Uutiset

Työkoneet

Koeajossa Lundberg 6200 Lse – hiljaa työssä

Nyt tehdas työllistää 20 ihmistä ja tuotanto-ohjelmassa on neljä erikokoista taajamatraktoria. Pienin malli 4200 Ls painaa 3700-4200 kiloa ja sen kuormain on yksiaisainen.
Malli 5200 Lse sijoittuu painohaarukkaan 4300-5200 kiloa ja suurin malli 7200 Lse on vastaavasti 6300-7000  kilon painoinen. Näiden kahden väliin sijoittuu sitten Lundberg 6200 Lse, joka kävi Konepörssin koeajossa lokakuussa. Noin 2300 millimetriä korkean koneen työpaino liikkuu varustuksesta riippuen kuuden tonnin molemmin puolin.
Lundbergin taajamatraktorit  on tarkoitettu erilaisiin kiinteistöjen, taajamien ja kaupunkien kunnossapito- ja hoitotöihin. Missään nimessä kyseessä ei ole siis pelkkä pyöräkuormaaja, vaan pikemminkin ruotsalaisittain sanoen ns. työlaitteen kantaja (redskapsbärare). Kilpailutilanteessa se on varmasti usein muiden taajamakoneiden eli Willen, LM-Tracin ja Holderin kanssa.
Lisälaitevalikoima kauhoista pesuriin ja harjoista auroihin on laaja. Sekä sylinteri- että moottorihydrauliikalle on saatavilla runsaasti ulosottoja molempiin päihin ja työlaitteita käytetään joko kiinni kuormaimen hydraulisessa pikakiinnittimessä tai takanostolaitteessa. Myös konepeiton päälle taakse asennetaan laitteita mm. hiekotin.
Työhydrauliikka on säätyvätilavuuksinen, mikä tarkoittaa mm. sitä, että kuormainta kasaan työntäessä moottoria ei millään saa polvilleen.
Voimansiirto on hydrostaattinen ja siitä saa kaksi eri versiota. Koeajokoneessa oli ns. High Speed eli nopeampi versio. Edelleen voimansiirrossa on ryömintämahdollisuus, jolloin voidaan käyttää korkeita moottorikierroksia ja hidasta etenemisnopeutta. Näin saadaan tehoa esimerkiksi harjalaitteelle ja samalla passattua etenemisnopeus sopivaksi. Myös kuormaajan liikkeitä saadaan näin nopeutettua.
Varsinaista työmaata ei Lundbergille tällä kertaa löytynyt ja konetta päästiin kokeilemaan vain kauhalla varustettuna. Tutut mittaukset koneelle kuitenkin tehtiin.

Monipuolista hallintaa

Lundbergin ohjaamoon noustaan koneen vasemmalta puolelta. Kapean oven leveys on hartialinjassa vain 650 millimetriä ja kapenee vielä alaspäin mentäessä. Porras ja vasemmalla oleva kahva helpottavat ohjaamoon nousua.
Ohjaamossa ei pituussuunnassa ole hirmuisesti tilaa ja pitkäraajaiselle tilaa saisi olla joitain senttejä enemmän. Koko ohjaamon pituus onkin vain 1160 millimetriä. Leveys 1260 ja korkeus 1500 ovat standardikokoa.
Ohjaamossa suurin osa hallintalaitteista löytyy oikealta; istuimen sivulta sekä tuulilasin ja sivuikkunan risteyskohdasta. Mittaristo varoitusvaloineen on tutussa paikassa ohjauspyörän takana. High Speed -versiossa mittaristosta löytyy mm. nopeus- ja matkamittari sekä nopeusalueen valinnasta kertova merkkivalo. Näitä ei hitaamman voimansiirron versiossa ole.
Koeajokoneessa oli runsaasti lisävarustelua, joten katkaisinrivistö oikealla on melkoisen pitkä. Tosin tyhjiäkin paikkoja sieltä vielä löytyi varustelun edelleen kasvattamiseksi. Sylinteri- ja moottorihydrauliikoille eteen ja taakse on omat aktivointikatkaisimensa. Rivistöön sijoitetaan myös 50 kilometrin versiossa mm. nopeusalueen vaihtokatkaisin. Takanostolaite on sekin lisävaruste ja edelleen senkin kelluntaan, uivaan asentoon, nostoon ja kallistukseen löytyy katkaisimet.
Kuljettajalta menee varmasti tovi kaikkien toimintojen omaksumiseen, mutta kuten sanottu, suomenkieliset tekstit katkaisimien käyttötarkoituksen selventämiseksi ovat tervetullut lisä.
Lundbergin joystick on sekin melkoinen hallintarypäs. Kyynärnoja on säädettävissä sopivaan kohtaan ja korkeuteen. Varsinaisen sauvan tyvessä on vielä erillinen hallintapaneli, jossa sijaitsevat näppäin- ja katkaisinrivistöt mm. ajosuunnan vaihdolle ja lisähydrauliikan toiminnoille edessä ja takana. Myös lisävarusteena asennettavia sähköliitäntöjä edessä ja takana hallitaan tästä. Merkkivaloja em. toiminnoille on panelissa myös.
Lundbergin ratkaisu laittaa suunnanvaihto alas paneliin, pois kuormaimen sauvasta, tuntui ensin vaikealta käyttää. Kuormatessakin katkaisimeen ylettyy kyllä kunnon otetta vivusta irrottamatta, mutta silti. Kätevämmin suunnanvaihto kävisi esimerkiksi peukalolla joystickin päästä.

Ei itkeä saa, ei meluta saa

Mutta mikä mahtaa olla Lundbergin ohjaamon hämmästyttävin ominaisuus? Aivan varmasti sen melutaso. Täydellä nopeudella maantielläkin taso jää hämmästyttävän alhaiseksi. Täysin henkilöautomaista menoa tarjoaa Lundberg. Taitaa olla ensimmäinen Konepörssin koeajokoneista, joissa kokonaismelu kaikissa tilanteissa on alle 70 desibelin. Millä keinoin tähän on päästy, sitä pitää kysyä Lundbergin insinööreiltä.
Käytännössä tämä tarkoittaa maantieajossakin, että vain vaivainen surina kuuluu täysillä moottorikierroksilla ohjaamoon. Radiota ei tarvitse huudattaa, sillä voimansiirtokaan ei melutasoa kasvata. Kuljettajan ergonomian kannalta varsin merkittävä asia.
Ohjaamon lattiasta löytyy kaasu-, jarru- ja ryömintäpoljin. Ryömintään saa myös potentiometrihallinnan etupaneliin, moottorihydrauliikkojen samanlaisten hallintasäätimien viereen.
Näkyvyydet ohjaamosta ovat tavanomaiset. Taakse näkyvyyttä rajoittaa pitkä konepeitto. Sivuille ja eteen näkyvyydet ovat kohtuulliset. Lundbergin suhteellisen kompaktista ohjaamosta löytyy säilytystilaa yllättävän paljon erilaisten laatikoiden ja kaukaloiden muodossa.
Kokonaisuutena ottaen Lundbergin ohjaamo on ergonomisesti huipputasoa. Varsinkin em. käsittämättömän alhainen melutaso saa kuljettajan kumartamaan kunnioitustaan Ruotsin suuntaan.

Mittauksissa todettua

Kaatokuormamittauksissa koneen perä nousee maasta sekä runkonivelen ollessa suorassa että linkussa. Kaatokuorma on siis määräävä tekijä. Maan tasossa kaatokuorma on kauhan huulilevystä mitattuna 3340 kiloa, mikä tarkoittaa kauhan painopisteessä muutamia satoja kiloja enemmän. Kahden metrin korkeudessakin päästään kaatokuormassa vielä lähes 3000 kiloon. Täydellä runkonivelen ohjauskulmalla kaatokuorma pienenee noin 800 kiloa em. lukemista.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Lundberg on varsin vakaa kone täydellä sorakauhalla. Kuormaaminen matalille lavoille onnistuu, joskin jo mainittu kattoluukun pienuus heikentää näkyväisyyttä ylhäällä olevaa kauhaa kipattaessa. Edellyttää siis pientä kurkistelua tuulilasin kautta.
Vetovoima saatiin mitattua pidon lipsumatta, tosin etukauhan piti olla kuormattuna. Pienemmällä vaihteella lukemaksi saatiin 4200 ja siirtovaihteella 2400 kiloa. Lukemat ovat hyvin linjassa valmistajan ilmoittamiin arvoihin.
Siirtoajossa Lundberg kulkee kuin juna ja koeajokoneen huippunopeudeksi mitattiin lähes 50 kilometriä tunnissa eli GPS –mittaus näytti parhaimmillaan 48 kilometriä tunnissa. Pidemmässä ajossa todellinen siirtonopeus on 46-48 kilometriä tunnissa.
Tässäkin nopeudessa konetta on helppo hallita ja aisaston vaimennus ottaa pomput pois.
Kuormaimen nopeus sitä tuttua neljän sekunnin luokkaa eli sekä nosto että lasku hoituu hyvinkin totutussa ajassa.
Huoltokohteet löytyvät pääasiassa konepeiton alta. Se liukuu nyt uusissa malleissa taaksepäin ja avaaminen onnistuu, vaikka konepeiton päällä olisi joku työväline. Tosin työlaiterunko takana peittää pääsyä esimerkiksi suodattimille. Ja osittain myös renkaat ovat huoltokohteiden edessä.
Moottoriöljy ja suodatin suositellaan vaihdettavaksi ensimmäisen kerran sadassa tunnissa ja sen jälkeen 500 tunnin välein. Hydrauliöljy suodattimineen tulisi vaihtaa 1000 tunnin välein.
Lundbergin koeajo oli lyhyt, mutta osoitti sen, että ruotsalaiskone on varsin varteenotettava vaihtoehto kun pohditaan taajamakonetta ympärivuotiseen käyttöön. Kokoluokka on sopiva katujen puhtaanapitoon, lumen tehokkaaseen auraukseen sekä moniin muihin ympärivuotisiin töihin. Monipuoliset hydrauliikan hyödyntämisen mahdollisuudet ja erinomainen kuljettajaergonomia nostavat Lundbergin kiinnostavuutta.
Lännen Center panostaa jo kaivurikuormaimissaan varustelun kautta monipuolisuuteen ja työtehtävien laajuuteen. Lundberg istuu samaan toiminta-ajatukseen kuin joulupukki rekeen.

Internet-osoitteet:

Korkearesoluutioinen Youtube -video täältä.

Lue seuraavaksi