Uutiset

Työkoneet

Mosa-generaattoreita Lännen Alituspalvelulle

Kirkkonummelainen Ende-Hitsi Oy on toimittanut perinteisesti urheiluauton punaisena lanseerattavia italialaisia Mosa-sähkögeneraattoreita tällä kertaa asiakkaan toiveiden mukaisesti raikkaan siniseksi maalattuina. Liikuteltavat voimalaitokset luovutettiin porilaiselle Lännen Alituspalvelu Oy:lle helmikuun alussa. Aikaisemmat hyvät kokemukset merkistä sekä muutamat toteutetut erityisseikat johtivat päätökseen hankkia generaattorit tutulta toimijalta.

Lännen Alituspalvelun Pekka Vepsä (vas.) ja Ende-Hitsin Mikko Lehtonen kättelivät generaattoritoimituksen kunniaksi. Vaaleansinisiksi maalatut laitteet noudattavat näin talon muuta tuttua värimaailmaa. Keskimmäinen GE 50 PSSX on malliston uusin ja muotoilultaan modernein jäsen.

Vuonna 1981 perustetun Ende-Hitsin Mikko Lehtonen on operoinut sähkö- ja hitsausgeneraattoreiden parissa jo 70-luvun puolesta välistä alkaen. Ende-Hitsin myötä käynnistyi erilaisten polttomoottorikäyttöisten sähkölähteiden maahantuonti ja jälleenmyynti Suomeen. Yritys keskittyi nopeasti 80-luvun puolessa välissä italialaismerkki Mosan edustukseen.

Mosa-generaattorin hallintalaitteet ovat lukittavan ikkunallisen luukun alla. Sähköliitännät voidaan räätälöidä asiakkaan toiveiden mukaisesti. Keskellä vasemmalla olevan harmaan liittimen kautta on laitetta mahdollista käyttää itsekäynnistyvänä varavoimalaitoksena paikoissa, joissa sähkönjakelussa voi ilmetä häiriöitä.

Tänä päivänä tuotevalikoimasta löytyy näiden Mosan laitteiden lisäksi, polttomoottorikäyttöisiä vesipumppuja (Cadoppi), traktorikäyttöisiä sähkögeneraattoreita (Euromecc) ja polttomoottorikäyttöisiä painepesureita (Pulitecno). Lisäksi yritys hoitaa varaosat sekä tarjoaa huoltopalvelua edustamilleen merkeille. Generaattoripuolella puhutaan yli 10 kVA:n (kilovolttiampeerin) näennäistehollisista niin sanotuista matalakierroksisista sähkölähteistä. Polttomoottorin kierrosluku on tällöin 1500 kierrosta minuutissa.
Kirkkonummen Masalassa toimiva yritys on toimittanut koko olemassa olonsa ajan erityyppisiä generaattoreita maa- ja talorakennusurakoitsijoille sekä muille johdotonta sähköä tarvitseville.
Mosan generaattorimallisto on varsin kattava. Se on jaettu kahteen eri nopeudella pyöriviin malleihin. 3000 kierrosta minuutissa pyörivien generaattoreiden valikoima tuottaa näennäistehot 1,6—20 kilovolttiampeeria (kVA). Niiden voimanlähteenä on bensiini- tai dieselmoottori. 1500 kierrosta minuutissa pyörivät generaattorimallit tuottavat 10—450 kilovolttiampeerin näennäistehoja. Niissä on voimanlähteenä vain dieselmoottoreita. Mosa-hitsausgeneraattorit tuottavat virtaa 150:stä aina 600 ampeeriin (A) asti. Lisäksi niistä saadaan hitsausvirran ohella ulos myös valo- ja voimavirtaa. Suurimpia asiakasryhmiä ovat kaupungit, kunnat, rakennuskonevuokraamot sekä urakointiyritykset.
”Toimintamme tapahtuu pienellä porukalla. Maahantuonti ja myynti tapahtuvat kahden hengen voimin. Lisäksi yksi henkilö hoitaa huoltoasiat. Näin pystymme pitämään laadukkaiden tuotteiden hinnat todella kilpailukykyisinä. Se on loppu viimeksi asiakkaan etu”, sanoo Mikko Lehtonen.

Kolme generaattoria Poriin
Ende-Hitsi toimitti helmikuun alussa porilaiselle Lännen Alituspalvelu Oy:lle kolme uutta sähkögeneraattoria. Uudet laitteet täydentävät Lännen Alituspalvelun 20 generaattorin suurempaa päätä. Yrityksen yleisin generaattorikoko on 35 kVA. Nyt toimitetut mallit ovat Mosa GE 35 YSX, GE 50 PSSX ja GE 115 P SX. Niiden näennäistehot ovat mallimerkintöjen mukaiset. Suurimmalla 115 kVA:n sähkögeneraattorilla pitäisi jo pienen kerrostalon hengissä hätätapauksessa.
Lännen Alituspalvelulle toimitetut mallit poikkeavat hitusen Mosan vakiotuotannosta. Perusväri punainen on muuttunut asiakkaan toiveesta perisuomalaiseen siniseen sävyyn.
”Näin ne noudattavat pitkälti muissakin meidän koneissa ja ajoneuvoissa käytettyä värimaailmaa. Meillä on ollut ennestäänkin jo samanvärisiä ja saman valmistajan generaattoreita”, sanoo Lännen Alituspalvelun Pekka Vepsä.

Kuvan GE 50 PSSX -mallin konehuoneessa hurisee maltillisesti 45,6 kilowatin (62 hv) tehoinen Perkinsin turbodieselmoottori. Äänieristyksenä on käytetty tukevan tuntuista materiaalia. Mosa käyttää tuotteissaan useita erimerkkisiä polttomoottoreita. Bensiinikoneet ovat Hondalta, dieselmoottorit Yanmarilta, Kohlerilta ja Perkinsiltä sekä isot dieselmoottorit Ivecolta.

