Uutiset

Työkoneet

Konekesko jyrää jänkhällä

Konekeskon Pohjois-Suomen organisaatio toimii varsin itsenäisenä osana. Sinne tuodaan esimerkiksi koneet suoraan Perämeren satamien kautta ja ne varustellaan paikallisin voimin. Huollon pääpaikka on Oulussa, jonka lisäksi Kemijärvellä on huoltopiste. Konekeskon merkkejä Lapissa edustava Juha Lampela kiittelee huollon erinomaista henkilökuntaa alueellaan. ”Meillä on ollut todella hyvä tuuri, että olemme saaneet näin loistavat asentajat tänne. Heidän asiantuntemuksensa, ammattitaitonsa ja joustavuutensa ansiosta koneiden myynti onnistuu kaikkein vaativimmillekin asiakkaille.”

Pohjoisen konekanta Konekeskon osalta on lisääntynyt huomattavasti viimeisen kolmen vuoden aikana ja tänä keväänäkin on alueelle toimitettu useita uusia koneita.

Kantmark pitää kaluston tuoreena

Pellolainen Kantmark Oy hankki tänä vuonna kalustoonsa kaksi uutta New Holland E385 BLL -kaivukonetta, New Holland D180 -puskukoneen sekä Case 330B -dumpperin. Konekeskon asiakkaana Kantmark on ollut kesästä 2007 lähtien ja sen jälkeen varsin tuoreena kalustonsa pitävällä yrittäjä Jarmo Laitamaalla kalusto on ehtinyt vaihtua konekeskolaisiin. ”Kalusto on toiminut hyvin ja työt käyneet aina kaluston puolesta”, kiittelee Laitamaa. ”Huoltoakin on aina saatu, kun on tarvittu.”

Kantmark on erikoistunut vesi- ja viemäriputkilinjojen rakennusurakoihin ja vetänyt niitä Lapinläänin alueelle vuonna 1996 perustetun yrityksensä lukuun satoja kilometrejä. Muun muassa Levin ja Ylläksen putkiverkostojen rakennus on työllistänyt Kantmarkia ja Saariselällä, Pyhällä sekä Suomulla on ollut myös urakoita . Keskimäärin yritys työllistää kolmekymmentä henkilöä. ”Työntekijöiden pysyvyys on meillä ollut erittäin hyvä eikä meillä ole koskaan ollut ongelmia saada lisää työvoimaa”, sanoo Laitamaa. ”Yleensä teemme viikossa neljä pitkää työvuoroa ja perjantai pidetään löysää. Porukka on tykännyt tästä mallista.”

”Suurimmat putkilinjat on nyt tehty tällä alueella. Jatkossa tulee lähinnä saneerauksia ja niissä on työsarkaa kyllä jatkossakin. Kaivoksilla on myös valoisat näkymät, mutta mitään erityistä kaivosalaan suuntautumista ei meillä ole suunnitelmissa. Olemme kuitenkin olleet mukana muun muassa Kittilän kultakaivoksella Suurikuusikossa tekemässä allashommia neljänä kesänä ja jälleen olemme viemässä sinne kymmenkunta konetta. Kaivoksen talvikunnossapito on ollut meillä kaksi kautta.”

”Koneiden pitää olla toimintavarmoja, että työ käy. Putkilinjoilla on toistakymmentä miestä töissä ja koko ketju seisoo jos joku kone ei ole toimintakunnossa. Konekesko pystyy toimittamaan sopivat koneet ja pitämään ne toimintakuntoisina”, tietää Laitamaa.

 

Luotettavuus tärkeää Kamaralle

Rikastushiekka-allasta Kevitsan kaivoksella Lemminkäisen aliurakoitsijana rakentava Maarakennus Kamara Oy otti keväällä käyttöön uuden New Holland E385B-kaivukoneen ja odotteli toista E385B -kaivukonetta, joka tulee pitkäpuomivarustuksella ja korvaa aikaisemmin samoissa töissä toimineen pitkäpuomisen E335LC:n kokoluokkaa järeämmällä koneella. ”Yksi syy New Hollandin valintaan on hyvät kokemukset merkin kestävyydestä. Tällä 335 pitkäpuomikoneella on nyt työskennelty 12 000 tuntia eikä siihen ole uusittu kuin turbo – alavaunukin on vielä remontoimaton. New Hollandit ovat olleet myös polttoainetaloudellisia”, kiittelee toimitusjohtaja Jari Koponen.

Maarakennus Kamara Oy on perustettu vuonna 1988, mutta juuret juontavat Jari Koposen isän Raimo Koposen 1966 aloittamaan maarakennustoimintaan. Yritystä ovat työllistäneet pääasiassa kunnallistekniset työt, kaatopaikkojen pohjien teko sekä sahoilla tehdyt kunnostusurakat, joihin on sisältynyt likaantuneiden maa-ainesten poistoa ja loppusijoituspaikkojen rakentamista. Viime aikoina mukaan ovat tulleet kaivosten rakennustyömaat, joista ensimmäinen iso työmaa oli Talvivaaran kaivoksella, jolla Kamara urakoi tietöitä sekä rautatiepohjan rakentamista. Viime kesänä Kamara oli urakoimassa kaivoksen rakennustyömaalla Raahen Laivakankaalla.

Nyt suurin urakka on Kevitsan kaivoksen rakennustyömaa, jossa Kamaralla on reilut 60 koneyksikköä töissä. Altaan ympärille rakennettava patovalli on kahdeksan kilometriä pitkä sa siihen siirretään maa-aineksia kaksi miljoonaa kuutiometriä. ”Aloitimme rikastushiekka-altaan rakennustyön viime lokakuun alussa ja valmis se on tämän vuoden lokakuussa. Olemme tällä hetkellä hieman edellä aikataulusta”, kertoo Kamaran työnjohtaja Alpo Heikkinen. ”Päivittäisiä rutiinejamme ohjaa yrityksen sertifioitu laatujärjestelmä. Sen avulla pidämme esimerkiksi työturvallisuustasomme korkealla. Töitä teemme seitsemän päivän vuoroin, jolloin kuljettajille tulee viikko töitä, viikko vapaata ja se on ollut heille mieluinen järjestely.”

”Olemme uusimassa GPS-paikannusjärjestelmäämme uuteen Trimblen järjestelmään. Siinä tukiasema lähettää koneissa oleville laitteille GPS-signaalia tarkentavaa korjaustietoa, jota koneen laite tarvitsee päästäkseen tarvittavaan tarkkuuteen. Tätä korjaustietoa voi myöskin saada mm. VRS-järjestelmän kautta, jolloin tukiasemaa ei tarvita. Satelliittiantennit ja mittaus tapahtuu koneissa olevilla laitteilla, joihin on syötetty työmaan karttatieto”, esittelee Koponen. ”GPS-järjestelmä on kaikissa isoissa kaivukoneissamme ja puskukoneissa, jolloin tasaus- ja viimeistelytöiden tekeminen helpottuu.”

Huollot kuljettajat tekevät koneisiin itse. ”Apuja on tarvittaessa Konekeskolta saatu ja Oulun pisteen huollossa on koneita käytetty tarvittaessa”, sanoo Koponen.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi