Uutiset

Työkoneet

Komatsu PC2000-8 Hartikaiselle Kevitsaan

Juuri äskettäin Bolidenin omistukseen siirtynyt Kevitsan kaivos sai toukokuussa lisää lastausvoimaa, kun E. Hartikainen Oy:n uusin hankinta Komatsu PC2000-8 otettiin toukokuun lopulla käyttöön kuljettajakoulutuksen myötä. Järeitä Komatsuja avolouhoksella on käytössä jo ennestäänkin.

Kaivosyhtiö lastaa sivukiveä muun muassa 762 tonnia painavalla, sähkökäyttöisellä PC8000 FS E Giant -kaivukoneellaan. Hartikainen hoitaa kaivoksella porausta sekä malmin lastauksen ja ajon murskalle. Sekä malmin että sivukiven tuotanto pyörii 24/7.

Hartikainen osti Suomen Rakennuskone Oy:ltä uuden 200-tonnisen lastarin pareiksi myös seitsemän kappaletta HD785-7 -kiviautoa. 12 kuutiometrin kauhalla lastaava Komatsu PC2000 täyttää 60 kuutiometrin kiviauton lavan neljällä-viidellä passilla. Kevitsan kivellä täytetty PC2000:n kauhallinen painaa noin 20 tonnia eli auton paino lastattuna on noin 170 tonnia.

”Tämä uusi PC2000-8 on laskujemme mukaan 20:s Hartikaiselle toimitettu Komatsu. Kiviautoja on vielä toimittamatta kaksi, joten Komatsu-kaivukoneiden, -pyöräkuormaajien ja -puskukoneiden kokonaismäärä nousee vielä lähiaikoina. Ensimmäinen Komatsu toimitettiin vuonna 2005 ja kaikki koneet ovat edelleen käytössä”, toteavat Suomen Rakennuskoneen toimitusjohtaja Kari Kokkonen ja myyntijohtaja Jari Salomäki.

”Vanhimmissa, vuonna 2007-2008 toimitetuissa kiviautoissa on mittarissa jo lähes 40 000 tuntia. Kaivoksissa käytettävää, hankintahinnaltaan varsin kallista kalustoa ei uusita kovin usein, pitoaika on helposti yli 10 vuotta. Tietyt komponentit vaihdetaan ennakko-ohjelman mukaisesti ja näin varmistetaan jatkuva toimintakuntoisuus”, lisää Salomäki.

Suomen Rakennuskoneella on Kevitsan kaivoksella korjaamotilat, jossa työskentelee kuusi asentajaa ja kouluttaja. Paikallinen huolto vastaa pääasiassa kaivosyhtiön Komatsuista ja Hartikaisen koneiden kunnossapitovastuu on Oulun konttorilla, jossa työskentelee kolme huoltomiestä. ”Meillä on Oulussa normikoneiden varaosavarasto, mutta myös kattava valikoima kaivoskoneiden huolto- ja varaosia”, valistaa Kokkonen (kuva).

Uusi Komatsu PC2000-8 on jutun teon aikaan kuljettajien koulutuksessa raakkukasalta, vaikka sen pääasiallinen työnkuva tulee olemaan malmin lastaaminen kiviautoihin. Komatsun Peter Barret (kuva) opastaa kuljettajia työskentelmään mahdollisimman kustannustehokkaasti.

”Se on malmi, joka meitä kaikkia täällä elättää. Sivukiven siirtäminen on kuitenkin myös välttämätöntä. Nyt lastattavasta sivukivestä osa menee kasalle ja osa kaivoksen laajentumisen takia rakennettavan ympärystienpohjaan”, toteaa E.Hartikainen Oy:n vastaava työnjohtaja Ilkka Jokela.

Kaksi lastaria ja kymmenen kiviautoa laittaa kiven liikkeelle näyttävästi. Yhden auton lastaamiseen kuluu Komatsulta alle kolme minuuttia.

Hartikaisen kolmella Atlas C65 -poravaunulla tehdään vuorokaudessa reikää noin kilometri.

”Räjäytys täällä on yleensä kerran viikossa, mutta malmin vyöhykkeistä ja esiintymisestä riippuen joskus parikin kertaa. Kuljettajalla on ohjaamossa Leican-koneohjausjärjestelmä, joka kertoo tarkasti malmin rajat ja sen, mitä malmia kallioperästä mistäkin kohdasta löytyy. Blendaus tapahtuu jo lastausvaiheessa. Kaikki esiintymät on kartoitettu tarkasti etukäteen”, jatkaa Jokela (kuva).

Komatsu tulee lastaamaan neljässä vuorossa ja kuljettajia koulutetaan useita. Jokelan mukaan heillä on myös uusia, alle 30-vuotiaita hyviä ammattimiehiä sekä lastauksessa että kiviautojen ohjaimissa.

”Annamme nuorille paljon vastuuta, kun annamme ison kiviauton ajokiksi.”

Täällä kaivoksella kaikki vaiheet ovat tarkkaan suunniteltuja, sillä konearmeijan ja miehistön on oltava jatkuvassa tuotannossa. Jos esimerkiksi lastari hajoaa, on sille oltava varakone. Ja joskus tarvitaan jopa varakoneelle varakonetta. Silloin otetaan sivukiveltä kone malmin lastaukseen, sillä sen liikkuminen on täällä kaikesta tärkeintä”, lopettaa Jokela.

Komatsun kaivuvipuja heiluttelee Sauli Koskelo. Mies on ajanut aiemmin jo samankokoisia kaivukoneita ja uudella Komatsulla on ajoa takana neljänä päivänä. Auton lastaus käy mieheltä varsin tottuneesti.

”Täältä yläilmoista voi helposti siirtyä pienen koneen ohjaamoon, mutta toisinpäin se vaatii totuttelua. Ylhäältä lastaamisessa oman aikansa vie korkeuden hahmottaminen oikein”, kertoo Koskelo.

Nykyisin automaatio ja koneohjaus ovat tulleet kaivoksillekin yhä vahvemmin. Leica- koneohjausjärjestelmä ohjaamossa kertoo malmin sijainnin ja laadun maaperässä.

Suomen Rakennuskone Oy:n toimitusjohtaja Kari Kokkonen (vas.), E.Hartikainen Oy:n vastaava työnjohtaja Ilkka Jokela ja SRO:n myyntijohtaja Jari Salomäki toteavat, että yhteistyö on jatkunut jo yli kymmenen vuotta. Hartikaisella on käytössä yhteensä parisenkymmentä Komatsua.

First Quantum Minerals myi alkuvuodesta Sodankylässä sijaitsevan Kevitsan kaivoksen ruotsalaiselle kaivosyhtiölle Bolidenille. Vuonna 2012 tuotantonsa aloittaneen kaivoksen kauppahinnaksi on julkistettu noin 650 miljoonaa euroa.

Reutersin välittämän, viime vuoden lopun uutisoinnin mukaan kaivoksen rakennuttaja ja ensimmäinen omistaja, kanadalainen First Quantum Minerals halusi myydä Kevitsan velkaantumisongelmiensa vuoksi. Virallisesti kaivos siirtyi uudelle omistajalle 1.6.2016.

Kevitsan kaivos on Sodankylän toiseksi suurin työnantaja. Se työllistää noin 600 henkeän joista lähes 400 on työsuhteessa kaivokseen ja noin 200 urakoitsijoiden palveluksessa. Kaivokselta louhittiin viime vuonna lähes 40 miljoonaa tonnia malmi- ja sivukiveä. Alueella on arvioitu olevan noin 160 miljoonaa tonnia louhintakelpoista malmia. Kaivoksen tämänhetkiset malmivarat riittävät noin 20 vuoden tuotantoon. Nikkeli ja kupari edustivat viime vuonna Kevitsan tuloista molemmat noin 40, kulta, platina ja palladium 20 prosenttia

Kuva: Kaivosyhtiön sähkökäyttöinen Komatsu PC8000 (762 t) otettiin käyttöön vuoden 2013 lopulla. Se lastaa 36 kuution kauhallaan sivukiveä 300 tonnin kiviautoihin. Standardi kauhakoko on 42 kuutiometriä. Kevitsan pienempi kauhakoko johtuu Kevitsan kiven suuresta ominaispainosta.

”Hankinnan ajoitus on meille hyvä. Boliden on viime vuosina toteuttanut merkittäviä laajennushankkeita ja on nyt valmis aloittamaan uuden suurhankkeen. Yhdessä Kokkolan ja Harjavallan sulattojen ja Kylylahden kaivoksen kanssa Kevitsan hankinta tulee laajentamaan Bolidenin toimintoja Suomessa, geologisesti kiinnostavalla alueella”, Bolidenin konserni- ja toimitusjohtaja Lennart Evrell totesi yhtiön antamassa tiedotteessa kolmisen kuukautta sitten.

Vuonna 2015 Kevitsan tuotanto sisälsi 8 805 tonnia nikkeliä, 17 204 tonnia kuparia, 12 847 unssia kultaa, 31 899 unssia platinaa ja 25 196 unssia palladiumia. Käyttökate oli 37,5 miljoonaa euroa ja tulos oli -5,4 miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi