Uutiset

Kuljetuskalusto

Kokoonpano muuttaa Ruotsiin, Osaaminen säilyy Salossa

Muutamat viime vuodet ovat olleet kuljetusvälinevalmistajille melkoista menestyksen aikaa. Kaluston kysyntä on ollut ennennäkemättömällä tasolla, mikä on johtanut muun muassa toimitusaikojen pitkittymiseen. Taloustilanne on viime kuukausien aikana kääntynyt kuitenkin laskusuuntaan, joten valmistajat eri puolilla maailmaa ovat joutuneet etsimään keinoja toimintansa järkeistämiseksi.

Suomalaiselle kuljetusvälineteollisuudelle jäi käteen tyhjä arpa, kun Hiabilla katsottiin nosturituotannon tulevaisuutta. Kysynnän hiipumisesta johtuen yhtiön neljällä Euroopan nosturitehtaalla oli kapasiteettia yli tarpeen, joten toimiin oli ryhdyttävä. Lokakuussa päivälehdet uutisoivat Salon nosturitehtaan sulkemisesta, mikä pisti huhumyllyn pyörimään.

– Monet ymmärsivät tämän uutisen siten, että Loglift Jonsered Oy Ab luopuu kokonaan metsänostureiden valmistuksesta, mikä ei pidä lainkaan paikkaansa, selventää asiaa myyntipäällikkö Arto Moilanen.

Salon tehtaan tuotanto sen sijaan siirretään vuoden 2009 aikana Ruotsin Hudiksvalliin, missä sijaitsee Hiabin päätehdas. Moilasen mukaan metsänostureiden suunnittelu ja tuotekehitys sekä johto, myynnin tuki-, huolto- ja varaosatoiminnot jatkavat entiseen tapaan Salossa.

Moilasen mukaan harmillista muutossa on se, että Salon tehtaan työllisyystilanne on ollut ja on edelleenkin erittäin hyvä. Suurin syy tuotannon siirtymiseen löytyy Hiabin sopeuttamistoimista, jotka ovat osa emoyhtiö Cargotecin maailmanlaajuisia sopeuttamistoimia, joilla vastataan kysynnän ja kannattavuuden alenemiseen, selventää Moilanen.

Salon tehtaalla on tällä hetkellä 240 työntekijää, joista 180 työskentelee sopeuttamistoimien alla olevassa osavalmistuksessa ja kokoonpanossa.

Taantuma pitkittää päätöksentekoa

Ruotsiin siirtyy siis metsänostureiden kokoonpano, mutta komponentti- ja osavalmistuksen kohtalo on edelleen avoin. Moilasen mukaan Salon tehtaalla on ollut verrattain paljon varsinaista valmistustyötä, josta konserni luopunee tuotantojärjestelyjen myötä.

– Tässä kohtaa on vielä vaikea sanoa osavalmistuksen kohtalosta, koska neuvottelut ovat kaikin puolin vielä kesken, summaa Moilanen, jonka mukaan YT-neuvottelujen pitäisi päättymän joulukuun aikana.

Tuotannon muuttaminen Itämeren toiselle puolelle ei vaikuta myöskään nykyiseen myynti ja jälkimarkkinaorganisaatioon, joka jatkaa toimintaansa niin Raisiossa, Helsingissä, Salossa kuin Porvoossakin.

Talouden nykytila näkyy myös vaihtolavalaitteiden laskevassa kysynnässä. Tästä huolimatta Raision tehtaan työllisyystilanne on edelleen hyvä ja mahdolliset henkilöstövähennykset hoituvat pääasiassa eläköitymisen ja vuokratyövoimasta luopumisen kautta.

Suomalainen metsäteollisuus on viettänyt viime vuodet melko myrskyisissä tunnelmissa. Työllisyystilannetta ovat muokanneet niin Venäjän puutullit, leudot talvet kuin metsäteollisuustuotteiden kysynnän hiipuminenkin. Moilasen mukaan yrittäjät ovat tämän myötä tulleet entistä varovaisemmiksi hankintoja tehdessään.

– Kyllä tarjouksia saa edelleen lähettää maailmalle jatkuvasti, mutta valitettavasti hankintapäätökset viipyvät entistä pidempään, summaa Moilanen myyntimiehen nykypäivää.

Suomessa metsänostureita käytetään edelleen enemmän alkuperäisessä käyttötarkoituksessa, eli raakapuun käsittelyssä, mutta varsinkin Keski-Euroopassa niiden käyttö kierrätyslogistiikassa on noussut metsätöitä merkittävämmäksi sektoriksi. Moilasen mukaan kierrätysala on alati kasvava alue, joskin maailmantalouden heilahtelut jättävät jälkensä siihenkin.

– Romun hinnan alentuminen näkyy heti kierrätysalan työllisyydessä.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi