Uutiset

Työkoneet

Koeajossa Terex TL 210 – ketteryys on valttina

Terexin pienten runko-ohjattujen pyöräkuormainten perhe koostuu viidestä eri kokoluokasta. Mallit ovat TL65 (3900 kg/36,4 kW), TL70S (5200 kg/44 kW), TL80 (4900 kg/44 kW), TL80AS (4500 kg/44 kW), TL100 (5700 kg/54 kW) ja TL120 (6800 kg/62,5 kW). Mallissa TL70S on sivulle pyörähtävä kuormaimen aisasto.
Kompaktikoneiden lisäksi järeämpiä pyöräkuormaajia löytyy kokoluokkiin 9 200–17 600 kiloa, yhteensä neljä mallia: TL160, TL210, TL260 ja TL310. Mallissa 120 moottorina on Perkins ja muissa Cummins tai Deutz.
Konepörssin koeajoon saatiin loppukesästä malli 210, joka siis on kolmanneksi järein vajaan 13 tonnin työpainollaan.
Valitettavasti koeajokone oli varustettu hieman liian suurella sorakauhalla. 3000 litran kauha olisi soveltunut lumitöihin, mutta oli noin tuhannen litraa liian suuri sorahommiin. Pyöräkuormaaja kyllä jaksoi kauhan hyvin täyttää kasasta ja kuormaaminen autoonkin onnistui, mutta lisäpaino etupäässä toki aiheuttaa turhaa nyökkimistä. Reilu kaksi kuutiometriä on oikea tilavuus sorakauhalle. Tyyppinumero 210 kertookin juuri suositeltavan sorakauhan tilavuuden, joka siis on 2,1 kuutiometriä.
Terex 210 akseliväli on 3100 millimetriä ja koneen koko pituus 7095 millimetriä koneen takaa tehdaskauhan kärkeen. Hydrostaattinen voimansiirto on mahdollistanut moottorin sijoittamisen taakse poikittain, mikä sekin lyhentää koneen ”perää” ja antaa hyvän painojakauman. Runko-ohjauksen kääntökulma on 40 astetta ja näillä eväin saadaan kokoluokassa erittäin hyvä kääntösäde. Esimerkiksi lunta kaduilla ja kujilla kuormatessa tämä on etu ja nopeuttaa työkiertoa.
Terexin pyöräkuormaajat tehdään Saksan Crailsheimin tehtaalla. Muita rakennuskalustoa valmistavia tehdaspaikkakuntia Euroopassa ovat mm. Motherwell (Englanti – dumpperit), Coventry (Englanti -kaivurikuormaajat, pienet dumpperit) ja Bad Schönborn (Saksa – materiaalikoneet). Tela-alustaiset pienkuormaajat tehdään Amerikan Minnesotassa.
Crailsheimin tehtaan valmistusohjelmassa on myös yhdeksän tela-alustaista minikaivukonetta työpainoilla 1,7 – 5,7 tonnia. Kolme malleista on lyhytperäisiä. Midiluokan tela-alustaisia kaivukonemalleja on kolme eli 5,7-12,5 tonnia. Kaikki kolme ovat lyhytperäisiä. Euroopassa suosittuja koneita ovat Crailsheimin valmistuslinjan pyöräalustaiset kaivukonemallit, joita on kolme. TW70 (6,7 t), TW85 (8,4 t) ja TW110 (11 t). Lisätietoja Crailsheimin tehtaasta tästä linkistä.

Mittareista luettua

Mittaukset tehtiin jälleen kerran Kuljetus Isotalon varikolla Nousiaisissa. Käytännön työ jäi suhteellisen vähiin, tosin sepelin kuormaamista ja levitystä päästiin tekemään. Lyhyen työrupeaman takia polttoaineen kulutuslukemaa ei voi pitää kovinkaan luotettavana, joten se jäi tällä kertaa kirjaamatta. Toiveissa kun on vähintään 10 tunnin työt, jotta polttoaineen kulutus saadaan luotettavasti mitattua. Polttoainesäiliön tilavuus Terexissä on 240 litraa.
Kaatokuorma mitattiin ylimitoitetusta kauhasta huolimatta kauhan huulilevystä mutta myös ilman kauhaa. Kun runko-ohjaus oli keskitettynä, nousivat takapyörät ilmaan hieman vajaan kuuden tonnin lukemalla (kauha paikalla). Kauhan huulilevy on noin 1,5 metrin  etäisyydellä kauhan tapista, joten valmistajan ilmoittama kaatokuormalukema 8700 kiloa on tietenkin mitattu tai laskettu pikakiinnityslevyyn eli puolitoista metriä lähempänä koneen painopistettä. Mitattu kaatokuorma ilman kauhaa oli 8340 kiloa runko-ohjauksen ollessa suorassa.
Sorakauhalla kaatokuorma kauhan huulilevyssä sijoittuu arviolta vajaaseen seitsemään tonniin. Runko –ohjauksen ollessa linkussa kaatokuorma pienenee aina vajaan tuhannen kiloa.
Kauha täyttyy kasasta helposti. Ryömintäpolkimen avulla tunkeutumisnopeuden voi hidastaa ja ainakin kovasta rintauksesta kuormattaessa ryömintämahdollisuus on tervetullut ominaisuus.
Aisaston nosto ym. liikenopeudet ovat hieman keskitasoa parempia. Hydrauliikan tuotto tosin on ainoastaan 160 litraa minuutissa, mutta järjestelmässä painetta on 270 baaria.
Ohjaamon melutaso jää suhteellisen alhaiseksi, mutta markkinoiden hiljaisin ohjaamo ei ole kyseessä. Kuormaustilanteessa mitattu melutaso (db (A)) jää hieman alle 80 desibelin ja siirtoajossa mennään tätäkin alhaisemmalla lukemalla.
Terexissä on hydrostaattinen voimansiirto, kaksi nopeusaluetta ja etuakselille on kardaaniveto. Suunnan vaihtoa hallitaan kuormaajan Joystick –vivun keinukatkaisimella tai etupanelin katkaisimella. GPS –nopeusmittaus osoitti, että valmistajan ilmoittamat siirtonopeudet 6 ja 40 kilometriä tunnissa pitävät aika tarkkaan kutinsa.
Tiellä siirtoajossa Terex käyttäytyy kiltisti. Lisävarusteena toimitettava aisojen jousitus rauhoittaa kulkua, eikä nyökkimistä juuri tapahdu.

Ohjaamosta havaittua

Portaat Terexin ohjaamoon ovat reilut. Ovi on 615 millimetriä leveä ja sisämitat ovat hyvinkin tavalliset ohjaamon leveyden ollessa noin 1100 millimetriä. Ovi löytyy myös ohjaamon oikealta sivustalta, toimii hätäulostienä tarvittaessa.
Sisällä ohjaamossa ajamiseen ja kuormaamiseen tarvittavat asiat löytyvät hyvin perinteisesti, ilman yllätyksiä. Ohjauspyörän takana on puoliympyrän muotoinen paneli mittareineen ja varoitusvaloineen. Pieni, osittain ohjauspyörän taakse kätkeytyvä näyttö panelin keskellä kertoo mm. käyttötunnit, ajonopeuden sekä varoitusvalojen avulla mm. hydrauliöljyn ja jäähdytysnesteen määrän vähentymisen.
Perinteiset viisarimittarit löytyvät polttoaineen määrälle ja jäähdytysnesteen lämpötilalle.
Edelleen panelin alaosassa on rivi katkaisimia mm. ajosuunnan ja nopeusalueen valinnalle. Sivukonsolissa oikealla on sitten virta-avaimen lisäksi lisää katkaisimia sekä ilmastoinnin/lämmityslaitteen ohjaus.
Mainittakoon, että Terexin peruutussummeri on kytkettävissä pois päältä katkaisimella. Tervetullut ominaisuus aamuöisissä lumitöissä ainakin.
Kuormaimelle on yksi joystick –vipu, jonka kärjessä siis on myös suunnanvaihtokatkaisin. Hydraulisen pikakiinnikkeen lukitukseen/avaamiseen vivussa on painonapit.
Symbolit katkaisimissa ovat selvät ja Terexin hallintalaitteet oppii kyllä ohjekirjaan katsomatta. Tämä on hyvä asia nykyään, kun järjestelmät kehittyvät yhä monimutkaisimmiksi ja kovin usein käytettävyyden kustannuksella.
Tasaisella ohjaamon lattialla ovat jarru-/ryömintäpoljin sekä kaasupoljin. Kuljettajan vasemmalla puolella on säilytyslokero, jonka kannessa syvennykset tavaroiden säilyttämistä varten.
Lyhyessä koeajossa ei suurempia puutteita hallinnassa kyetty havaitsemaan. Voimansiirto on sitkeän oloinen ja kauhan täyttö onnistuu varsin mutkattomasti. Rengastus koneessa ei ehkä ollut paras mahdollinen.
Kokonaisuutena ottaen voisi sanoa, että Terex on luotettavan tuntuinen peruspyöräkuormaaja. Erikoisia ratkaisuja tai kovin persoonallisia piirteitä siitä on turha etsiä.

Suodattimet takana

Kuten jo todettiin, moottori on poikittain takana. Tuulettimen siivet ovat hydraulisesti pyöritettävissä molempiin suuntiin ja näin saadaan jäähdyttimen rivojen välit puhdistettua. Katkaisin on kolmiasentoinen. Automatiikan avulla pyörimissuunta vaihtuu 20 minuutin välein. Manuaalisesti puhdistus voidaan suorittaa halutessa katkaisimen avulla. Sisätiloissa operoidessa jäähdytys saadaan toimimaan normaaliin tapaan lämpötilaohjattuna. Taaksepäin pyöritys on silloin lukittuna pois päältä ja puhdistus voidaan jättää ulkotiloihin tapahtuvaksi.
Polttoaine- sekä ilman- että moottoriöljyn suodattimet ovat käsillä koneen takaa avautuvan konepeiton sekä koneen alta avautuvan apuluukun takaa. Akut löytyvät saman konepeiton alta, vasemman takapyörän takaa.
Moottoriöljyn ja suodattimen vaihtoväliksi valmistaja suosittelee 500 tuntia. Hydrauliöljy on vaihdettava 1000 tunnin välein ja suodattimet 500 tunnissa. Nämä tietenkin valmistajan öljysuosituksin. Öljyanalyysien avulla vaihtoaikoja voidaan toki pidentää, mikäli öljynäytteet sen sallivat.

Katso korkearesoluutioinen video Konepörssin Youtube -kanavalta.

Internet-osoitteet: www.fintractor.ficonstruction.terex.com/en/

Lue seuraavaksi