Uutiset

Työkoneet

Kaivoksista uusi käyttöalue

Aquamec Oy on valmistanut Loimaalla vuoden 1990 alusta lähtien  jo yli 200 Vesimestaria ja niitä on käytössä joka puolella palloamme. Vuosittain Loimaan tehtaan kokoonpanolinjalla kootaan nykyään noin 20 konetta ja täksi vuodeksi on budjetoitu 22:n koneen valmistusmäärä. Suomessa koneita on käytössä seitsemän ja niistä kolme on aktiivisessa käytössä nyt Vesirakennus Ojanen Oy:llä. Toimitusjohtaja ja omistaja Sami Ojanen (kuvassa) kävi noutamassa uusimman mallisarjan koneensa Loimaalta huhtikuussa. Konepörssi oli paikalla. Kaikkiaan kyseessä oli jo Ojasen viides Vesimestari 11 vuoden sisään. Kaksi vanhinta ovat jo löytäneet uudet omistajansa Italiasta ja Puolasta.

https://www.youtube.com/watch?v=kS15O7RwBsI

Noin 18,5 tonnia painavan Vesimestarin konsepti on ainutlaatuinen. Se täyttää kelluvien suurien ruoppaajien ja rannalta kaivavien koneiden jättämän aukon, sillä se on parhaimmillaan matalissa rantavesissä, kanaaleissa ja joissa. Isot kelluvat ruoppaajat eivät pääse matalikkoihin ja rannalta kaivamisessa on rajoituksensa ulottuvaisuuden suhteen.

”On muistettava, että Vesimestarin pitää täyttää myös aluksille tarkoitetut turvallisuusmääräykset. Korroosiosuojalla sekä sisä- että ulkopuolelta maalattu runko koostuu  seitsemästä erillisestä, vesitiiviistä osastosta. Moottoritilassa pitää olla turvakaukalo, joka estää mahdollisten vuotoöljyjen pääsyn veteen ym.”, alustaa toimitusjohtaja Lauri Kalliola.

Ojasen uusi Vesimestari oli lähdössä lavetin kyydissä Loimaalta Talvivaaran kaivokseen vesien puhdistustöihin. Ojanen on työskennellyt kaikilla Vesimestareillaan kaivoksella  marraskuussa 2012 tapahtuneen kipsisakka-altaan vuodon jälkeen.

Nyt puhdistuskapasiteetti alueella vain kasvaa entisestään.

”Lehdistö on kirjoittanut, että Talvivaarassa päästetään saastuneita vesiä luontoon. Tosiasiassa ne kuitenkin puhdistetaan ja siihen työhön tämäkin kone menee”, kertoo Ojanen. Vesimestarien avulla altaiden pohjasta poistetaan metallisakka ja pumpattava vesi kulkee suodatinsäkkien läpi.

”Ryhdyin yrittäjäksi melko lailla sattumalta. Menin työhaastatteluun Vesimestarin kuljettajaksi ja ostinkin vahingossa koko yrityksen”, nauraa Ojanen.

Tuo ensimmäinen Vesimestari oli käytetty ja vuosi 2003. Sami oli tuolloin 22 vuotias. Kymmenessä vuodessa kasvu on ollut huimaa. Nyt yrityksessä on vajaat 40 työntekijää ja kalustossa on Vesimestarien lisäksi maarakennuskoneita ja toimenkuvaan kuuluu kuljetuspalveluita ja Punkalaitumen hallilla tarjotaan huoltopalveluita raskaalle kalustolle ja traktoreille. Kaukaisin työmaa huhtikuun alussa löytyi Norjan Lofooteilta.

Pumppu on Lauri Kalliolan mukaan Vesimestarissa varsin tärkeä ja keskeinen komponentti.

”Pumpun pesäkkeet ja juoksupyörät hitsataan täällä meillä kasaan. Pumppuyksikön pitää olla kevyt ja kulutusta kestävä , mutta tehokas. Valmiina ei sellaista pumppua kaupasta saa. Samalla tuotolla varustettu pumppu ulkopuolelta ostettuna painaisi noin 2000 kiloa, mikä on tietysti liikaa. Näitä meillä kasattuja jyrsinpumppuyksiköitä  on asennettu kaivukoneisiinkin”, sanoo toimitusjohtaja.

Uusin Vesimestari kastettiin Sami Ojasen kuvassa syliin kavunneen tyttären mukaan Heta-Kristiinaksi.  Sampsalla on jo oma nimikkokoneensa, joten lapset ja koneet kulkevat tasatahtia Ojasen perheessä. Ratakuorma-autoilun EM-sarjaa ajava Mika Mäkinen (vas.) oli myös Loimaalla. Sponsorisopimus Vesimestareita valmistavan Aquamecin kanssa oli sovittuna. Myös Sami on ajanut kuorma-autoilla kilpaa ennen yrittäjäksi ryhtymistään. Lauri Kalliola (oik.) kertoo Vesimestarien valmistuksen kulkevan tasaisella tahdilla.

Vesimestari Classic IV:

–       rakennetaan Loimaalla, tarkoitettu mataliin vesiin, valmistusmäärä on  noin 20 vuodessa, myyty yli 200 kappaletta ympäri maailman, soveltuu kaivamiseen, imuruoppaukseen, paalujen iskemiseen ym., kuljetuspaino on noin 18,5 tonnia, tukijalkojen maksimi tukisyvyys on edessä viisi  ja takana 6,7 metriä, maksimi kaivusyvyys on 5,3 metriä, 6-sylinterisen Cat C7.1-moottorin teho 168 kilowattia (Stage IIIB), kaksi hydraulipumppua (pumppu+sekotin/kaivulaite), kuljetuspituus 11, -leveys 3,3 ja korkeus 3,15 metriä.

Watermaster Classic IV.

Lue koko juttu Konepörssistä 6/2013 tai Lehtiluukusta.

Lue seuraavaksi