Uutiset

Työkoneet

Koulutukselle kysyntää Salossa – rinnakkaisluokka aloittaa syksyllä

”Koulutus on erittäin hyödyllinen paitsi kuljetusalalle aikoville myös maarakentajiksi aikoville. Kaikki ajoneuvo- ja kuljetustekniikan opiskelijat saavat maarakennusalan peruskoulutuksen sekä suorittavat maarakentamisen perusnäyttökokeet. Erikoistuminenkin maarakennusalalle onnistuu sekin viimeisenä vuotena. Kaikista koulutuksen läpikäyneistä tulee yhdistelmäajoneuvon kuljettajia, jotka pystyvät itse mm. kuormaamaan pyöräkuormaajalla autonsa tai vaikkapa lavettikuskina lastaamaan eri konetyyppejä kyytiin”, aloittaa maarakennuspuolen opettaja Ahti Kaskela. Salossa kuljetus- ja maarakennuspuolen yhteistyöstä on hyvät kokemukset.

Valmistuvista yleensä kaksi kolmasosaa menee kuljetusalalle  ja loput maarakennuspuolelle. Perinteisesti yksi tai kaksi kaveria työllistyy myös Lemminkäiselle asvalttipuolen hommiin.

”Tuplamäärä opiskelijoita tietää tietenkin sitä, että resursseja niin laitepuolelle kuin opettajakuntaankin kaivataan lisää. Esimerkiksi ajo-opetus haukkaa todella paljon tunteja koulutuksesta. Meillä yhdistelmäkorttia varten annetaankin paljon enemmän ajotunteja kuin esimerkiksi autokoulussa. Opiskelijan kykyjen mukaan tuntimäärä tietenkin elää. Koulutuksen aikana suoritetaan myös mm. ADR –kortti, tie- ja työturvallisuus- sekä ensiapukortit. Joskus olemme laskeneet, että kolmen vuoden aikana suoritetut kortit ja luvat ovat arvoltaan sellaiset 15.000 euroa. Tässäkin suhteessa opiskelijan saama koulutus on ainutlaatuinen”, jatkaa Kaskela.

Lisää tiloja

Salon Seudun Ammattiopisto laajentaa tilojaan Venemestarinkadulla ja syksyksi ammattikoulutukseen on valmistumassa uutta hallitilaa myös Satamakadulle. Vanhaan Kaukokiidon käytössä olleeseen kiinteistöön valmistuu niin korjaamo- kuin koulutustilaa.

”Nyt saamme koulutuskäyttöön mm. lastauslaiturin sekä katon alla olevan varaston. Voimme kouluttaa kaasutrukkien ja vaikkapa pumppukärryjen käyttöä oikeissa olosuhteissa. Lastauksia autoihin voidaan niitäkin tehdä nyt  autenttisesti. Hallin takana on myös reilu kenttä, jossa voi treenata vaikka yhdistelmäajoneuvolla peruuttamista. Nämä tilat tulevat kyllä todella tarpeeseen”, tiivistää Kaskela.

Työssä oppiminen on tärkeä osa koulutusta ja harjoittelupaikkoja tarvitaan syksystä lähtien siis entistä enemmän. Kaskelan mukaan niitä on riittänyt suhteellisen hyvin, mutta kokemus on osoittanut, että taloudellisen taantuman edellä tarjonta on usein supistunut.

”Esimerkiksi maarakennuskalustolla käymme myös tekemässä oikeita töitä. Työnantajan on tällöin tietenkin ymmärrettävä työmaan koulutukseen tähtäävä vaikutus. Mahdollisimman monelle opiskelijalle tarjotaan työmailla perehtymistä, mikä vaikuttaa aikatauluun venyttävästi. Tosin laskutukseen se vaikuttaa alentavasti.”

”Kalusto on tällä hetkellä aika ajanmukaista. Maarakennuspuolella on useampi erikokoinen kaivukone sekä yksi pyöräkuormaaja. Uusin hankintamme on lyhytperäinen Doosan DX 140LCR, joka on varusteltu nykyaikaisin vaatimuksin.

”Pystymme antamaan opiskelijoille ajan vaatimukset täyttävää kuljettajakoulutusta. Doosankin on varusteltu niin kauhanpyörittäjällä kuin Novatronin koneohjausjärjestelmällä. Koulutus ei tee kuitenkaan ihan kaikkea. Opiskelijan omasta tarmosta ja aktiivisuudesta on myös kiinni, minkälaisin valmiuksin meiltä työelämään lähtee. Valmistuneet ovat työllistyneet perinteisesti hyvin,”

Vaikka Salossa annettava koulutus tähtää siihen, että rauta tottelee työmailla käsiä, on asenne- ja tapakasvatuksella entistä suurempi merkitys. Kuljettaja, onpa hän sitten auton tai koneen puikoissa, on usein yrityksensä paras käyntikortti ja mainos.

”Painotamme täsmällisyyttä, kohteliaisuutta ja ylipäätään kaikenlaisia käytöstapoja koulutuksessamme. Siitä ei tule mitään, että perättäisinä aamuina ollaan myöhässä sovitusta ajasta. Kun opiskeluaikana oppii täsmälliseksi, sama meno jatkuu työelämässä. Jos aloittavan opiskelijan asenteissa on vikaa, niin niitäkin täällä meillä pyritään korjaamaan”, lopettaa Kaskela.

Internet:  Salon Seudun Ammattiopisto

Lue seuraavaksi