Uutiset

Kuljetuskalusto

Kehittyneempi kippipuolikas

Suomalaismaisemaan saatiin viime syksynä portugalilaista väriä ensimmäisten Galtrailer-puoliperävaunujen aloittaessaan aherruksensa pääkaupunkiseudun maansiirtotehtävissä. Ulkoisesti kaksiakseliset kippipuolikkaat eivät valtamerkeistä juuri eroa, joskin pintaa syvemmällä olevia yksityiskohtia on hiottu alkuun karkealla viilalla, sitten hienommalla hiomapaperilla.

”Kippausvakavuus ja heikko etenemiskyky ovat olleet puoliperävaunuyhdistelmien yleisesti tunnettuja haittapuolia, jotka johtuvat paljolti vääränlaisesta mitoituksesta ja epäsuhtaisesta painojakaumasta”, taustoittaa Galfin Oy:n Jyrki Laakso.

”Keski-Euroopassa ajetaan lähestulkoon aina kaksiakselisilla vetäjillä, joihin kytketään kaksiakselinen puoliperävaunu. Yhdistelmämassaksi saadaan 36 tonnia vetäjän massan jäädessä 18 tonniin. Suomessa käytettävälle kolmiakseliselle vetäjälle pitäisi saada 26 tonnin massa, mikä on mahdoton tehtävä käytettäessä keskieurooppalaisen mallin ja mitoituksen mukaan tehtyä perävaunua”, valottaa Laakso, joka aloitti puoliperävaunun ominaisuuksien hiomisen likimain vuosi sitten.

Viime kevään aikana Laakso oli yhteydessä reiluun 30 eurooppalaiseen perävaunuvalmistajaan löytääkseen tekijän suomalaisen mitoituksen mukaan räätälöidylle perävaunulle. Useimmat valmistajat kokivat suomalaiset markkinat kaukaisina ja vähäpätöisinä, joten kumppanin löytäminen alkoi tuntua mahdottomalta. Vasta Portugalista löytyi taho, joka pystyi tarjoamaan sekä osaamista, että halukkuutta suomalaistoimijoiden vaatimuksiin.

”Galtrailer on perinteikäs ja kooltaan varsin mittava toimija, jonka suurimmat markkinat ovat tällä hetkellä Euroopan ulkopuolella Afrikassa ja Lähi-idässä”, kertoo Laakso esitellessään perävaunun suomalaisittain räätälöityjä yksityiskohtia. Keskieurooppalaiseen standardituotteeseen verrattuna on perävaunussa parisenkymmentä viilattua yksityiskohtaa, joista merkittävimmät ovat lavamateriaalina käytettävä 5-10 mm 450 Hardox, akselinnosto, 17 tonnin vetotappipaino, 12 tonnin akselit yhdessä ”oikein” muotoillun ja mitoitetun lavan kanssa. Lämmitettävä lava on edestä takapäätä korkeampi ja myös kapeampi.

”Korotettu etupää mahdollistaa painojen kannalta oikean kuormauksen, lavan patentoitu kiilamainen muotoilu taasen auttaa kuorman oikeaoppisessa tyhjentymisessä. Liikenteessä jo olevat perävaunut ovat osoittautuneet todella vakaiksi kipattaviksi koska kuorma ei lähde kerralla liikkeelle, vaan alkaa valua ensin takapäästä”, vakuuttaa Laakso.

Kippausvakavuutta kasvattaa myös tukevarakenteinen kippivakaaja yhdessä ilmapalkeiden pikalaskun kanssa. Suomeen tuodut perävaunut ovat pääsääntöisesti ilmajousitteisia ja paripyörin varustettuja, joskin asiakas voi halutessaan valita myös ykköspyörät ja lehtijouset.

”Galtrailer on koostaan huolimatta erittäin joustava ja asiakkaan tarpeisiin vastaava valmistaja. Tämä ei myöskään ole markkinoiden halvin vaihtoehto, sillä muutoksilla on haettu hyvää käytettävyyttä ja kestävyyttä”, muistuttaa Laakso, jonka mukaan oikea painojakauma on parantanut puoliperävaunuyhdistelmien etenemiskykyä työmaaolosuhteissa arvioitua enemmän.

”Kaikki kolmen vuosikymmenen aikana kertynyt kokemus on käytetty näiden perävaunujen tuotekehitykseen. Projektin kiivaimmassa vaiheessa näkemyksiään ja mielipiteitään antoi myös suomalaisen kuljetusalan tunnettu ja tunnustettu osaaja Kurt Westenius”, kertoo Laakso tuotekehityksen historiaa.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi