Uutiset

Työkoneet

Koeajossa Weidemann 4070 CX100 – ketterällä lumikoneella kinoksille kyytiä

3000 kilon työpainoon asti mallisto tottelee Hoftrac –nimeä. Siihen kuuluu 13 eri variaatiota. Kahteen kokoluokkaan saa ohjaamon, muut on varustettu turvakaarella. Suurempi mallisto alkaa 3,6 tonnin painoisesta mallista 2070 CX50 ja päättyy järeimpään 8,4 tonnia painavaan malliin 8080 CX120. Väliin sopii vielä 10 eri variaatiota ja kokoluokkaa.

Noiden edellä mainittujen pyöräkuormaajien lisäksi valmistusohjelmassa ovat kuormaajat teleskooppipuomilla sekä kaksi kurottajamallia. Teleskooppimallien nostokorkeudet ovat tietenkin aisakoneita paremmat. Mallimerkinnät ovat pyöräkuormaajia vastaavat, mutta T –kirjain on lisänä merkkaamassa teleskooppipuomia.

Koeajoon saatu, vajaat 6000 kiloa painava Weidemann 4070 on pyöräkuormaajaperheen toiseksi suurin. Järein malli on 8080 CX120, joka painaa työkunnossa noin 8,5 tonnia.

4070:n kanssa koeajopaikalle saatiin tutustumista varten myös pienempi malli 2070 CX80, joka painaa 3730 kiloa työkunnossa. Nämä kaksi konetta ovat hyvin yhteneväiset niin tekniikaltaan kuin hallinnaltaan. Tosin pienemmässä moottorina on Deutz, kun se suuremmassa on Perkins. Molemmissa koneissa ohjaamo on kipattavissa sivulle huoltotöiden helpottamiseksi. Ohjaamot ja hallintalaitteet ovat nekin lähes identtiset. Ohjaamojen sisämitoissa on pienet erot ja tietenkin isomman koneen eduksi. Myös kuormaajan vipuun on isommassa mallissa keskitetty enemmän toimintoja painonappien avulla.

Varusteina koneiden mukana oli 1700 litran sorakauha sekä Pomen valmistama Jeti 200 alueaura, jonka sivuilla on levitettävät 600 millimetrin lisäsiivet. Auralla voi tehdä normaalia aurausta, mutta lisäsiipien avulla myös kerätä lunta ja siirtää pitkiäkin matkoja. Ahtaissa paikoissa kätevä ominaisuus, kun lumi täytyy siirtää etäämmälle kasattavaksi.

Lunta tulvillaan

Varsinainen koeajo osui hyvään saumaan tammikuussa, sillä Turun seudulla tuprutti lunta koeajopäivinä kinoksille asti. Urakoitsija Juha Helenius aurasi tuttuun tapaan sitä pois kaduilta ja jalkakäytäviltä minkä kerkesi.

Ennen auraustöihin ryhtymistä, Weidemannille tehtiin tuttuja mittauksia. Kaatokuorma mitattiin kauhan huulilevystä. Takapyörät nousevat ilmaan vajaassa kolmessa tuhannessa kilossa, kun runkonivel on suorassa. Täydellä ohjauskulmalla kaatokuorma on noin 500 kiloa pienempi.

Valmistajan ilmoittamat kaatokuormat trukkihaarukoissa ovat 3766/3159 kiloa. Em –lukemat ilmeisesti mitattu jonkin verran lähempää pikakiinnityslevyä. Kokeeksi koeajon kauha otettiin täyte myös soraa. Koneen stabiliteetti kesti soralastissa olleen kauhan liikuttelun kaikissa ohjauksen asennoissa ja kaikilla nostokorkeuksilla. Weidemannin painopiste onkin varsin alhaalla ja tämä vain parantaa jämäkkyyttä esimerkiksi kuormatessa.

Ohjaamon melutaso on sekä työssä että siirtoajossa alle 80 desibeliä, mikä ei ole markkinoiden alhaisin lukema, mutta ei myöskään korkein. Mitään melupiikkejä ei esimerkiksi voimansiirto tai työhydrauliikka ohjaamoon aiheuta, joten melutaso ohjaamossa on hyvinkin tavanomainen.

Kuormaimen nosto- ja laskunopeus on sekin kohdallaan esimerkiksi lavalle kuormausta ajatellen. Kun nostonopeus on viiden sekunnin tienoilla, ehtii kauhan nostaa ylös kasasta peruuttaessa ja auton viereen ajettaessa. Kauhan kääntö on hyvin nopea.

Tosin kuormausta helpottaisi vedonvapautus kuormaimen vivussa, sitä ei Weidemannissa ole.

Mitattu maantienopeus jää 27 kilometriin tunnissa ja siihen keikkamies ainakin kaipaisi hieman parannusta. Lumitöissäkin alueet sijaitsevat usein etäällä toisistaan, joten muutama lisäkilometri hydrostaattisesta voimansiirrosta olisi tervetullutta. Pienemmällä nopeusalueella maksimi nopeus on seitsemän kilometriä tunnissa. Maantieajo on vakaata kuormaajan jousitusjärjestelmän ansiosta.

Polttoaineen kulutus mitattiin auraustyössä, mikä tarkoittaa kovia moottorikierroksia ja tehoa kuluttavaa lumen siirtoa. Voisikin olettaa, että mitattu 8,4 kilometrin kulutus on aika maksimi. kevyessä työssä kulutuksesta tippunee litroja. Polttoainesäiliön koko on 90 litraa, joten siitä riittää yli kymmenen tunnin työpäivään lumitöissäkin.

Ohjaamosta havaittua

Istuimelta on erittäin hyvä näkyväisyys eteen ja sivuille. Auran kärjet ovat hyvin näkökentässä ja reilut peilit mahdollistavat myös tarkkailun taaksepäin. Ihan lähelle taakse ei tosin näe takana olevan moottorin ja konepeiton takia.

Ohjaamossa on molemmilla puolilla ovi ja ovien yläosan ikkunat ovat avattavissa tuuletusta varten erikseen ja lukittavissa auki. Kun koko ovi on lukittu auki asentoon vasten ohjaamon sivua, on sen sulkeminen ohjaamosta sisältä hieman vaikeaa.

Hallintalaitteet eivät kätke mitään ihmeellisyyksiä. Mittareita ja varoitusvaloja on sijoitettu ohjauspyörän taakse. Ohjauspyörä myös peittää näkyvyyttä em. mittareille. Tosin ei kait polttoaine-, kierrosluku tai moottorin lämpötilamittareita koko aikaa tuijottaa tarvitsekaan.

Varoitusvalot on sijoitettu mittaripanelin molemmille reunoilla ja niiden symbolit ovat hyvinkin standardisoituneita.

Joitakin katkaisijoita on sijoitettu myös istuimen viereen alas oikealle. mm. lisähydrauliikan linjan paineenpoistoon on olemassa kytkin. Näin lisälaitteen letkujen kytkeminen onnistuu helpommin. Katon rajasta löytyvät vielä katkaisimet mm. valoille.

Lisähydrauliikkaa hallitaan kuormaimen vivun painonapeilla. Mm. auran lisäsiipien kääntö on helppo tehdä otetta vivussa muuttamatta. Myös nopeusalueen vaihdolle on vivussa painonappi, suunnanvaihtokatkaisimen vieressä. Tasauspyörästön lukon kytkin on sekin alistettu vipuun.

Weidemannin oviaukko on 700-760 millimetriä leveä ja on itse asiassa reilumpi kuin monessa isommassa koneessa. Ohjaamon sisämitat (leveys 1120, korkeus 1530 ja pituus1900 mm) ovat nekin kokoluokassa reilut. Pitkäjalkainenkin löytää näin tarpeeksi tilaa koivilleenkin. Lattialta löytyy ainoastaan kaasupoljin sekä jarru-/ryömintäpoljin, muutoin on tasaista pintaa helposti lakaistavissa.

Yhdistelmäjäähdytin (moottori/hydrauliikka)  sijaitsee konehuoneessa takimmaisena ja ylös nousevan konepeiton alta se on puhallettavissa kätevästi roskista ja pölystä vapaaksi. Suodattimet on vaihdettavissa nekin moottorin kyljeltä helposti.

Edelleen Weidemannin ohjaamo on kipattavissa käsipumpun avulla sivulle irrottamalla lukituspultit.  Alta paljastuu voimansiirron pumppu ja moottori sekä hydrauliikan venttiilistöä ja letkuja. Voisikin sanoa, että kaikkiin kriittisiin kohtiin pääsee käsiksi varsin hyvin.

Moottoriöljyn ja suodattimen vaihtoväliksi Weidemann suosittelee 250 tuntia. Hydrauliöljyn ja paluusuodattimen vastaava väli on suosituksen mukaan 1500 tuntia.

Myynti alkanut hyvin

Pikkuveli 2070 CX80 on, kuten todettiin, hyvin yhteneväinen sekä tekniikaltaan että hallinnaltaan. Melutaso ohjaamossa on hivenen korkeampi eli esimerkiksi siirtoajossa liikutaan maksimissaan 81 desibelin tasossa. Siirtonopeus suuremmalla nopeusalueella on 29 kilometriä tunnissa ja pienemmällä nopeusalueella jäädään hivenen alle 10 kilometrin tuntinopeuden.

Ohjaamo jää hieman pienemmäksi eli mitat ovat leveys 970, korkeus 1400 ja pituus 1880 millimetriä. Myös oviaukko on joitain senttejä kapeampi.

Työlaitteet ovat vaihtokelpoisia eli kiinnike on sama molemmissa koneissa.

Konekesko on päässyt hyvään alkuun Weidemannien kanssa. Myyty on jo 14 konetta. Vuonna 2011 rekisteröitiin yhdeksän konetta, joista seitsemän Uudellemaalle.

Internet -osoitteet:  www.konekesko.comwww.weidemann.de/finnish

Lue seuraavaksi