Uutiset

Kuljetuskalusto

Kaikkeen käyttöön

Renault Trucksin mallisto täydentyi Suomessa taannoin C- ja K-sarjan autoilla. K-sarja on suunnattu erittäin raskaisiin olosuhteisiin, erityisesti maansiirtokäyttöön. C-sarjan autot ovat puolestaan sellaisia kuljetusten moniottelijoita, että niihin kannattaa tutustua tarkemmin.

Renault Trucks on esittelykiertueella ympäri Suomen vielä toukokuun alkupäiviin saakka. Kiertueella on koeajettavissa C- ja T-sarjan autoja, jotka Renault Trucksin raskaista malleista ovat suomalaisittain katsottuna mielenkiintoisimpia.

Sorayhdistelmä

Sora-autoilijoita kiinnostava esittelyauto on Renault Trucks C 520 8×4 kahdella ohjaavalla etuakselilla. Auton etuakseleilla on paraabelijouset ja teli on ilmajousitettu. HF-Autohuolto on asentanut valmistamalleen apurungolle Elg-automaattikasettilavan. Yhdistelmän täydentää neliakselinen, ilmajousitettu Jyki-perävaunu niin ikään Elgin valmistamalla lavalla.

Kojetaulu on muotoilultaan varsin kulmikas ja selkeä. Pysäköintijarru on sähkökäyttöinen, ja se kytkeytyy päälle automaattisesti, kun auto sammutetaan. Liikkeelle lähdettäessä se puolestaan irrottaa omin avuin.

Mallimerkinnän C 520 kertoo, että moottoritehoa on 520 perinteistä hevosvoimaa, kilowatteina lukema on 382. Pakokaasujarrun ja tehostetun moottorijarrun yhdisteinen jarrutusteho on suurimmillaan yhtä suuri. Vääntömomenttia 12,8-litrainen, kuusisylinterinen rivimoottori tuottaa parhaimmillaan 2 550 newtonmetriä.

Vaihteistona autossa on 12-vaihteinen Optidriver ATO2612F. Se on automatisoitu mekaaninen vaihteisto, jonka suurin vaihde on ylivaihde. Itse mekaaninen vaihteisto on tuttu Volvo-konsernin tuote, johon Renault Trucks on tehnyt omiin tarpeisiinsa parhaiten soveltuvan ohjelmiston. Vaihteistoa käytetään ohjauspylvään oikealla puolella olevalla monitoimiviiksellä.

Lain sallimaan 68 tonnin kokonaispainoon kuormattu sorayhdistelmä vaikutti varsin onnistuneelta kokoonpanolta. Autoon napavälitteisiin periin oli valittu polttoainetalouden nimissä hieman tavanomaista nopeampi perävälitys, joten tien päällä taival taittui mukavasti.

Tiukempaa vastusta autolle tarjoiltiin Paimiossa, jossa tiellä 110 Sauvontien risteyksestä Helsinkiin päin lähdettäessä on ylämäki, joka on useammankin kerran taitanut toimia mittapuuna kuorma-autojen suorituskyvylle. Mallikkaasti C 520 nousi mäen ylös. Tehdas sallisi autolle jopa 80 tonnin yhdistelmäpainon ja suomalainen lainsäädäntökin 76 tonnia. Täysillä massoilla hieman tiuhempi perävälitys olisi kuitenkin paikallaan.

Rahtiliikenteeseen

Kiertueella on mukana myös T 520 High 6×2 puoliperävaunun vetoauto. Auto on niin sanottu takateliveturi eli paripyörin varustettu nouseva tukiakseli on vetävän akselin takapuolella. Voimansiirrossa kasettiyhdistelmän vetäjään on eroa sen verran, että vaihteistossa ei ole ylivaihdetta ja perävälitys on selkeästi nopeampi.

Korkeaohjaamoinen T-High on yhä tutumpi näky kaukokuljetuksia suorittamassa. Uusien Renault-kuorma-autojen muotoilusta voi löytää vivahteita jopa kubismista.

Yhden perävaunun kanssa nykysäännöillä tehoa ja vääntömomenttia on yllin kyllin, joten maantiellä 68 tonnin moduuliyhdistelmäkin kulkee tyylikkäästi. Vaihteiston vapaarullaus säästää polttoainetta ja mukautuva vakionopeussäädin helpottaa kuljettajan työtä liikenteen vilkastuessa.

Perus T-sarjalaista korkeammalle sijoitettu High-ohjaamo mahdollistaa tasaisen lattian ja alentaa melutasoa. Ohjaamossa on helppo liikkua ja säilytystiloja on runsaasti, joten se tarjoaa hyvät tilat hieman pitempiaikaiseenkin asumiseen.

Etuvetoa

Toimittajille suunnatussa koeajotilaisuudessa oli mahdollista ottaa tuntumaa myös hydraulisella Optitrac-etuvedolla varustettuun autoon. Kyseessä oli liikenteenharjoittaja Sami Mäkisen C 460 8×4*4 tridem-alustalle varusteltu sora-auto, jonka 460 hevosvoimainen (338 kW) moottori on 10,8-litrainen. Suurin vääntömomentti on 2 200 newtonmetriä.

Hydraulinen etuveto on hyvä apu pehmeillä pinnoilla liikuttaessa. Sitä ei kuitenkaan huomioida vetävänä akselina suurinta sallittua yhdistelmämassaa määriteltäessä. Turkulaisen Sami Mäkisen autossa on ajotehtävän luonteeseen hyvin sopiva päiväohjaamo.

Renault Trucksin hydraulinen etuveto on toteutettu Poclain:n napamoottoreilla. Käyttövoima tulee moottorin pyörittämältä hydraulipumpulta. Etuveto kytketään kojelaudassa olevalla painonapilla ja se on käytettävissä alle 30 kilometrin tuntinopeudessa.

Hydraulisen etuvedon etuna mekaanisesti vetävään akseliin verrattuna on noin 600 kilogrammaa kevyempi paino. Myös auton kokonaiskorkeus pysyy alhaisempana, koska etuakseli on napamoottoreita lukuun ottamatta normaali.

Renault C 520 vaikuttaa koeajon perusteella varsin soveliaalta 68 tonnisen sorayhdistelmän vetoautoksi. Matala makuuohjaamo mahdollistaa satunnaiset yöpymiset, eikä silti ole tavattoman korkea.

Puutteellisen paikallistuntemuksen takia ei etuvedon täyttä hyötyä kyetty todentamaan. Toimittajakollegan kanssa kuitenkin saatiin se selville, että etuvetokaan ei auta, jos pyörillä ei ole pitoa. Epäilemättä hydraulinen etuveto on pehmeillä alustoilla liikuttaessa verraton apu etenemiseen.

Autoja jokaiseen tarpeeseen

Renault Trucksin raskaiden kuorma-autojen mallisto on Suomen markkinoilla hyvin laaja. T-sarja on jo suomalaisille tullut tutuksi. Viime vuonna maahamme rantautunut C-sarja toi tullessaan laajan valikoiman vaihtoehtoja moneen käyttötarpeeseen ja oikein rankkoihin olosuhteisiin esiteltiin K-sarjan autot.

Lue seuraavaksi