Uutiset

Työkoneet

Katu-Karhu Oy höylää kesät talvet

Yksistään parkkikattoja on 1,5 hehtaaria, eivätkä ne koskaan ole tyhjillään. ”Tulin nuorena miehenä kotiseudulta Tyrnävältä aikoinaan lentokentälle kesätöihin pysäköinnin valvontaan ja sillä tiellä olen edelleen”, aloittaa toimitusjohtaja Veli Tölli (42 v.). ”Ryhdyin sitten 90-luvun alussa Lemminkäisen pohjaporukakan höyläkuskin apumieheksi ja sitten asvalttilevittimen kuskiksi. Renkinä ajoin tiehöylää parisen vuotta ennen yrittäjäksi ryhtymistä vuonna 1996. Höylän ajaminen tuntui heti omalta hommalta, vaikka en koskaan mitään hirvittävää kiinnostusta koneisiin ole omannutkaan. Olin ensimmäisen yrittäjäkesäni Tielaitoksella, mutta sitten Lemminkäiseltä soittivat ja pyysivät 20 vuodeksi töihin. Siitä on nyt 15 kulunut eli ainakin viisi vuotta on jäljellä”, naurahtaa Tölli.Nykyään Töllillä on Lemminkäisellä kesäaikaan neljä höyläryhmää. Bobcatin liukuohjattu kuormain ja höylä kulkevat ryhmän mukana ja näin taataan, että pohjat tehdään neliöstä kymmeniin tuhansiin neliöihin. ”Kaksi New Hollandin höylää tyypiltään 106.6A otettiin käyttöön vuonna 2008 ja niissä on jo noin 3000 tuntia molemmissa.Uusin malli 106.7A on uusin hankinta ja samalla määrä lisääntyi kahdesta kolmeen. Vanhoista ”Nalle”-höylistäkin yksi on vielä täydessä työkäytössä.”Nalle on Vammaksen Valmet 502:n rungolle rakentama pieni tiehöylä, jonka Tölli mainitsee äärimmäisen käteväksi pieniin kohteisiin. Ongelmana on, että varaosien saatavuus niihin alkaa olla heikonlaista. 10 vuotta miehellä itselläänkin vierähti Nallen puikoissa. Nykyisiä tiehöyliä mies laskeskelee pitävänsä kymmenisen vuotta, jolloin työtunteja tulee olemaan mittarissa noin 10.000. Varusteineen noin neljännesmiljoonan maksava tiehöylä on investointina suuri.

