Uutiset

Työkoneet

Koeajossa Liugong CLG915D – konstailematonta perustekniikkaa

Kiinalaisyritys nimittäin osti puskutraktoreita ja pyöräkuormaajia valmistavat yritykset. HSW (Huta Stalowa Wola) ja sen myyntiä maailmanlaajuisesti hoitava Dressta Co, Ltd sulautuivat osaksi kiinalaisyritystä. Kyseessä oli Liugongin ensimmäinen yrityskauppa Kiinan ulkopuolella.
Toiminta Suomessa alkoi pyöräkuormaajien maahantuonnilla, mutta vähitellen valikoima on laajentunut mm. kaivukoneisiin, liukuohjattuihin pienkuormaajiin, jyriin ja jopa kaivurikuormaajiin. Koneita on lisätty myyntilistalle sitä mukaan, kun CE –hyväksyntä on saatu kelvolliseksi. Suomeen tuotava mallisto ei kuitenkaan käsitä läheskään kaikkia valmistusohjelmassa olevia koneita.
Pyöräkuormaajamallisto sisältää seitsemän eri kokoluokkaa ja useasta kokoluokasta  saa sekä suora-aisaisen että Z –aisalla varustetun mallin. Pienin pyöräkuormaaja on 5600 kiloa painava CLG816G ja suurin CLG899III, jonka työpaino on 48 tonnia.
Pyöräkuormaajista ensimmäinen Stage IIIB/Tier4i (Cummins) malli on CLG842 IV (15,5 t).
Myös Suomeen tuotavassa kaivukoneperheessä on tällä hetkellä seitsemän jäsentä työpainovälillä 4-48 tonnia. Kahdessa pienimmässä mallissa (CLG904C ja CLG906C)  on Yanmarin diesel ja muissa Cummins.
Konepörssin koeajoon saatiin ensimmäinen Suomeen tuotu, uusi D –sarjalainen eli Maxpossa ensiesittelynsä saanut Liugong CLG915D. Työkunnossa se painaa noin 15 tonnia. Koeajon kone oli varusteltu Rototilt  –kauhanpyörittäjällä sekä siihen liittyvällä ProPlus –ohjausjärjestelmällä.
Koeajoon kuuluvien mittausten lisäksi työtunteja koneeseen kasvatettiin levittämällä rakennustyömaan hiekkoja ja täytemaita sekä tekemällä toisen rakennustyömaan pohjatöitä.
Kaivukoneiden D –sarja käsittää jo Kiinassa useita muitakin malleja, sillä Kiinan  Baumassa vuonna 2010 oli jo esillä lisäksi sellaiset  D –sarjalaiset kuin CLG906D, CLG908D,CLG922D (hybridi) ja CLG936D. Näitä voitaneen odottaa Suomeen myöhemmin. Ensi vuonna tuoteohjelmaan tulee myös malli GLC945D ja vuoden 2012 puolivälissä päivänvalon näkevät sitten jo uudet E -sarjalaisetkin eli Tier4i -mallit CLG945EII ja CLG 948EII.

Vipujen välissä ahdasta

Ulkoiselta habitukseltaan Liugong CLG915D on hyvinkin standardinomainen ilmestys. Kaivukoneen perusmalli on keksitty aikoja sitten ja merkkikohtaiset erot geometriassa ja mitoissa ovat jo fysiikan lakien takiakin hyvin pienet.
600 millimetrin telalapuilla Liugong on 2590 millimetriä leveä ja korkeus ohjaamon kattoon on 2860 millimetriä.
Ohjaamoon kulku on ovimitoiltaan tavanomainen eli leveyttä on puolivälissä oviaukkoa noin 900 millimetriä. Kulku kapenee ohjaamon sisäpuolella ja 200 millimetrin levyinen tila kaivuvivun ja ohjausvipujen välissä aiheuttaa pientä vääntyilemisen tarvetta. Syy ahtauteen on luultavasti ProPlus –vivuissa. Uskoakseni koneen alkuperäiset kaivuvivut ovat vähemmän eteenpäin suuntautuneet.
Gramerin tekemä istuin on hyvä ja turvavyöllä varustettu. ProPlus –kaivuvivut sopivat käteen ja kyynärnojissa on säädöt kallistukseen ja korkeuteen. Vahvasti eteenpäin kallistuvat vivut jättävät tuettoman tilan käsien alla aika pitkäksi. Rototiltin pyöritystä ja kallistusta hoidetaan peukalopyörillä kaivuvivuista.
Hydrauliikan toimivuudessa ei ole moittimista. Kaivuliikkeet toimivat yhdessä ajovoimansiirronkin kanssa, tosin hidastuen. Ajovoimansiirron hallinta on kuten totuttu, sekä käsivivuilla että jalkapolkimilla.
Kaikki hallinnat sijaitsevat oikealla, kaivuvivun takana sijaitsevassa panelissa. Siitä löytyvät mm. hipaisunäppäimet ajovoimansiirrolle, työvaloille, automaattiselle tyhjäkäynnille ja ajohälytykselle.
Sivupanelissa on myös katkaisin koneen ohjausjärjestelmän ohituksella. Tätä voidaan käyttää esim. häiriötilanteissa, jolloin työskentelyä voidaan jatkaa. Moottorin kierroksia säädetään tällöin varakytkimellä ja mm .tyhjäkäyntiautomatiikka ei ole tuolloin käytössä.

