Uutiset

Työkoneet

Liebherr XPower – kiertueella Suomessa

Liebherr Finlandin muutamilla asiakkailla on ollut mahdollista koeajaa uusia Stage IV -moottoreilla varustettuja XPower -malleja jo jonkin aikaa. Suuremmalle yleisölle uudet mallit tulevat tutuiksi käynnissä olevalla, Liebherr-Finland Oy Ab:n ja Scania Suomi Oy:n yhteiskiertueella ympäri Suomen. Matkaan lähdettiin 9.9. Vantaalta ja päätepysäkki tulee olemaan syyskuun lopussa Nokialla. XPower-perheeseen kuuluu kuusi erikokoista, Liebherrin omalla dieselmoottorilla varustettua mallia: L 550 (17,7 t/140 kW), L 556 (18,4 t/165 kW), L 566 (23,9 t/200 kW), L 576 (25,7 t/215 kW), L 580 (27,7 t/230 kW) ja L 586 (32,6 t/260 kW). (Lue myös Liebherr tuplavoimansiirrolla.)

Konepeitto nousee sähköisesti ja rivakasti ylös. Yläasennossa se toimii huoltotasona ja antaa väljät tilat huolto- ja tarkastustöihin.

Kahdessa pienimmässä mallissa moottori on neljä- (D934 A7 ja D944 A7) ja muissa kuusisylinterinen (D936 A7). Päästörajat alitetaan SCR-teknologialla eli AdBlue on käytössä. Kauhakokoja on kasvatettu siten, että malleissa L566-L580 tilavuutta on tullut 200 ja mallissa L585 500 litraa lisää. Murtovoima on kasvanut, sillä aisaston geometriaa on lievästi muutettu ja hydraulitehoa kasvatettu. Kaikkiin koneisiin saa Z-aisaston. Kaikkiin muihin malleihin paitsi L576 ja L586 saa myös suorat teollisuusaisat , jotka ovat ideaaliset esimerkiksi trukkipiikkien kanssa työskentelyyn. Akselit on kaikkiin koneisiin valittu nyt edeltävien mallien suuremmista kokoluokista. Eli esimerkiksi 24 tonnin koneen akselit on nyt samaa kokoluokkaa kuin 26 tonnisessa oli aiemmin.

Uuden mallisarjan suurin ja mullistavin muutos on voimansiirrossa, joka pitää sisällään sekä mekaanisen että hydrostaattisen vaihtoehdon. Aiemminhan Liebherr on luottanut hydrostaattiin kaikissa malleissaan. Kaksi eri voimansiirtolinjaa takaavat Liebherrin mukaan maksimaalisen tehon ja minimaalisen polttoaineen kulutuksen eri työtehtäviin. Mekaaninen puoli on tietenkin käytössä siirtoajossa ja hydrostaatti antaa eväät joustavaan ja tehokkaaseen kuormaukseen sekä materiaalin lyhyisiin kantoihin.

Liebherrin mukaan tuplavoimansiirron ansiosta voidaan päästä jopa 30 prosentin polttoainesäästöihin, kun vertailukohtana ovat edelliset hydrostaattimallit. Järjestelmä on täysin automaattinen, eli kuljettajan ei tiedä ajaako hydraulivedolla vai mekaanisen vaihdelaatikon avulla (katso video alta). 

Ohjaamon oikealla sivulla on nyt 15 astetta kallistettavat askelmat. Näyttöpaneliin syttyy varoitusvalo, mikäli portaat eivät ole palautettuna pystyasentoon ajamaan lähdettäessä. Peräti kahdeksan työvaloa on nyt koneen takana. Keskusvoitelujärjestelmä ja tuulilasin pesunesteen säiliö ovat sijoitettu vasemmanpuoleisen portaikon alle.

Tehtaan miehet mukana

Ensimmäisen viikon mukana kulkenut Udo Voithofer sekä koko kiertueen pyöräkuormaajia Suomessa esitellyt Matthias Riehl kertoivat, että uusia konemalleja on Euroopassa myytynä joitain kappaleita. Varsinainen laaja markkinointi on vasta alkanut ja ensimmäiset koneet toimitettiin toukokuussa Hampurissa sijaitsevalle asiakkaalle. Koko mallisarjan suunnittelun lähtökohtana on ollut mahdollisimman pieni polttoaineen kulutus.

Liebherrin miehet, aluemyyntipäällikkö Udo Voithofer (vas.) ja testikuljettaja Matthias Riehl esittelivät uusia XPower-pyöräkuormaajia Koe Jälleen menestys -kiertueen toisella etapilla Turussa.

”Ensimmäinen asiakkaamme toimi jo prototyyppiemme testaajana 5000 tunnin ajan. Koska mitään ongelmia ei ilmaantunut ja kuluma komponenteissa oli olematonta, niin RBS Kiesgewinnung & Co tilasi meiltä kolme L 566-mallia”, jatkaa Voithofer.

Miehet kertovat, että kaikkiaan 12 eri prototyyppiä testattiin 100 000 tunnin ajan ennen kuin myynti aloitettiin. Yhdellä pyöräkuormaajalla ajettiin jopa 20 000 tuntia, jonka jälkeen esimerkiksi vaihdelaatikko avattiin. Kuluminen oli erittäin vähäistä, sillä hydrostaattipuoli vähentää mekaanisen vaihteiston käyttöä ja päinvastoin. Tämän luvataan vähentävän huoltokustannuksia ja varaosien tarvetta.

”Kaikki yksityiskohdat on tarkkaan mietitty. Näistä voisi mainita vaikka sähköisesti avattavan konepeiton, joka avauduttuaan tarjoaa huoltotason taakse. Koneiden sivuja kiertää niin ikään tasot ja kaiteet. Renkaiden päällä ei tarvitse taiteilla, kun tarkistaa esimerkiksi nestetasoja. Jäähdyttimet on sijoitettu aivan ohjaamon taakse, mikä on puhtain alue. Moottori taas on asennettu mahdollisimman taakse ja se toimii vastapainona”, luettelee Riehl. Ohjaamo on peräti 28 prosenttia suurempi kuin aiemmin. Ohjauspyörä säätyy korkeussunnassa ja on myös kallistettavissa. Ohjauspyörän varsi kallistuu sekin vielä erikseen.

Pientä kulutusta

Näytön toiminnat ovat toteutettu pääosin symbolein ja tekstiä on vähän. Eri valikoissa on helppo liikkua. Uusi hallintajärjestelmä sallii kauhan asentojen ja korkeuksien tallentamisen muistiin. Esimerkiksi muistiin ohjelmoitu kauhan vaakataso kasalle ajettaessa on kätevästi tehtävissä havainnollisen näytön avulla. Myös kaikki liikkeiden nopeudet on säädettävissä liukukytkimillä näytöstä kuljettajan mieltymysten mukaan (kuva videon alla).

Lyhyt koeajo kasalla antoi uusista Liebherreistä varsin miellytävän kuvan. Ohjaamosta on hyvä näkyväisyys joka suuntaan ja melutaso on hämmästyttävän alhainen. Näytön valikot avautuvat ilman käyttöohjekirjaa ja kauhan täyteen saaminen onnistuu allekirjoittaneeltakin helposti. 

Malli 556 oli ollut asiakkaan koeajossa, murskalla altakantokoneena. Mittarissa oli kiertueen toisena päivänä lähes 90 tuntia ja keskikulutukseksi saatu 10,6 litraa tunnissa. Kuvassa alla näkyy oikealla puolella myös AdBlue-nesteen kulutuslukema. Polttoaineen kulutuslukema 10,6 litraa tunnissa on 18 tonnin koneelle varsin pieni, joten luvatulle 30 prosentin kulutuksen pienenemiselle löytynee katetta. Liebherrin omissa testeissä 24 tonnin L 566 lastasi 1500 tonnia murskattua jätemateriaalia autoihin ja kulutus vaihteli välillä 14-18 litraa tunnissa.

 
Jäähdyttimet ja ilmanotto sijaitsevat heti ohjaamon takana, puhtaimmassa paikassa. Tuulettimen siipien pyörintäsuunta voidaan vaihtaa ohjaamosta käsin.

Lue seuraavaksi