Uutiset

Työkoneet

Katu-Karhu Oy – Bobcateilla asfalttipohjia

Katu-Karhu Oy:n pääomistaja Veli Tölli pisti kerralla hankintaan viisi uutta S-570 Bobcattia Dae-Tek Oy:ltä. Vanhat Bobbarit jäivät nekin itselle myytäviksi tai vuokrattaviksi. Vuoden 2007-mallisessa koneessa oli jo lähes 5000 tuntia, muissa noin 3000.

”Kolmetuhatta tuntia on meillä pidetty sellaisena sopivana vaihtoikänä. Kun vuodessa hieromme Bobbareihin sellaiset tuhat tuntia, niin kolmen vuoden aikana vaihtoikä tulee yleensä täyteen”, Tölli aloittaa.

Katu-Karhulla on viisi höyläryhmää kesäisin tekemässä asfaltin pohjia ja jokaisessa on tiehöylän lisäksi yksi Bobcat. Talviaikaan liukuohjatut kuormaajat ja tiehöylät ovat lumitöissä Finavialla lentokentän teitä ja parkkipaikkoja auraamassa. Oma maarakennusurakointi on myös lisääntynyt muutamassa vuodessa runsaasti.

Haastatteluhetkellä Kubotan päälle itse rakennettu tiehöylä ja yksi Bobcat oli viimeistelemässä pihan pintoja kerrostalotyömaalla Klaukkalassa. Myös maarakennustyöt alkaen vanhojen rakennusten purusta ja kunnallistekniikasta oli Katu-Karhun urakassa.

”Nämä pintojen tasaukset asfalttimiehiä varten sekä niihin liittyvät maarakennustyöt niveltyvät hyvin yhteen. Asiakas saa meiltä koko paketin yhdellä soitolla”, tiivistää Tölli.

Maarakennusurakoinnin Katu-Karhu aloitti vuonna 2010 ja kaivukoneita on nyt jo neljä. Maarakennukselle on palkattu oma työjohtajansa. Kaikkiaan työntekijöitä Katu-Karhulla on 21.

Uusi 500-sarja on osoittautunut Töllin mielestä monilta osin edeltäjäänsä paremmaksi.

”Hallintalaitteet on sijoitettu järkevämmin. Selän taakse ei tarvitse enää käsiä vääntää ja käsikaasun vipu ohjaamon pylväässä on sekin paljon paremmassa paikassa kuin ennen. Näkyväisyys on parantunut joka suuntaan ja sivuilla ikkunalasin vieminen suojaritilän ulkopuolelle on erittäin järkevää. Aiemmin sivuikkunoita ei saanut kunnolla puhdistettua, joten näkyvyys oli kehno.”

Vakiona olevan näyttöpanelin (kuva) vaihtoehtona voi hankkia niin sanotun De Luxe -panelin, joka tarjoaa vakioversiota monipuolisemmin dataa kuljettajalle.

”Uusien mallien puomin geometria on jotenkin muuttunut. Kauhaa ei saa laskettua vaakatasoon maahan asti, vaan se jää noin 20 millimetriä maan tason yläpuolelle. Meillä on kaikissa koneissa kallistusmahdollisuus ja joutunemme muuttamaan sitä, niin että kauhan pohja saadaan maan tasoon.”

”Kun kauhoja on kolmisenkymmentä erilaista, niin korvakkeiden paikkoja ei kyllä voi lähteä siirtämään. Trukkipiikeillä ongelma on sama. Lumihommissa asialla ei ole merkitystä, mutta meille pohjatöissä ehdottoman tärkeä”, lähettää Tölli terveiset valmistajalle.

Lue koko artikkeli tulevasta Konepörssistä 7/2014 (ilmestyy 12.6.).

Lue seuraavaksi