Uutiset

Kuljetuskalusto

Kaiken kokoisiin taajamiin

Scania on kahden vuoden kuluessa uudistanut kuorma-automallistonsa. Viimeisenä markkinoille tulivat uuden sukupolven P-mallit, niiden Crew Cab -versiot sekä täysin uusi L-sarja.

L-ohjaamon (vas.), joka on aina pitkä, ja P-sarjan makuuohjaamon saa matalalla, normaalilla tai korkealla katolla. P-sarjan päiväohjaamoon (kesk.) on tarjolla normaali tai matala katto. Lyhyt P-ohjaamo (oik.) on aina matalakattoinen.

Maailman mittakaavassa kaupungistuminen jatkuu kovaa vauhtia. Kasvavat kaupungit aiheuttavat sen, että jakelukuljetusten määrä lisääntyy ja niissä ajettavat matkat pitenevät. Tarvitaan yhä enemmän ajoneuvoja ja mieluusti sellaisia, jotka ovat suunniteltuja kaupunkiolosuhteisiin. Scanian on suunnitellut kaupunkiympäristöön L- ja P-sarjan autot.

Todella matala

L-sarjan ohjaamoon on helppo nousta. Niiaustoiminto aktivoituna nousukorkeus on todella matala, eikä leveä astinlauta ainakaan haitaksi ole.

Scanian L-sarja on uusi malli, joka on tarkoitettu tehtäviin, joissa kuljettaja joutuu nousemaan autoon erityisen usein. Sen vuoksi ohjaamo on viety etuakseliin nähden eteenpäin ja laskettu mahdollisimman alas. Tyypillisesti L-sarjan kaltaisia autoja käytetään jätteen keräilyssä, mutta ohjaamotyyppi sopii mainiosti myös kaupunkien jakeluajoon.

Scanian edellisen sukupolven valikoimissa oli vastaavan tyyppinen P-sarjan low entry -versio, jota valmistettiin erikoistuotantona Laxå Special Vehicles ab:n toimesta. Nykyinen L-sarja valmistuu normaalina tuotantona muiden mallien joukossa. Niinpä sen toimitusaika on sama kuin muillakin malleilla ja hintakin on suhteessa P-malliin aikaisempaa selkeästi edullisempi.

L-mallien ehdoton etevyys on helppo kulku ohjaamoon. Autoon ei juurikaan tarvitse nousta, hieman karrikoiden ilmaistuna sinne lähestulkoon vain kävellään sisälle. Astinlauta on hyvin leveä ja jatkuu suhteessa oveen melko taakse. Se helpottaa ohjaamoon kulkua niissä tilanteissa, joissa ahtauden takia ovi mahtuu avautumaan vain vähän.

Kiertueella mukana oli matalakattoinen L-malli yhden askelman versiona, jossa on vakiona niiaustoiminto. Se laskee etujousitusta 100 millimetriä ja aktivoituu, kun seisontajarru kytketään päälle. Kaksiaskelmaiseen versioon niiauksen saa lisävarusteena. L-mallin ohjaamo on aina niin sanotusti 20-pituinen (noin 2 metriä) eli se on pituussuunnassa makuuohjaamon mittainen. Kattokorkeuksia on tarjolla matala, normaali ja korkea.

Tällä hetkellä L-sarjan autoihin saa moottoriksi 9-litraisen, viisisylinterisen dieselmoottorin. Tehovaihtoehdot ovat 280, 320 ja 360 hevosvoimaa (206, 235 ja 265 kW), jotka kaikki voivat käyttää HVO-dieseliä ja matalatehoisinta lukuun ottamatta niihin saa valmiuden myös biodieselille. 280- ja 340-hevosvoimaiset kaasuversiot tulevat ohjelmaan vielä loppuvuoden aikana.

Pienitehoisin moottorivaihtoehto tuntui erittäin sopivalta kaksiakseliseen koeajoautoon, joka oli kuormattu noin 15,5 tonnin kokonaispainoon. Mukisematta se jaksoi vääntää jopa alle 900 r/min kierrosluvulla ilman, että vaihteisto vaihtoi pienemmälle. 12-vaihteinen Opticruise-vaihteisto sopiikin moottorin kaveriksi. Ohjaamon sijoituksen takia moottorikoppa on korkea ja moottori sen alla melko lähellä kuljettajan ja matkustajan korvia. Scanian 9-litrainen viitoskone ei ole ehkä kaikkein pehmeäkäyntisin moottori, mutta hyvät vääntöominaisuudet pitävät kierrokset ja sitä myöden melutason kohtuullisen alhaisena.

Askel ylemmäs

Scanian P-sarjassa on L-sarjaan verrattuna perinteisempi ohjaamon sijoitus etuakseliin nähden. Ei nouseminen P-ohjaamoon ole sanottavasti vaivalloisempaa kuin L-ohjaamoonkaan, mutta siinä missä L-ohjaamosta voi turvallisesti poistua jopa julkisivu edellä, on muista ohjaamomalleista, P mukaan lukien, turvallisinta laskeutua rintamasuunta sisätiloihin päin.

P-sarjan autoon voi valita päivä-, lepo- tai makuuohjaamon. Vastaavasti kattokorkeuksia on tarjolla yksi, kaksi tai kolme, ohjaamon pituuden mukaan.

Moottorivalikoimansa puolesta P-sarja on Scanian monipuolisin. Uusi 7-litrainen sekä jo tutuksi tulleet 9- ja 13-litraiset rivikoneet kattavat tehoalueen 220–500 hevosvoimaa (162–368 kW), ja joukossa on sekä kaasu- että dieselmoottoreita.

Kaupunkijakelussa hyvälaatuinen peruutuskamera on hintansa väärtti. Scaniassa kuvan laatu on todella hyvä.

Tuore tuttavuus on 7-litrainen, kuusisylinterinen rivimoottori, joka laajentaa Scanian moottorivalikoimaa pienempiin teholukemiin. Se on paitsi iskutilavuudeltaan, myös kooltaan ja painoltaan muita pienempi. 9-litraiseen verrattuna painoa on noin 150 kilogrammaa vähemmän. Matalamman rakenteen ansiosta P-sarjan ohjaamo on mahdollista tilata 7-litraisen moottorin yhteydessä 95 millimetriä normaalia matalammalla moottoritunnelilla.

Koeajossa oli uutuusmoottorin keskimmäinen, 250 hevosvoimainen versio. Se sopii hyvin kaksiakseliseen jakeluautoon, jolla liikutaan pääosin taajamissa. Käyntiääni on hiljainen ja pehmeä. Vääntömomenttia on luonnollisesti isoveljeä vähemmän, minkä huomaa ylämäissä, joissa kierroksia on käytettävä enemmän. Mahtaisikohan 12-nopeuksinen vaihteisto sopia 8-vaihteista paremmin pienen moottorin yhteyteen?

Kaasun voimalla

Scanian kaupunkiautokiertueella oli mukana kaksi kaasumoottorista autoa; P280-jakeluauto ja R410-puoliperävaunuyhdistelmä. Kumpaankin tankattiin paineistettua kaasua, eli CNG:tä (maakaasu) tai CBG:tä (biokaasu). Nesteytettyyn kaasuun verrattuna paineistetun kaasun etuna on tällä hetkellä huomattavasti laajempi jakeluverkosto. Vastaavasti yhdellä tankkauksella toimintamatka on lyhyempi.

Kaasumoottorilla varustettu Scania R410 on oivallinen puoliperävaunun vetoauto. Kaupunkikäyttöön se sopii hyvin pienien päästöjen ja hiljaisuutensa ansiosta.

Scanian kaasumoottorit ovat kipinäsytytteisiä, vaikka perustuvatkin rakenteellisesti vastaavankokoisiin dieselmoottoreihin. Koeajoon valittiin 13-litraisella kaasumoottorilla varustettu R410.

On jälleen otettava askel enemmän ylöspäin, ennekuin ollaan R-sarjan ohjaamossa ohjauspyörän takana. Kuljettajan paikalta näkymä ei poikkea siitä, mitä se on muissa Scanian uuden sukupolven ohjaamomalleissa. Vain moottoritunneli on matala.

Heti ensimmäisistä metreistä alkaen huomio kiinnittyi hiljaiseen käyntiääneen. Kaasumoottori onkin hyvä vaihtoehto silloin, kun kuljetustehtävät edellyttävät alhaista melutasoa. Vääntömomenttia on vastaavaan dieselversioon hieman vähemmän ja se on käytössä hivenen korkeammilla kierroksilla. 2 000 Newtonmetriä ja 410 hevosvoimaa riittävät hyvin 40 tonnin puoliperävaunuyhdistelmän liikutteluun.

Toimintaperiaatteensa takia kaasumoottori ei juurikaan jarruta kaasupoljin ylhäällä, joten hidastin on tarpeellinen pyöräjarrujen apuna.

Tulta päin! Suomalaisten ja ruotsalaisten pelastuslaitosten suosikki on Scanian Crew Cab, joka on muun malliston ohella uudistunut. Esittelyautossa on moottorina 13-litrainen, 370 hevosvoimainen ja päällirakenteena suomalainen Saurus.

Isommalle porukalle

Crew Cab on Scanian nimitys pitkälle nelioviselle P-sarjan ohjaamolle, joka nauttii suurta suosiota suomalaisten pelastuslaitosten keskuudessa. Malliuudistuksen myötä myös Crew Cab uudistui. Nyt miehistötilaan on nyt saatavilla erillinen ilmastointi- ja lämmitysjärjestelmä. Myös kuljettavuutta on parannettu entisestään.

Crew Cabin suunnittelussa ovat pelastustoimen tarpeet olleet vahvasti vaikuttamassa. Paineilmatoiminen astinlauta helpottaa turvallista ja nopeaa autoon nousua ja sieltä poistumista. Ovet sulkeutuvat myös Crew Cabissa ihastuttavan pienellä voimalla.

Mahdollisuus ajaa paloautolla ei toimittajalle satu kovin usein kohdalle, joten tilaisuus oli hyödynnettävä. Saurus-päällirakenteet olivat vielä ilman varusteita ja vesisäiliökin tyhjä, mutta 13-litraisen, 370 hevosvoimaisen (272 kW) moottorin tuottama suorituskyky vaikutti riittävältä hälytysajoon myös täydessä varustuksessa.

Vaikka Crew Cab on kehitetty nimenomaan palo- ja pelastustoimen tarpeisiin, soveltuu se myös muihin tehtäviin, joissa on tarvetta kuorma-autolla kuljettaa useampia matkustajia.

Urbaani sukupolvi

Scanialla on tarjota kaupunkikäyttöön hyvä valikoima raskaita kuorma-autoja. Moottorivalikoima on laaja, ja se pitää sisällään myös biopolttoaineita käyttäviä vaihtoehtoja. L- ja P-sarjan ohjaamot tarjoavat miellyttävän työympäristön ja hyvän näkyvyyden, varsinkin, jos apukuljettajan oven City Safe -ikkuna on valittu mukaan varustukseen.

Lue seuraavaksi