Uutiset

Kuljetuskalusto

Keveästi komposiitilla

Viemäriin joutuu yhtä ja toista, sellaistakin, mikä sinne ei kuuluisi. Jotta vedestä saataisiin riittävän puhdasta palautettavaksi takaisin luonnon kiertokulkuun, se täytyy puhdistaa. Puhdistamisessa syntyy lietettä, jonka eteenpäin kuljettamisessa komposiittirakenteinen lava on osoittautunut erittäin soveliaaksi.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden eli HSY:n Viikinmäen jätevedenpuhdistamo käsittelee vuodessa noin sata miljoonaa kuutiometriä jätevettä, josta erotetaan 60000 tonnia puhdistamolietettä. Liete kuljetetaan Metsäpirtin kompostointikentälle Sipooseen, jossa se jatkojalostettaan multatuotteiksi.

Puhdistamolietteen kuljetuksen jatkojalostukseen hoitaa Kuljetusliike Rauno Tarkkonen Oy Helsingistä. Lietteen kuljetukseen käytettävän yhdistelmän lisäksi Tarkkosella on kolme yhdistelmää Ruduksen ajossa. ”Firma on perustettu 1980 Porvoossa, nyt ollaan Helsingissä. Työntekijöitä on viisi itseni lisäksi”, Rauno Tarkkonen kertoo perustietoja yrityksestään.

Komposiitilla keveyttä

Lietteen kuljetukseen Rauno Tarkkonen on valjastanut yhdistelmän, jossa vetoautona on Scania R 730 8×4*4 teräksisellä kippilavalla. Perävaunu on viisiakselinen Kome, jonka taaksepäin kippaava lava on valmistettu komposiitista.

Viikinmäen jätevedenpuhdistamo on rakennettu pääosin kallion sisään, joten lietteen lastauskin tapahtuu kallion uumenissa. Tuoksu luolassa on vähemmän hurmaava, mutta sitäkin voimakkaampi.

Kuljettaja Janne Kostian ohjastaa yhdistelmän vaa’alle, jonka päällä lastaus yläpuolella olevista siiloista tapahtuu. Perävaunun painoksi vaaka näyttää hämmästyttävän alhaista 9760 kilogramman lukemaa.

Lavojen takalaidat ovat tiivistetyt. ”Liete on kuivattua ja kosteutta siinä on keskimäärin reilut 30 prosenttia. Kosteus ei kuitenkaan ole tasaista, vaan välillä voi siilosta voi tipahtaa hyvinkin märkää liejua”, Janne Kostian kertoo.

Lastauksen päätyttyä kuormatilat peitetään konevoimalla. ”Kuorma ei sinällään vaadi peittämistä, mutta ehkä tuoksut pysyvät hieman paremmin kurissa”, Kostian selvittää.

Noin puolen tunnin matka Metsäpirtin kompostointilaitokselle sujuu suurelta osin maastontuntevan vakionopeussäätimen tahdissa. Perillä kippaustoimenpiteet alkavat kuormapeitteen avaamisella.

Janne Kostian ajaa yleensä kuusi kuormaa päivässä, joten peitteitten käyttäminen konevoimalla on perusteltua.

Kerralla tyhjäksi

Kipatessa paljastuu komposiittilavasta keveyden lisäksi toinen huippuominaisuus. Lava tyhjenee kerralla, vaikka kipattava materiaali on kosteaa. Kuorma ei tartu millään tavoin kiinni lavaan.

Vetoautoa kipattaessa tärytintä on käytettävä melko pitkään, sillä liete ei luista metallipinnalla samoin kuin komposiittipinnalla.

Komposiittilava on osoittanut oivallisuutensa myös talvikeleillä. ”Ei minkäänlaisia jäätymisongelmia”, Janne Kostian kehuu rakenteen lämmöneristyskykyä. Yli 30 tonnin kuormaa kipatessa kuorman onkin parasta olla tarttumatta. Muutoin perävaunun kaatumisen riski kasvaa liiaksi.

Rauno Tarkkonen ja Janne Kostian ovat olleet erittäin tyytyväisiä komposiittilavan ominaisuuksiin. ”Tarkoitus on, että tulevaisuudessa myös vetoauton lava vaihtuu komposiittilavaksi. Se on tähän hommaan paras mahdollinen”, vakuuttaa Rauno Tarkkonen.

Lue seuraavaksi