Uutiset

Työkoneet

Liebherr HS 895 Hanasaaressa – Kovaa ja korkealta

Urakan antajana on Helsinki Energia ja urakoitsijana on porilainen PSV Rakenne Oy, joka on erikoistunut lajittelevan purkutekniikan käyttöön. Viime vuoden huhtikuussa alkanut purku-urakka kulkee projektia johtavan Kari Taivaisen mukaan aikataulussa ja jopa hieman edellä sitä.

Työmaalla on kaivukonepohjaisen Liebherr-kaluston lisäksi työskennellyt nyt yli puoli vuotta Liebherr HS 895 nosturi. Nosturi on vaikuttava näky ja korkealle kohoava ristikkopuomi näkyy kauas. Se on osallistunut korkealta purkamiseen ja sillä on hoidettu mm. 80 metriä korkeitten savupiippujen purku. PSV-Rakenne Oy:n työnjohtajat Raimo Lehtimaa ja Timo Riutta kertovat, että vaikka nostokorkeutta on reilusti, piti piippujen purkua varten nosturille tehdä vielä korotettu luiska maahan. Pääpuomin pituus on 84 metriä ja kiinteällä jibillä saadaan ulottuvuutta maksimissaan lisää vielä 32 metriä. Maksimi nostoteho viiden metrin säteellä on jopa 200 tonnia ja koko komeus painaa 210 tonnia.

”Tämä meille tullut kone on juuri purkutöihin tehty. Vahva puomi ja räätälöity hydrauliikka pulveroijaa varten olivat vaatimuksina”, sanoo Riutta. ”Ja tässä koneessa on kyllä kaikki tekniikka, mikä nykypäivänä on mahdollista nosturiin toteuttaa”, jatkaa Riutta.

Pulveriksi yläilmoissa

Korkealla puomin päässä roikkuu Trevi Benne FR100, joka on ns. pyörivä pulveroija. Samaa laitetta työmaalla on käytetty myös Liebherr 974-kaivukoneeseen kytkettynä. Maasta katsottuna ristikkopuomin nokassa huojuva laite näyttää pieneltä, mutta sitä se ei suinkaan ole. Painoa on 12 tonnia ja öljyvirtausta se vaatii 500–800 litraa. Työpainetta tarvitaan 300–350 baaria.

Letkut pulveroijalle ovat pitkät ja häviötä kertyy. Purkutöihin optimoidussa Liebherrissä virtaus ja paine kuitenkin riittävät. Maailmalla on käytössä vastaavissa tilanteissa myös erillisiä, omalla dieselmoottorilla ja pumpulla varustettuja voimayksköitä puomin päähän. Tämä silloin kun peruskoneen oma hydrauliikka ei kykene syöttämään toimilaitetta. PSVRakenne on kehittänyt pulveroijaan oman kiinnitysyksikkönsä, joka sallii kiinnityksen sekä pystyyn että vaakaan.

PSV-Rakenteella useampi mies on käynyt taannoin suorittamassa nosturin ajokortin. Yksi heistä löytyy nosturin ohjaimista. Timo Torikka Joutsenosta on työskennellyt erilaisissa kuljettajatehtävissä 25 vuotta. Miten nosturi sitten sopii miehelle käteen?

”On tämä täysin erilaista kuin jäykkäpuomisella purkaminen. Pulveroija heiluu vaijerin päässä ja tekee kohdistamisesta vaikeaa. Myös näkyväisyys on huonompi korkealle. Nyt työskentelykorkeudet ovat jo niin suuria, että sumukin saattaa peittää näkyvyyden kokonaan. Käytössäni on tarkka puomikamera, jota ilman ei homma tietenkään onnistuisikaan. Hötkyilemään ei saa alkaa, vaan liikkeitten on oltava rauhallisia”, kertoo Torikka. Roikkuvia hydrauliletkuja miehen pitää myös osata varoa.

Kameran lisäksi ohjaamossa on suuri näyttötaulu, joka kertoo nostotapahtumasta kaiken, puomin päässä olevan taakan painosta ja etäisyydestä moottorikierroksiin ja polttoaineen määrään. Ylikuormia ei nosturilla pysty nostamaan, vaan turvallisuus on hoidettu Torikan mukaan ensiluokkaisesti.

Nosturi kasattiin työmaalla useasta eri osasta. 56 tonnia painava peruskone tuli ilman teloja lavetilla. Telastot kun painavat nekin 25 tonnia kappale. Vastapainoja palapelissä oli yhteensä 75 tonnia ylävaunuun ja 27 tonnia alavaunuun. Osien kuljetukseen tarvittiin useita rekkoja.

Jouko Tyrkäs Liebherriltä kertoo, että Nenzingin tehdas valmistaa LR- nostureita 100–300 tonnin kokoluokissa ja ne ovat tarkoitettuja normaaliin asennustyöhön.

”PSV-Rakenteen nosturi on HS-malli, joita valmistetaan 60–200 tonnin kokoluokissa. Näissä on erityisen tehokkaat moottorit, järeät vintturit, vahvistetut puomit ja ovat tarkoitettu raskaisiin jatkuviin töihin mm. maan syvätiivistyksiin, laahakauhatöihin, paalutuksiin, kairauksiin ym., joten se soveltuu erityisen hyvin myös purkutöihin”, kertoo Tyrkäs.

Lue seuraavaksi