Ei polannetta

”Finavian lumityöt lentokentällä alkavat yleensä marraskuussa kesäsesongin jälkeen, joten työllisyys on meillä ympärivuotinen. 10 vuotta on sielläkin jo häärätty. Kahdeksan konetta ja yhdeksän miestä lähtee hälytyksestä liikkeelle ja yleensä jo sentin lumilla. Kentällä ei polannetta pääse muodostumaan ja tiekarhuja käytämmekin kentällä aurakoneina. Eikä New Hollandin kokonaispaino kyllä polannetöihin riitäkään, vaikka meillä höylät on varustettu vielä lisäpainoillakin.Kentällä ajamme  lumen myös pois omilla kuorma-autoilla.”Ihan tehdasvalmisteisina tiehöylät muutoinkaan eivät Katu-Karhun töihin ja Töllin vaatimuksiin sovellu. ”Uudestakin höylästä levitettiin teräpöytä. Nosto- ja laskusylinterit ovat liian kapealla ja niiden kiinnitystä levitettiin 200 millimetriä molemmille puolille. Näin terä vakautuu. Sivuttaissylinterien kiinnitystä on vahvistettu ja tehtaan matala ja kaareva teräpöytä on korvattu suoralla jyrkällä terällä. Leikkuukulma muuttuu näin edullisemmaksi. Kesko teki tähän uuteen höylään onnistuneesti kaikki muutokset. Geotrim Oy asensi automatiikan myös uuteen  ja Trimble on osoittautunut vanhemmissakin höylissä lujaksi. Geo trimin huolto pelaa läheltä Vantaalta erittäin hyvin”, listaa Tölli saksalaisvalmisteiseen höylään Suomessa tehtyjä parannuksia.”GPS-tekniikkaa emme vielä höylissä hyödynnä, vaikka valmius on olemassa. Yrityksessä on myös sekalaisia maarakennustöitä tekevä kaivukoneryhmä, jossa GPS-tekniikan hyödyntäminen on pidemmällä. Olemme Geotrimin kanssa yhteistyössä siirtäneet esimerkiksi rakennustyömaiden suunnitelmia ja piirustuksia kaivukoneen järjestelmään onnistuneesti. Kun näytöltä voi nähdä esimerkiksi kaapeli- ja putkikanaalien paikat, ei tule vahingossa läjitettyä mkaivumaita väärään paikkaan. Järjestelmän pääasiallinen tarkoitus onkin ehkäistä turhia massojen siirtoja ja tarkentaa kaivuuta”, tietää Tölli. Kahden päätyönantajan töiden lisäksi Katukarhu siis tarjoaa myös kokonaisurakoita rakennusten pohjatöistä kivihommiin ja asvaltointeihin. Ali urakoitsijoita käytetään tarvittaessa ja kalustoa hankitaan muualta, jos oma ei riitä. Omien asiakkaiden ensisijainen ja nöyrä palveleminen on pitänyt leivässä. ”Viitisen vuotta sitten vauhti kävi liian lujaksi. Sydänkohtaus pysäytti ja pisti hiljentämään tahtia ja lyhentämään päiviä. Se opetti ja osittain tästäkin syystä annan kuljetta jien itsensä päättää kuinka pitkää päivää tekevät. Ja hyvin ovat meillä pysyneet töissä. Vanhin työntekijä on viihtynyt yli kymmenen vuotta ja muutkin jo 5–6  vuotta. ”Tiehöylän ajaminen ei ole kaikista helpointa kuljettajahommaa. Työhön pitää keskittyä kokonaisvaltaisesti koko ajan ja kolmiulotteinen hahmottamiskyky sekä rauhallisuus ovat ehdottomia hyvän kuljettajan ominaisuuksia.
”Joskus kuulee väitettävän, että höyläkuskiksi synnytään eikä kasveta. Meillä tätä myyttiä on rikottu. Nytkin uusinta höylää ajava Ossi Halonen aloitti vuosi sitten työskenneltyään jalkamiehenä työmailla useita vuosia. Suoraan ei höylän ohjaimiin kannata kivuta, sillä kokemusta pohjatöistä pitää olla. Työmaa pitää hahmottaa päässä ja ennen kaikkea ymmärtää, mitä on tekemässä. Halosen ensimmäinen työ oli tenniskentän pohjan teko laserin avulla, joka ei ole kaikkein helpoin homma aloittaa. Hyvin se sujui ja siitä nuori kaveri sai rutkasti itseluottamusta. Minun tyylini ei ole käydä kyttäämässä vieressä. Toki kontrolli ja työn jäljen valvominen pelaa, mutta ei perustu alituiseen vahtimiseen”, avaa Tölli työnantajana periaatteitaan. Vastuun antaminen lisää vastuun kantamista. Haastattelun lopuksi mies näyttää vanhan Nalle-höylän uumeniin pesänsä tehneen västäräkin hautomatouhuja. Sama lintu majoittui koneen sisään jo viime vuonna. Tuolloin kuoriutuneet poikaset tekivät mm. kuuden tunnin kierroksen kylätietä höyläämässä. Reissun jälkeen emo otti taas poikaset hoitoonsa. ”Tosin minä vähän reissulla piipittäviä linnunalkuja avustin. Ruokin välillä poikasia tikun nokassa pyristelevillä muurahaisilla”, virnistää Tölli.

Internet-osoitteet: www.katukarhu.fiwww.konekesko.comwww.geotrim.fi

Lue seuraavaksi