Uutiset

Työkoneet

Maxpo 2015: Hitachin kuutossarjalainen debytoi

Rotator Oy esitteli useita uutuuksia. Ensimmäistä kertaa Suomessa nähty kuvan Hitachi ZX350LC-6 (noin 36 t) oli sijoitettu näkyvästi keskelle osastoa. Kyseessä on Stage IV –vaiheeseen päivitetty kutossarjalainen, jonka muutokset vitossarjaan verrattuna keskittyvät lähinnä pakokaasujen jälkikäsittelyyn.

Bell 40D dumpperi on myös uusiutunut hieman. Rotatorilta kerrotiin, että he aloittavat dumpperien vuokraamisen, sillä myynti Suomessa on vähäistä. Nostokalustossakin nähtiin uusia malleja ja yksi uusi edustuskin: Holland Lift International bv.

Hitachin vitossarjasta kutosperheeseen siirtyminen ei ole tuonut ulkoisesti kovinkaan suuria muutoksia. Stage IV-vaiheen päivityksestä kertoo kaivukoneen tyyppitarroituksessa oleva sininen kolmio. Puomi ja kauhanvarsi ovat tismalleen entisellään. Alavaunun rakennevahvuuksia on hieman kasvatettu ja johtopyörän ohjuria sekä telaohjureita on pidennetty. Alarullat ovat nyt järeämmät.

Konepeitto on uusittu kaksiosaiseksi ja sitä on myös hieman jouduttu kasvattamaan ja korottamaan pakokaasujen puhdistuksessa tarvittavien katalysaattorien sovittamiseksi moottoritilaan. Koneen päällä sijaitsevalla kävelytasolla on nykyään pakolliseksi määrätyt kaiteet. Tankkauspumpun letkut on vaihdettu pehmeämpään materiaaliin eli niitä on helpompi taivuttaa tankatessa kuin ennen.

Hydrauliikan lauhduttimelle johtaa nyt letkut, ei metalliputket kuten aiemmin. Ohjaamo on pysynyt lähes entisenlaisena. Konsolin materiaalia on muutettu ja äänitasoakin on saatu pudotettua. Valmistajan ilmoittama ohjaamon melutaso on nyt 69 desibeliä (A). Istuin on sama kuin ennen ja myös näyttöpaneeli on lähes entisellään. Ainoastaan urean määrästä kertova mittari on näytössä uusi.

AdBlue-säiliö on lisätty koneen oikealle kyljelle ylävaunun päälle johtavien askelmien rakenteisiin. Sen tilavuus on 70 ja polttoainesäiliön 630 litraa. Valmistaja kertoo urean kulutuksen olevan noin viisi prosenttia polttoaineen kulutuksesta. Eli kun polttoainesäiliö on ajettu tyhjäksi, on ureaa kulunut noin 32 litraa.

Kun AdBlue-nestettä on jäljellä enää 10 prosenttia, kuljettaja saa kehoituksen lisätä sitä, sekä äänimerkin tehostamaan sanomaa. Kun enää viisi prosenttia on säiliössä nestettä, muuttuu äänimerkki jatkuvaksi piippaukseksi.

Kun kuljettaja sammuttaa moottorin, on hänen odotettava viitisen minuuttia ennen kuin kääntää päävirtakytkimestä virrat poikki. Järjestelmä pumppaa tässä ajassa putket tyhjiksi takaisin säiliöön. Keskeisimmissä urealinjan komponenteissa kuten ureapumpussa ja suihkutusjärjestelmässä on jäähdytysnesteen kierrolla toteutettu lämmitys.

Hitachin moottoritilasta ei lödy partikkeliloukkua, vaan Isuzun (210 kW) kehittämien pakokaasujen puhdistus hoituu katalysaattoreilla (DOC + SCR).

Linjassa on ensin kolme hapetuskatalysaattoria (kuva), jonka jälkeen pakokaasut menevät urea-annostelijan sekoituskuppiin. Urean ja pakokaasujen typenoksidit muutetaan typeksi ja vesihöyryksi SCR-katalysaattorissa.  Tämän jälkeen on vielä yksi DOC4 katalysaattori, jonka jälkeen puhdistuneet pakokaasut vasta pääsevät äänenvaimentimen kautta ilmaan. Rotatorilta luvataan, että järjestelmä on täysin huoltovapaa.

Tosin regenerointia DOC+SCR vaativat myös. Tämä tapahtuu automaattisesti noin 30 tunnin välein.

”Kutossarjaan on päivitetty nyt ZX350LC-6 sekä malli 300. Myöhemmin niiden seuraan liittyy vielä järeämmät kaivukoneet 470, 670 ja 870. Näihin riittää kuitenkin vielä siirtymäajan puitteissa vanhoja Stage IIIB-moottoreita, joten tarkaa päivitysaikataulua ei ole tiedossa”, kertoo tuotepäällikkö  Janne Salomäki.

Etelä-Afrikkalainen Bell Equipment on valmistanut  runko-ohjattuja dumppereita Euroopan markkinoille Saksan Eisenachissa vuodesta 2000-lähtien. Vuodesta 2011 tehdas on pitänyt jälleenmyyjillään myös vuokrauskalustoa, johon kuuluu kaksi mallia Bell 30D ja Bell 40D.

”Suomessa runko-ohjattujen dumppereiden myynti on vähäistä ja siksi vuokrausideaa tuodaan nyt Suomeenkin”, toteaa myyntijohtaja Sami Laitila Rotator Oy:stä.

”Saksassa dumppereiden vuokraus vastaa yhtä suurta rahallista arvoa kuin niiden myynti. Itseasiassa vuokrauksen merkitys on kasvussa. Vuokrakäytössä pääsemme dumppereissa noin 1000-1200 käyttötuntiin vuodessa, jolloin käyttöaste on 80 prosenttia. Vuokrakaluston pitoaika on sellainen, että haluamme myydä koneen noin 3000-4500 tunnin kohdalla, ensimmäisellä rengaskierroksella”, toteaa myyntijohtaja Andreas Reinert (Bell).

Rengaskulut ovatkin dumpperin kolmenneksi suurin kuluerä kuljettajan ja polttoaineen jälkeen. Hyvälaatuinen rengaskierros kun maksaa helposti noin 30 000 euroa. Työmaiden ajoteiden kunnosspito ja oikeat ilmanpaineet renkaissa sekä ylikuormien välttäminen edesauttavatkin renkaiden eliniän nostamisessa.

Bellin dumpperitkin uusiutuvat. Saksassa vuokraaminen on hyvin yleistä. Näin kallista investointia ei tarvitse seisottaa hallin pihalla, kun töitä ei ole. Rotatorin myyntijohtaja Sami Laitila (oik.) toteaa, että vuokrausideaa istutetaan nyt myös Suomeen. Raskaan kuljetuskaluston tarve täälläkin on satunnaista ja se pitää kaupankäynnin konetyypin osalta hiljaisena. Daniel Massalky (2.oik) ja Andreas Reinert Belliltä kertovat että Saksassa dumpperien vuokraaminen on yleistynyt hyvin nopeasti. Hitachin tuotepäällikkö Janne Salomäki (vas.) on sitä mieltä, että Hitachin kaivukone on varsin oiva työpari Bellin dumpperille.

Myyntijohtaja Vesa Valtonen kertoo, että Tadano-kauppoja on solmittu hyvään tahtiin tänä vuonna. Yksi juuri kaupan tehneistä asiakkaista on Jari Simola (J.Simola Oy) Turusta. Kaupan kohde on 100 tonnin Tadano ATF 100G-4. Kuljetuspaino on 48 tonnia ja hydraulipuomin pituus 51,2 metriä Hydraulitoimisella ristikkojatkeella saadaan vielä 10-18 metriä nostokorkeutta lisää. Sekä ylä- että alavaunun dieselmoottorit ovat Mercedes Bluetec-sarjaa (129 ja 320 kilowattia).

Rotatorin uusin edustus on Holland Lift –saksilavanostimet. Mallistossa on järeitä nostimia nostokorkeuksilla 20-34 metriä. Valtosen mukaan kyseessä on erittäin hyvin konevuokraamoille soveltuva saksilavanostin.

Kuvan malli on Holland Lift  HL-220D25 4WD/P/N. Maksimi työkorkeus on 21,7 metriä ja maksimi kuorma korissa 750 kiloa. Yksi on jo Suomeen myyty.

Loimaalainen Dinolift Oy on esitellyt tänä vuonna useita nostinuutuuksia ja muun muassa Dino 190 XTE oli esillä Maxpossa.  Suurennetun, alumiinista valmistetun korin kapasiteetti on 250 kiloa. Kori on varustettu portilla, mikä helpottaa kulkua molempiin suuntiin. Korin alla on lenkki, jonka avulla voi suorittaa työmaan erilaisia nostoja 250 kiloon saakka.

Lue seuraavaksi