahtumassa voi nähdä Nikola Two:n tositoimissa perävaunun kanssa. Myös 700 bar:n paineella toimiva vetytankkausasema on toiminnassa.