Uutiset

Kuljetuskalusto

Maxpo 2013: Massamuutostenmukaista kalustoa

Maxpo 2013 -messujen kuljetuskalustossa korostui moniakselisuus. Esillä oli kattaus neli- ja viisiakselisia nuppiautoja, sekä valikoima 8- ja 9 -akselisia yhdistelmiä niin puunajoon kuin maansiirtoonkin.

Ivecon osastolla oli esillä uudistunut Trakker, joka on saanut asiakaskunnan parista myönteisen vastaanoton. Iveco Finland Oy:n Raimo Haavikko kertoo asiakkaiden kiitelleen ohjaamon sisätiloihin, kuten kojelautaan tehtyjä uudistuksia.

Kaarevan kojelaudan avulla Iveco Trakker kiipesi mukaan 2010-luvun markkinaosuustaistoon.

Trakkerin perässä seurasi Ajardos Oy:n toimittama neliakselinen kasettiperävaunu, jonka viimeinen akseli on nouseva ja yksittäispyörin varustettu. Raimo Haavikon mukaan asiakkaiden kiinnostus tuntuu kohdistuvan monin paikoin juuri kahdeksanakselisiin yhdistelmiin ja 68 tonnin kokonaismassaan.

Scanialla nähtiin muun muassa 76 tonnin kokonaismassaan kuormatut 9-akseliset puutavara- ja kasettiyhdistelmät. Markkinointipäällikkö Seppo Salmen mukaan päätös kokonaismassojen korottamisesta poisti tulpan alkuvuonna hitaasti käyneeltä autokaupalta.

”Kaupankäynti piristyi heti päätöksen tultua julkisuuteen”, kiittelee Salmi, jonka mukaan nyt viedään viimeisiä Euro 5 -ajokkeja.

”Toisaalta, meillä on hyvä valikoima toisen sukupolven Euro 6 -vaihtoehtoja, jotka ovat näyttäneet luotettavuutensa”.

Monet kuljetusalaan liittyvät keksinnöt ovat saaneet alkunsa omasta tarpeesta – Timo Suutarisen kehittämä Transmodi on yksi näistä. Transmodi-kiinnitysjärjestelmän avulla päällirakenteen vaihtaminen on helppoa ja nopeaa. Suutarisen mukaan rakenteen etuina perinteisiin vaihtoehtoihin verrattuna on keveys ja mataluus, koska rakenteessa ei ole lainkaan apurunkoa.

”Neljällä tai viidellä sylinterillä varustetun rakenteen paino on vain noin 200 kiloa”, kertoo Suutarinen TJM Transmodi Oy:stä. Suutarisen mukaan Transmodi-järjestelmällä on mahdollista toteuttaa myös vetopöydällisiä rakenteita.

Volvo esitteli osastollaan niin FH -mallistoa kuin maansiirron moninaisiin tarpeisiin vastaavaa FMX-mallistoakin. Juha-Matti Raatikaisen mukaan 16-litraisten vaihtoehtojen kysyntä on lisääntynyt massamuutoksen ansiosta kiitettävällä tavalla. Samoin on lisääntynyt kiinnostus myös neliakselisia autoja kohtaan.

”Osa luottaa perinteiseen trippeliratkaisuun, yhtä vahvoja kannassaan ovat takaohjaavaan rakenteeseen päätyvät”, kertoo Raatikainen, jonka mukaan ilmajousituksen suosio on kasvanut erityisesti puuautoissa.

Volvo XPro-kippiautojen apurunko on saatavilla nyt myös sinkittynä, mikä tuo huolettomia kilometrejä pitkälle tulevaisuuteen. Raatikaisen mukaan materiaalivahvuudet ovat yhtäläiset maalatun rakenteen kanssa.

”Hintaero maalattuun ratkaisuun verrattuna on todella maltillinen, joten uskon sinkityksen nousevan suosituimmaksi vaihtoehdoksi”, linjaa Raatikainen Hyvinkäällä.

Myös Juha-Matti Raatikainen kiittelee kesällä julkisuuteen astuneen mitta- ja massamuutoksen vaikutuksia kaupankäyntiin.

”Päätöksen jälkeen kauppa piristyi ja normaalisti hiljainen heinäkuu oli hyvä kuukausi. Verkkaisen alkuvuoden vuoksi kokonaismarkkinat jäänevät vuoden 2012 tasolle”, aprikoi Raatikainen, jonka mukaan asiakkaat valmistautuvat tuleviin muutoskatsastuksiin tilaamalla maahantuojilta tarvittavia dokumentteja.

”Kokemuksemme perusteella lähes kaikilla autoilla päästään 64 tai 68 tonniin. Vetoauton ääriakseliväli rajoittaa massan monesti 33 tonniin, mikä vaikeuttaa 76 tonnin saavuttamista”, kertoo Raatikainen kokemuksiaan.

Sisu Auton osastolla esiteltiin asiakaskohtaisesti räätälöityjä ajoneuvoja niin maansiirtoon, tienhoitoon kuin nostotehtäviinkin. Avajaispäivänä yhtiön toimitusjohtaja ja omistaja Timo Korhonen kertoi halustaan pitää kiinni suomalaisesta ajoneuvovalmistuksesta ja siihen liittyvästä osaamisesta. Korhosen mukaan ajoneuvoteollisuus on Suomessa pieni, mutta omalta osaltaan merkittävä teollisuudenhaara, jonka työllistävät vaikutukset ulottuvat kauas.

”Olemme kulkeneet valtavirtaa vastaan ottamalla ulkoistettuja ydintoimintoja takaisin omiin käsiimme. Vuoden 2012 alussa sisulaisia oli 37, nyt meitä on 107”, kertoo Korhonen Sisun lähihistorian kehityksestä, jossa entistä isompi osa asioista tehdään nyt oman talon sisällä.

”Tällä hetkellä meillä on hyvä orkesteri, jonka turvin viemme toimintaa kohti Sisun 100-vuotisjuhlia”, summaa Korhonen ajatuksiaan messuilla. Tulevaisuuteen toimitusjohtaja katsookin varsin luottavaisin mielin, sillä uuden sukupolven Sisu-malliston kehitystyö on täydessä vauhdissa.

”Euro 6-normien mukaisten autojen myynti alkaa lokakuussa asiakastoimitusten käynnistyessä ensi vuoden toisella neljänneksellä”, vakuuttaa Korhonen, joka katsoo vientimarkkinoita nyt uusin silmin.

”Meillä on Karjaalla paljon erikoisosaamista, jota voimme hyödyntää vientimarkkinoilla Euroopan ulkopuolella. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi kehittyvillä markkinoilla paikallisesti valmistettavien komponenttien ja Sisun alustaosaamisen yhdistymistä. Meillä on meneillään myös mielenkiintoisia projekteja, joissa yhdistetään osaamistamme sotilas- ja siviiliajoneuvoistamme”, päättää Korhonen.

Vehon osastolla nähtiin laaja valikoima Mercedes-Benz -ajokkeja niin maansiirtoon kuin keveämpäänkin ajoon. Täysin uusi Arocs vastaa asiakkaiden asettamiin haasteisiin maastossa ja metsässä, vastikään uudistunut Sprinter taasen odottaa käyttäjiään jakeluajossa ja huoltotehtävissä.

Neliakselinen Arocs on saanut ylleen Jorpen kippilavapaketin. Myös maansiirtoajossa ollaan siirrytty aiempaa vahvemmin automatisoituihin vaihteistoihin. Arocs on maantiemalleista poiketen saatavilla myös manuaalivaihteistolla varustettuna ja sellainen oli myös Maxpo-messuilla tutustuttava.

ATC-Palvelut siirtää kalustollaan myös isommat koneet ja kohteet.

MAN Hydrodrive puolustaa paikkaansa eritoten kippipuolikkaiden vetäjissä. Pekkka Vaisto Konekeskolta kertoo hydraulisen etuvedon kasvattavan suosiotaan hitaasti, mutta tasaisesti.

”Hydraulisella etuvedolla varustettuja autoja on toimitettu muun muassa nosturiautoiksi sekä puolikkaan vetäjiksi, kertoo Vaisto, jonka mukaan omamassaltaan noin 400 kilon etuveto on saatavilla useisiin TGS- ja TGX-malleihin.

Nosto- ja asennus Passila Oy Parolasta on palvellut asiakkaitaan vuoden ajan Talhu Oy:n toimittamalla nosturiautolla, jonka rakentaminen ja varustelu päällirakennetta myöden on tehty Italiassa Cormachin tehtaalla. Kuljettaja Olli Hyvösen mukaan kokemukset Suomessa uudehkosta nosturimerkistä ovat erittäin myönteiset, koska vaikeat talviolotkaan eivät ole aiheuttaneet toimintakatkoksia.

”Nosturin tuplarunko tuo mukanaan vakautta ja hyvät nostoarvot kapasiteetiltaan 135 tonnimetrin nosturille, kertoo Hyvönen, jonka mukaan suurin nostettu taakka tähän mennessä on painoltaan parinkymmenen tonnin merikontti. Nosturin ulottuvuus on 32 metriä ja silloinkin puomin päässä on nostokykyä 1300 kilon verran, kertoo Hyvönen, joka kiittelee myös jibin suurta, 11 tonnin kapasiteettia. Tämän ansiosta jibin irrotustarve on hyvin pientä.

”Nosturin kääntöjalkojen ansiosta erillistä runkovahvistusta etujalkoineen ei tarvita ja nostoarvot ovat kuitenkin 90 prosenttia maksimista myös ohjaamon yli nostettaessa”, kertoo Hyvönen.

Veteraanikuorma-autoseura Vetku ry esitteli tapahtumassa entisaikojen kuljetuskalustoa.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi