Liebherrin lyhytperäinen 36 tonninen Belgiaan

Olli Päiviö

Liebherr ilmoittaa luovuttaneensa ensimmäisen lyhytperäisen R 936 Compact -kaivukoneensa Belgiaan, Elboka N.V -yhtiölle. Suomen ensimmäinenhän tuli loppuvuodesta 2018 VM Suomalainen oy:lle ja Konepörssikin kävi sen katsastamassa (lue juttu tästä). Elbokan kone on varustettu 6,2 metrin pituisella kaivupuomilla ja 3,2 metrin kauhanvarrella.

R 936 on Liebherrin lyhytperäisten malliston järein ja valmistettu Liebherr-France SAS:n kaivukonetehtaalla Colmarissa, missä saavutettiin juuuri 60 000 valmistetun kaivukoneen rajapyykki.

R 936 on jo iso kone, mutta vaatimattoman 1,98 metrin peräylityksensä ansiosta se soveltuu työskentelemään ahtaassa urbaanissa ympäristössä. Dieselmoottori antaa 190 kilowatin tehon ja päästöt kuritetaan Stage IV -luokkaan SCR-teknologialla (urea). Suositeltava kauhakoko siirrettävästä materiaalista riippuen on 1-2,15 kuutiometriä.

Elbokan yksilö varustettiin pitkällä LC-alavaunulla ja 900 millimetrin levyisillä telalapuilla mahdollisimman pienen pintapaineen saavuttamiseksi. Muutenkin belgialaisyhtiö luottaa Liebherr-merkkisiin maarakennuskoneisiin. Tela-alustaisia kaivukoneita on tunsaasti arsenaalissa ja raskain painaa 45 tonnia. Muita lyhytperäisiä malleja ovat R 914, R 920 ja R 926.

Pyöräalustaisia A 914 -malleja on neljä ja myös pyöräkuormaajat L 506 Compact sekä L 544 ja L 515 Stero ovat nekin kalustoluettelossa.

Samoihin aikoihin uuden lyhytperäisen kanssa Elpoka hankki myös tela-alustaisen R 936 - ja yhden pyöräalustaisen A 914 -mallin lisää. Viimeksi mainittu on varustettu kallistuvalla kauhanpyörittäjällä ja GPS-laitteilla, mikä ei Belgiassa ole vielä kovin tavanomaista.

Lyhytperäiset kaivukoneet ovat Belgiassa erittäin suosittuja nykyään. Tiheään asutussa maassa työskennellään usein varsin ahtaasti ja koneiden mahdollisimman kompakti koko suhteessa kaivutehoon on ykköskriteeri.