Ei kotimaista murretta

Uusi LCD -näyttöpaneli sijaitsee hyvinkin tavanomaisella paikalla oikealla edessä. Kallistus on säädettävissä ja navigointi on suhteellisen helppoa. Järjestelmä antaa monipuolista dataa koneen vallitsevista arvoista. Kielivaihtoehtoja ei valitettavasti ole kuin englanti ja kiina. Perustilassa näytössä on viisarimittarit polttoaineelle ja jäähdytysnesteen lämpötilalle. Myös päiväys, kellon aika , työtunnit ja valittu voimansiirron alue näytössä ovat.
Myös moottorikierrosten kymmenosaisen säätönupin lukema voidaan lukea näytöstä (tosin se näkyy nupistakin suoraan)
Kokonaisuutena ottaen ohjaamo on kuljettajaystävällinen. Melutaso on täysin länsimäisten kaivukoneiden tasolla ja ohjaamoa voi nimittää jopa erittäin hiljaiseksi, sillä maksimitasolla ei liikuta lähelläkään 80 desibeliä.
Ainoastaan oikeassa konsolissa oleva hipaisunäppäimin varustettu erillinen  lisäohjausyksikkö mm. kierrosten hallintaan jää tarkoitusperiltään epäselväksi.
Ohjaamon leveys on kuljettajan hartiakorkeudella 970, korkeus 1560 ja pituus 1550 millimetriä. Verholla peitettävä kattoluukku on aika pieni, mutta tarjoaa sentään jonkinasteisen näkymän yläilmoihin. Tosin harvoin kauhaa siellä tarvitsee heiluttaa.
Ohjaamoon sijoitettu radio soittaa myös MP3 –tiedostot suoraan USB –tikulta.
Ilmastointilaite on täysautomaattinen.

Alle kymmenen litraa

Polttoaineen kulutus mitattiin siis oikeassa työssä. Toinen kuljettajista eli Juha Helenius kertoo, että työ ei ollut maksimaalisen raskasta. Hiekan ja maan siirtoa kevyillä kierroksilla, sekä hiekka-arinan tasausta rakennuksen pohjaan.  Koko 14 tunnin työrupeaman aikana tuntikulutukseksi tuli 9,1 litraa tunnissa. Raskaassa kaivu- tai lastaustyössä Liugongin Cummins hörpännee muutaman litran lisää.
Voimamittaukset tehtiin kauhan huulilevystä pyörittäjää irroittamatta. Varustus syö voimia muutaman sataa kiloa sekä painon että kauempana olevan mittauspisteen takia. Kuuden metrin ulottuvuudella Liugong nostaa lähes 2000 kiloa.
Tarkistuspisteet ja yleiset huoltokohteet  löytyvät pääosin koneen sivuluukkujen takaa. Öljytason tarkistusta eli öljytikun vetoa varten pitää kivuta koneen päälle.
Valmistaja suosittelee moottorin öljyn ja suodattimen vaihtoväliksi 250 tuntia. Hydrauliöljy vaihdetaan ensi kertaa 1000 käyttötunnin jälkeen ja sen jälkeen väli on 2000 tuntia. Hydrauliöljyn suodatin menee valmistajan mukaan vaihtokuntoon joka tuhannes tunti.
Yksi silmiin pistävä seikka oli kääntökehästä rapissut maali. Maahantuojan mukaan uusi tuore maalauslinja ja sen käynnistysvaikeudet  Kiinan tehtaalla olivat  syypää tähän ja tulevissa koneissa ei samaa ongelmaa enää esiinny.
Kokonaisuutena voi sanoa Liugongin olevan positiivisen yllätyksen. Kiinalaiskoneisiin epäluuloisesti suhtautuvien kannattaa kuopata ennakkokäsityksensä ja tutustua myös Liugongiin yhtenä vaihtoehtona. Kiinalaiset konevalmistajat ovat tulleet jäädäkseen meillekin.

Lue seuraavaksi