Voimanlähteet on kaikki maalattu sinisävyyn jo tehtaalla Italiassa. Toisena lisäominaisuutena on asiakkaan pyynnöstä kaikissa kolmessa generaattorissa vakiomalleja suurempi polttoainesäiliö. Se mahdollistaa generaattoreiden jätön käyntiin viikonlopun ajaksi pyörittämään uppopumppuja ja muita alitustyömaan välttämättömiä sähkölaitteita. Isomman säiliön myötä polttoainetta riittää nyt torstai-illasta maanantaiaamuun, kun generaattorin oletetaan tuottavan sähköä kymmenen prosentin kuormalla.
Lännen Alituspalvelu on käyttänyt Ende-Hitsin edustamia laitteita jo 1990-luvun alusta alkaen työmaiden yleissähkön tuotantoon.
”Tuttu merkki helpotti päätöksentekoa. Meillä käytössä olleita Mosa-generaattoreita ei ole tarvinnut vuosien saatossa koskaan korjata, mikä kertoo luotettavuudesta”, toteaa Pekka Vepsä.

Innostus aiheeseen
Pekka Vepsä sanoo innostuneensa alitustoimintaan jo 1980-luvun lopulla ja innostus aiheeseen jatkuu edelleen. Lännen Alituspalvelu työllistää tänä päivänä noin 30 henkeä. Lisäksi noin parikymmentä henkeä toimii lähes vakituisesti Lännen Alituspalvelun alihankkijana. Yksi tällainen toimija on läheinen Porin Maastotyö Oy.

Nyt toimitetuissa generaattoreissa on kaikissa normaalia suurempi polttoainesäiliö asiakkaan toiveiden mukaisesti. Se mahdollistaa pidemmän toiminta-ajan. Säiliön tilavuutta on saatu kasvatettua korottamalla mustaa säiliöosaa, jota Mikko Lehtonen tässä osoittaa.

Alitustoiminnassa yksinkertaisesti viedään vain jokin putki tai kaapeli tielinjan tai muun esteen alitse. Siihen se yksinkertaisuus sitten loppuukin. Ja vaikka langatonta tekniikkaa pyritään käyttämään nykyään hyväksi kaikissa mahdollisissa kohteissa, eivät kiinteät yhteydet tule koskaan katoamaan. Veden tulo langattomasti keittiön hanaan kestää vielä varmasti muutaman sukupolven. Siihen asti on tultava toimeen kiinteillä yhteyksillä. Teknisen kehityksen myötä niitä vaeltelee nykyisin maaperässämme uskomaton määrä. Päällisin puolin putket ja kaapelit eivät kerro sisällöstään juuri mitään, mutta lukematon on se toimintojen määrä mitä matojen valtakunnassa kulkee. Niitä ovat muun muassa sähkö- ja dataliikennekaapelit, vesi- ja viemärijohdot sekä kaukolämpö-, maakaasu- ja biokaasuputket. Melkoinen määrä siis asioita, jotka normaalisti on helppo piilottaa maaperään. Tien tai joen sattuessa linjalle onkin sitten otettava käyttöön toiset konstit. Suunta- ja vasaraporien avulla voidaan tielinja alittaa asfalttia rikkomatta tai putki voidaan vetää syvänkin joen alitse ilman suurempia kaivu-urakoita. Varsinainen haaste syntyy maaperän moninaisuudesta.
”Kallion sattuessa eteen, mennään sen läpi”, tuumaa Pekka Vepsä. Lännen Alituspalvelulla on 10—12 ryhmää jotka kukin liikkuvat maailmalla kahdella rekallisella koneita ja laitteita. Mukana kuljetetaan erilaisia suuntaporia, kaivukoneita, generaattoreita ja muita välineitä, joita alituskohteissa tarvitaan.
”Meillä on parisenkymmentä kaivukonetta kokoluokkaan 2-50 tonnia. Suurin suuntaporamme on 80 tonnin Prime Drilling PD 80 ja suurin generaattorimme tuottaa sähköä 380 kVA:ta”, Pekka Vepsä luettelee.
”Toisilla on pakottava tarve ylittää jokin este. Me puolestaan pyrimme aina alittamaan kaiken mahdollisen ja viemään kaiken mahdollisen jonkin alitse”, toteaa Pekka Vepsä pilke silmäkulmassaan.

Langatonta työmaasähköä
Lännen Alituspalvelu tuottaa työmaillaan jatkuvasti yleissähköä. Nyt hankitut kolme uutta Mosa-sähkögeneraattoria täydentävät heidän työmaasähköntuotannon tehokkaampaa päätä. Italialainen Mosa on valmistanut polttomoottorikäyttöisiä sähkö- ja hitsausgeneraattoreita jo 1960-luvun alusta alkaen. Yritys on keskittynyt edelleen langattoman sähkön ja valon tuotantoon työmaille ja muihinkin kohteisiin tarpeen mukaan. Generaattoreita löytyy pienistä käsin kannettavista aina useiden tonnien painoisiin voimalaitoksiin. Valomastoilla saadaan valoa jopa kymmenen metrin korkeuteen ja niistä voidaan ottaa ulos myös yleissähköä samanaikaisesti. Yhteistä kaikille tuotteille on sähkön, hitsausvirran tai valon tuottaminen langattomasti polttomoottorilla.

Lännen Alituspalvelussa tuotetaan nyt sinistä sähköä.

Lue seuraavaksi