Uutiset

Kuljetuskalusto

Mercedes-Benz Arocs 3251K – Hammaskeiju

Mercedes-Benz vastaa maansiirron tarpeisiin täysin uudella Arocs-tuoteperheellä, jossa on monia yhteneväisyyksiä maantiemalliston kanssa. Pintaa syvemmällä Arocsissa on kuitenkin monia maastoajon ehdoilla tehtyjä ratkaisuja.

Ajoneuvovalmistajat toistensa vanavedessä tuovat markkinoille aiempaa tarkemmin ajotehtävän mukaan räätälöityjä ajokkeja. Mercedes-Benz kosiskelee pikitien ulkopuolella liikkuvia automiehiä lähinnä Arocs-mallistolla, jossa on huomioitu maastoajon asettamat vaatimukset. Ulkoisesti soramontuille ja metsäautoteille räätälöity mallisto muistuttaa kuitenkin läheisesti Actros-maantiemallistoa.

Videolla näet, kuinka paraabelijousitettu tehdasnelikko, 510 hevosvoiman kuutoskone, automatisoitu vaihteisto ja Ajardoksen toimittama päällirakennepaketti yhdessä paraabelijousitetun neliakselisen kasettiperävaunun kanssa muodostavat kokonaisuuden, jolla siirretään maata 42,5 tonnin kerta-annoksina.

Näiden kahden mallisarjan merkittävimmät erot löytyvät alustarakenteista ja voimalinjasta. Maantieajoon tehdyssä Actroksessa runkorakenteesta on pyritty saamaan mahdollisimman jäykkä, maastoon ryntäävässä Arocsissa runko taasen elää maantiemallia paremmin maaston muotojen ehdoilla. Joustava runko asettaa edelleen omat haasteensa muille alustarakenteille kuten voimalinjalle ja tämän kannakkeille sekä jousitukselle. Yhteneväisistä peruskomponenteista huolimatta on perusteltua puhua kahdesta täysin erillisestä ja tarkoin ajotehtäviin räätälöidyistä mallistoista.

Tämänkertainen koeajokkimme vastaa tuleviin haasteisiin paitsi päästönormien, myös kokonaispainojen osalta. Neliakselisen Arocsin perässä seurasi samoin neliakselinen kasettiperävaunu, jolloin yhdistelmän kokonaismassaksi saadaan lokakuun alussa voimaan astuneen lakimuutoksen myötä 68 tonnia. Valmistaja sallii vetoautolle 37 tonnin kokonaismassan, joskin tieliikenteessä siltasääntö rajoittaa vetoauton massan 32 960 kiloon. Ajardoksen toimittama ja Jykin sekä Elgin valmistama kasettiperävaunu taasen tarjoaa 36 tonnin kokonaismassan, joten 68 tonnin yhdistelmämassa on helposti saavutettavissa.

Monen kasettiautoilijan sekä lukuisten auto- ja perävaunumyyjien mielestä 68 tonnin kahdeksanakselisesta yhdistelmästä näyttäisi syntyvän uusi kestosuosikki sekalaiseen maa- ja kiviainesajoon. 76 tonnin kokonaismassan vaatimat yhdeksän akselia ja siltasääntö kun kasvattavat yhdistelmän pituutta ja omamassaa, mikä omalta osaltaan heikentää niin yhdistelmän kuin vetoautonkin käsiteltävyyttä. Koeajokkimme tyhjäpainoksi punnittiin 25 460 kiloa, jolloin laillinen kantavuus asettuu 42 540 kiloon. Vetoauton tyhjäpainoksi vaaka näytti 15600 kiloa perävaunun painon asettuessa 9860 kiloon. Kasetoitaessa vetoauton kokonaismassa kipuaa siten 42-43 tonnin tietämille.

Suussakin hiukan sorahtava Arocs huokuu ilmeeltään ja ulkoasultaan kovuutta ja kestävyyttä – eikä vähiten reilun maavaran ja maskin hampaiden ansiosta. Puskurin ja askelmien korkeasta sijainnista huolimatta kulku ohjaamoon on onnistuttu tekemään varsin vaivattomaksi. Portaikossa on kolme askelmaa, jotka tarjoavat pitävän polun myös talvisissa olosuhteissa.

Ohjauspyörän takaa aukeaa maantieajoneuvoista tuttu näkymä, jonka toteutuksessa on monelta osin huomioitu kuljettajien tarpeet. Esimerkiksi ohjauspyörässä ja kuljettajan istuimessa on varsin reilut säätövarat, joita kooltaan erilaiset kuljettajat varmasti kiittelevät.

