Uutiset

Työkoneet

Marko Virtanen – Kaapelia maahan Komatsuilla

Marko Virtanen oy suorittaa omaa osaansa Suomen sähköverkkojen muuttamisessa säävarmoiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että ilmajohtoverkot puretaan historiaan ja kaapelit upotetaan maan poveen. Viitisentoista vuotta sitten mies aloitti sen aikaisella Kymenlaakson Sähkö oy:llä kaapelien maahan kätkemisen ja nykyisen Elvera oy:n työmaiden ohella ei enää juuri muita töitä tehdä. Yrityksen kuudesta kaivukoneesta neljä on Komatsu-merkkistä.

Marko Virtanen oy on erikoistunut kaapelien maanalaisiin asennuksiin ja niihin kiinteästi liittyviin muihin töihin. Loviisan Tesjoella oli tammikuussa käynnissä noin 12 kilometrin urakkaan liittyvän muuntamon ympäristön viimeistelytyöt. Uuden maakaapelin kytkentä oli edessä, jonka jälkeen alkoi ilmalinjojen purku. Pyöräalustainen Komatsu PW98MR-8 on ketterä ja tukeva kone. Tyvitaitto ja taittopuomi ovat hyödyllisiä ominaisuuksia esimerkiksi kaapelikaivantoa pyörätien penkkaan kaivettaessa. Lokasuojat puuttuvat, sillä koneessa oli talvella käytetty ketjuja renkaiden päällä.

Elvera oy syntyi vuonna 2016, kun Suur-Savon Sähkötyö oy:n, Lappeenrannan Verkonrakennus oy:n ja Kyvera oy:n verkonrakennustoiminnot yhdistettiin. Yritys toimii laajalla alueella Suomessa, mutta Marko Virtanen työskentelee pääasiassa Kaakkois-Suomessa, noin sadan kilometrin säteellä Loviisasta. Marko löytyi helmikuun puolivälissä juuri Loviisan läheltä Tesjoelta. Mies oli viimeistelemässä muuntamon ympäristöä urakassa, jossa oli saatu päätökseen 12 kilometrin kaivutyö ja maakaapelien asennus. Muuntamolla oli tarkoitus tehdä kytkennät, jonka jälkeen päästään ilmajohtojen purkuun.

”Täällä tosiaan kaivantoa syntyi tuo 12 kilometriä, johon sitten asennettiin sama määrä korkeajännitekaapelia ja sen lisäksi kahdeksan kilometriä pienjännitekaapelia. Yleensä kaapeleita asennetaankin samaan kaivantoon useita. Tämä meidän homma menee niin, että sydäntalvi kuluu vanhojen ilmajohtojen purussa, kun sulan maan aikaan on kaivettu kaapeleita maahan”, aloittaa Marko Virtanen.

Nykyään samoihin kaivantoihin asennetaan joskus myös teleoperaattoreiden yhteyksiä, mutta Virtasen mukaan tässä suhteessa kehitettävää ja yhteistyön tiivistämistä vielä riittää. Marko on toiminut yrittäjänä 2000-luvun alusta lähtien. Osakeyhtiö täytti viime vuonna 10 vuotta.

Marko Virtanen (oik.) on ollut nykyisen Elvera oy:n ja sen edeltäjien palveluksessa jo noin 15 vuotta. Toimiva ja luotettava sähköverkko maan alle syntyy vain huolellisella ja määräykset täyttävällä asennustyöllä. Suomen Rakennuskone oy:n aluemyyntipäällikön Arto Arolan kanssa Markolla on pitkä asiakassuhde.

”Viime kesänäkin kaikki koneemme olivat Elveralla kaapelitöissä. Teemme monesti useaa kohdetta samaan aikaan ja ryhmässä on yleensä kaivava ja peittävä kaivukone kuljettajineen sekä vielä yksi perämies. Kolme miestä siis per ryhmä tarvitaan, jotta homma kulkee sujuvasti eteenpäin. Kiireellisissä kohteissa voidaan lisätä vielä yksi kone, jolloin kaivava kone saa edetä koko ajan, kun kahdella perässä tulevalla tehdään esitäyttö, kaapelinauhan asennus ja lopullinen kaivualueen viimeistely”, jatkaa Marko.

Yritys työllistää tällä hetkellä Markon lisäksi seitsemän henkilöä. Kaapelityöt tehdään kaivamalla, jolloin on helppo varmistaa asennuksen täyttävän kaikki määräykset. Avokaivantoa on helppo myös hallita niin, että kaapelien asennussyvyys saadaan varmistettua.

”Linjoja vedetään paljon myös pelloille ja moni maanomistaja on kieltänyt auraamalla tehdyt asennukset salaojien rikkoontumisen pelossa. Me upotamme pelloilla kaapelit metrin syvyyteen, vaikka lain edellyttämä maksimi syvyys on vain 700 millimetriä”, tietää Virtanen.

Nelipyöräohjaus antaa ketteryyttä.

Yksikköhinnoilla mennään

Kaapelien oikeanlainen asennus onkin verkonrakennuksen keskeisin elementti. Kun asennus tehdään oikein, taataan verkon turvallisuus, häiriötön käyttö ja myös mahdollisimman pitkä elinikä. Maan alle asennetulla sähköverkolla pyritään häiriöttömään sähkönjakeluun ja se saavutetaan silloin, kun verkko rakennetaan annetut määräykset täyttäviksi.

Nykyään Elverankin verkonrakennuksen työt perustuvat yksikköhintoihin. Tuntitöinä ei enää juuri mitään tehdä.

”Kaikille työvaiheille on kiinteä yksikköhinta; kuten esimerkiksi pylvään pystytykselle tai kaivamiselle metriperusteisena. Tämä on sekä tilaajalle että urakoitsijalle vain ja yksinomaan hyvä menettelytapa. Kun laiskotuttaa, ei tule tiliä”, naurahtaa Marko.

”Tosiasiassa yksikköhintoihin perustuva urakointi on nopeuttanut töiden aikataulua ja myös laskuttaminen helpottuu ja selkeytyy.”

Viime vuonna Marko laskeskelee kaivaneensa noin 35 kilometriä kaapelilinjoja. Tänä vuonna määrä tulee kasvamaan ja asettunee noin 45 kilometriin. Kaapelia lasketaan kaivantoihin toki kaivumetrejä enemmän  Marko ei tarkkaa määrää tiedä, mutta veikkaa, että yli puolet alueen sähköistä kulkee vielä ilmateitse. Kaivettavaa tuleviksi vuosiksi

Kaivuvivuista voi hallita myös koneen pyöräohjausta.

siis riittää.

Komatsu sen olla pitää

Markon yrityksen päämerkki on Komatsu. Kaikkiaan neljä keltaista konetta upottaa Virtasen työmailla kaapelia maahan. Komatsuista kolme on tela-alustaista. Niistä kaksi on PC118MR-8-mallia ja yksi PC78US-8. Ensimainitut painavat noin 12 ja pienin tela-alustainen 78 noin kahdeksan tonnia. Kymmenen tonnin molemmin puolin ovatkin sopivat kokoluokat kaapelitöihin. Tehoa on riittävästi, mutta pintapaineet ja koneiden ulkomitat saadaan pidettyä kohtuullisissa lukemissa.

Markon ajokkina helmikuussa oli se neljäs Komatsu eli vuosikymmenen alusta peräisin oleva puskulevyllä, tukijaloilla sekä taittopuomilla varustettu pyöräalustainen PW98MR-8.

Maastossa toki vaaditaan tela-alustaa, mutta pyöräalustaisella on hyvä kaivaa esimerkiksi pyörätien penkkaan tulevia kaapeliojia. Koneen tyvitaitosta on tässä puuhassa ehdoton hyöty. Operoiminen ei vaadi myöskään välttämättä tuentaa puskulevyllä tai tukijaloilla, joten asfaltille ei jää jälkiä. Erityisen ketterän pyöräalustaisesta Komatsusta tekee nelipyöräohjaus.

”Koneessa on hyvät varustelut, joista voi mainita esimerkiksi kaivuvipuihin asennetun pyöräohjauksen sekä automaattisen kaivujarrun”, listaa koneen Markolle myynyt aluemyyntipäällikkö Arto Arola Suomen Rakennuskone oy:stä.

”Tämä pyöräalustainen sopii varsin ahtaisiin väleihin ja taittopuomin ansiosta tilaa kaivettaessakaan ei tarvita paljon. Meillä suurin tela-alustainen kaivukone on 22-tonninen. Sitä käytetään kyllä pelloilla kaapelityömaillakin, mutta myös muihin hommiin. Olemme tähän asti välttäneet urean käytön koneissa, mutta tulevaisuudessa sekin kait on vääjäämättömästi tulossa”, lisää Virtanen.

Arto ja Marko ovat tehneet konekauppaa pitkään ja Markon mukaan pelkkä tuote ei ratkaise hänen valintojaan.

”Tällä hetkellä markkinoilla on paljon hyviä koneita. Se, miten kaupankäynti hoidetaan ja mitä tapahtuu sen jälkeen, on oleellista. Meillä yhteistyö on pelannut hyvin ja Nastolassa sijaitseva Komatsun sopimushuoltaja Forest Huolto oy ansaitsee kiitokset. Sieltä saa asiantuntevaa apua aina nopeasti”, päättää Virtanen.

Virtasen kalustossa on kaikkiaan neljä Komatsua, joista kaksi on kuvan PC118MR-mallia.

Lue seuraavaksi