Suoraan maantieautosta lainattu kojelauta taipuu kohti kuljettajaa tuoden kytkimet ja hallintalaitteet käden ulottuville. Fleetboard-telematiikkajärjestelmään läheisesti kuuluva kosketusnäyttö on kiinnitetty kojelaudan päähän, jolloin sen käyttö ja seuraaminen on suhteellisen vaivatonta. Asennustavasta johtuen näytön alla olevien mukitelineiden käyttö tosin hankaloituu jonkin verran.

Ohjaamon sisustusratkaisut ovat muutoin hyvin onnistuneita tarjoten kuljettajalle nykyaikaisen työpisteen, joka tarvittaessa taipuu myös vuorokausilevon kannalta tärkeäksi lepopaikaksi. 170 millin moottoritunnelilla varustetun Classic Space –makuuohjaamon sisäkorkeus moottoritunnelin päältä mitattuna on 146 senttiä.

Ajettavuudeltaan Arocs ei päässyt yllättämään, sillä neliakselinen maansiirtäjä kulki kohti määränpäätä vakaasti ja varmasti ohjaamon melutason ollessa hyvin maltillisella tasolla. Tasaisella asfaltilla ja hiekkatiellä Arocs oli kuin kotonaan, urainen pikitie sen sijaan toi mukanaan uraherkkyyttä. Ajokin varustukseen kuulunut sähköinen ServoTwin-ohjaus saa hetimiten varauksettoman suosion helpottaen auton käsittelyä hiljaisessa nopeudessa ja ahtaissa paikoissa.

Kasettivarusteiden parissa pitkän päivätyön tehneen Elgin valmistaman vetoauton lavan tilavuudeksi kerrotaan noin 15 kuutiota, perävaunussa sen sijaan on tilaa noin 19 maa-aineskuutiolle. Vetoauton lavan pohjamateriaalina hyödynnetään 8-millistä kulutusterästä laitojen ollessa viisimillistä teräslevyä. Perävaunun laatikossa kaikki rakenteet ovat viisimillistä materiaalia.

Nurmijärvellä toimiva Elg on tuonut päällirakenteisiin muutamia käytön kannalta olennaisia uudistuksia. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy vetoauton kiskottomaan rakenteeseen, mikä helpottaa lavan puhtaanapitoa varsinkin mullan ja savisen maa-aineksen kuljettamisen yhteydessä. Kasetointijärjestelmää on myös viilattu siten, että kasetin vetosylinteriä ohjataan nyt omalla kojelaudasta löytyvällä katkaisijalla.

Kasetointikytkimet löytyvät kaikki kojelaudasta oikean käden ulottuvilta, joskin valaisemattomina ja vailla lukkokytkimiä. Autoa vakituiseen ajava kuljettaja oppii ja muistaa kytkinten paikat, mutta iltavuoroon lähtevä tuuraaja toivoisi etulukon kytkimeen lukittavaa keinukytkintä vahinkojen välttämiseksi. Maahantuoja tosin muistuttaa, että päällirakennekytkimiä on saatavilla myös valaistuina.

Voima rungosta löytyvään Nurmi-kippiin ja kasetointiin otetaan kytkimellä varustetun moottorivoimanoton kautta. Ajardoksen Pekka Halme kertoo hankintahinnaltaan noin 1500 euron kytkinpaketin lisänneen suosiotaan viime aikoina. Kytkimen ansiosta öljynkierto saadaan minimoitua, mikä omalta osaltaan vähentää hydraulipumpun kulumista.

Perinteisen avaimen sijaan Arocs herätetään henkiin monitoimiavaimen ja käynnistysnapin yhdistelmällä. Nappia painamalla 12,8-litraisen OM 471 -moottorin 510 hevosvoimaa heräävät eloon. Koeajokkimme päävoimala edustaa malliston tämän hetken tehokkainta vaihtoehtoa, joskin alkuvuodesta Suomeen saadaan myös 15,6-litraisella moottorilla varustettuja ajokkeja. Tämän OM 473 -moottorin tarjoamat tehovaihtoehdot ovat 517, 578 ja 625 hevosvoimaa, jotka ovat kaikki perusteltuja kasvaneiden kokonaismassojen myötä. Moottorin tilavuudesta ja hevosvoimaluokasta riippumatta kaikissa vaihtoehdoissa hyödynnetään pakokaasujen takaisinkierrätystä sekä jälkikäsittelyä AdBluen avulla.

Pakosarjassa on myös määräajoin, käytännössä joka toisen moottoriöljynvaihdon yhteydessä vaihdettava partikkelisuodatin huolehtimassa ympäristömme puhtaudesta. Nämä jo usean vuoden ajan käytössä olleet järjestelmät tuntuvat askarruttavan käyttäjäkuntaa edelleen, vaikka luotettavuus on saatu jo verrattain hyvälle tolalle. Ehkäpä suurempi seikka pakokaasujen hallinnan saralla juuri tällä hetkellä on alustan tilankäyttö, sillä vapaa tila esimerkiksi neliakselisen maansiirtäjän rungon sivulla on käynyt vähiin. Äänenvaimentaja katalysaattoreineen ja hiukkassuodattimineen on kasvanut kokoa ja alustasta on löydettävä tilaa myös ureasäiliölle sekä pakoputkistolle.

Autotehtaat ovat taistelleet ennakkoluulottomalla tavalla hyvinkin ennakkoluuloisia automiehiä vastaan tuomalla markkinoille automatisoituja vaihteistoja. Mercedes-Benz teki Actros-malliston kohdalla hyvinkin rohkean liikkeen jättämällä manuaalivaihteiston tyystin malliston ulkopuolelle. Arocs-mallistosta manuaalivaihteisto sen sijaan löytyy, mutta koeajokissammekin voimalinjaan kuului automatisoitu PowerShift 3 –vaihteisto, jota voidaan hallita myös manuaalisesti ohjauspylvään viiksellä. 16-portaisen G 280-16-vaihteiston kiistattomaksi eduksi on hetimiten luettava riittävä vaihteiden määrä myös maastoajossa eteen tulevien ahdinkojen osalta.

Mercedes-Benz on hionut automatisoidun vaihteiston käyttömukavuuden hyvin korkealle tasolle, mikä näkyy osin verkkaisena vaihtamisnopeutena. Muun muassa liikkeellelähdössä on pitkähköltä tuntuva viive kaasupolkimen painamisen jälkeen.

Lisää vaihtamisnopeutta ja edelleen korkeampaa kierroslukualuetta saadaan valitsemalla vaihteiston Power-asento. Polttoainetaloutta kurittavan Power-asennon käyttö pyritään pitämään mahdollisimman vähäisenä ja järjestelmä seuraakin jatkuvasti käytössä olevaa momenttia. Tietyn ajan kuluttua järjestelmä kytkee vaihteiston takaisin normaalitilaan, mikäli Power-asennon käytön todetaan olevan tarpeetonta.

Vaihteistoon liittyviä yksityiskohtia ovat kojelaudan kytkimellä aktivoitava mäkijarru sekä heijaustoiminto. Varhaisten vaihteistosukupolvien yhteydessä ollut erikseen kytkettävä hidasajotila on sen sijaan integroitu osaksi vaihteistoa. Hidasajotilaa ei enää erikseen kytketä, vaan toiminto on käytössä aina liikkeelle lähdettäessä.

Maastossa ja metsäautoteillä kuljettajat kohtaavat mitä erilaisimpia tilanteita ja maastonmuotoja. Näitä tilanteita varten Mercedes-Benzin suunnittelijat ovat nostaneet kojelautaan kytkimen, jolla sekä ABS-, että ASR-järjestelmät voidaan kytkeä kokonaan toiminnasta. Tämä ainoastaan maastoajoneuvoksi rekisteröitävissä N3G-luokan ajoneuvoissa oleva toiminto kytkeytyy toiminnasta aina viimeistään moottorin uudelleenkäynnistämisen yhteydessä.

Monitoimiavaimen avulla kuljettaja voi tarkistaa esimerkiksi valojen toiminnan ja polttoaineen määrän. Myös lisälämmittimen ja sisävalaistuksen sekä työvalojen ja kattoluukun ohjaaminen voidaan tehdä ajoneuvon ulkopuolelta monitoimiavaimen avulla.

Parin päivän tutustumisen perusteella Mercedes-Benz Arocs täyttää varmasti monet suomalaiset kuljetustarpeet maa-aines- ja puukuljetusten saralla. Arocsin tarjoama työpiste kuuluu tällä hetkellä kiistatta markkinoiden parhaimmistoon ja malliston laajan kirjon ansiosta lukuisiin tehtäviin löytyy varmasti monin tavoin optimoitu ratkaisu. Kasvaneiden kokonaismassojen myötä konehuoneeseen kaivataan kyllä väkevämpiä voimaloita, joita näemme jo alkuvuoden aikana.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi